Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Putovanje u Albaniju

U drugoj polovici mjeseca rujna Snežana Dobo, vlasnica turističke agencije »Euro travel« iz Subotice, boravila je na turističko-studijskom putovanju u jednoj od, nekada, najzatvorenijih europskih država. Albaniji. Što je sve vidjela za dvanaest dana tijekom svog boravka u ovoj nekadašnjoj susjednoj državi i koji su njezini dojmovi o Tirani, Beratu, Skadru i ostalim gradovima ove mediteranske zemlje ispričala nam je u kraćem razgovoru za naš i vaš tjednik.
4Kako je uopće došlo do putovanju u Albaniju, koja za naše turističke prilike nikako ne spada u tradicionalnu destinaciju?
Obzirom kako vodim turističku agenciju »Euro travel« i prirodom svog posla imam uvid u mnoge druge ponude za putovanja, tako sam naišla i na interesantnu ponudu, po veoma pristupačnoj cijeni, dvanaestodnevnog putovanja u Albaniju. Uz turistički cilj upoznavanja još jedne države, s druge strane dani provedeni u ovoj državi mogu poslužiti jednog dana, ukoliko se ovo tržište još više razvije u nas, kao dragocjeno iskustvo prilikom preporučivanja budućim turistima.
4Za mnoge ljude Albanija prije svega budi asocijaciju jedne zatvorene zemlje iz vremena Envera Hohxe. Što je bilo prvo što ste zamijetili dolaskom u ovu egzotičnu primorsku državu?
Prvo što sam vidjela bili su brojni bunkeri od kojih je danas ostalo 700.000, a prema riječima našeg vodiča nekada ih je bilo i cijeli milijun. No, kako smo sve više ulazili u Albaniju postupno sam vidjela brojne ljepote države, koja sa svojom 380 km dugačkom morskom obalom ima velikih turističkih potencijala.
4Koje ste sve gradove posjetili tijekom ovog interesantnog putovanja?
Prema planu putovanja, prije dolaska u Albaniju, bili smo u Makedoniji, uz posjet Ohridskom jezeru, dok su glavni ciljevi ove ture bili gradovi Berat, Kruje (mjesto rođenja glasovitog Skenderbega), Drač, Skadar, Korča i još neka manja mjesta.
4Glavni grad Tirana nije bila na osnovnom popisu, ali ste je Vi ipak posjetili u jednom fakultativnom izletu.
Kako Tirana nije bila predviđena itinererom, samo u prolasku autobusom, odlučila sam jednog slobodnog dana samostalno posjetiti glavni grad Albanije. Od demokratske tranzicije ovaj grad je doživio dosta promjena, grad je u konstantnom procesu moderniziranja. Grade se brojne nove, luksuzne građevine od betona i stakla, što u ovom trenutku čini nesvakidašnji spoj starovremenske arhitekture s modernim dizajnom. Interesantno je kako se ulicama Tirane voze gotovo samo Mercedesi, bilo stariji ili novi modeli.
4Kakve su prosječne albanske cijene i kakav je odnos njihove nacionalne valute (lek) prema euru?
Za jedan euro može se dobiti 120 leka i mogu reći da su, i za naše uvjete cijene vrlo pristupačne. Tako recimo jedna pizza staje između 300-400 leka (oko 3 eura), Coca-cola je 80-100 leka, jedan skenderbeg vinjak je iznimno pristupačnih 30 leka, a primjerice solidna večera morskih plodova iznosi do 500 leka.
4Kakvo je bilo vrijeme i jeste li se mogli kupati u albanskom dijelu Mediterana, obzirom kako ste ipak putovali u drugoj polovici rujna?
Vrijeme je, sve u svemu bilo dobro, osim par dana tijekom kojih je kiša nemilosrdno padala. Za toplih i sunčanih dana sam se uspjela okupati na njihovim pješčanim plažama koje su vrlo slične onima u Crnoj Gori, ali je ovdje pijesak nekako drugačije boje. Plaže su čiste, ali osim nas i nekoliko ekskurzija s Kosova gotovo da i nije bilo drugih turista.                       g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika