Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bunjevačka zastava

U Općini u kojoj je i DSHV na vlasti, ubuduće će se, uz već tamo postojeće – državnu, vojvođansku, subotičku te zastave mađarske i hrvatske nacionalne zajednice – službeno isticati i zastava bunjevačke nacionalne zajednice. Tako je odlučila većina u subotičkom parlamentu, na važnoj sjednici na kojoj vijećnici DSHV-a čak nisu niti bili u punom sastavu. Naime, od ukupno pet vijećnika ove stranke, stalno su nazočna bila samo tri, dok su ostala dva otišla prije glasovanja. 
Ova je odluka najavljivana već mjesecima. Bilo je i ranije pokušaja da se promijeni Poslovnik Skupštine Općine Subotica i time omogući uvođenje bunjevačke zastave u službene prostorije, ali je spretnim političkim manevriranjem koalicijske većine to dosad izbjegavano. Ovoga puta, međutim, stranačka koalicija nije funkcionirala i odluka, koja je loša i dugoročno štetna za hrvatsku zajednicu, izglasana je većinom. Pitanje je – je li DSHV ispao iz koalicijske većine, ili su toj stranci od prerogativa vlasti ostale samo jedna fotelja i nekoliko radnih mjesta naplaćivača parkinga. 
Da DSHV svoju politiku u posljednjih nekoliko godina, od kako je smijenjen, pa iz stranke i isključen dugogodišnji predsjednik Bela Tonković, nije temeljio upravo na eliminiranju tzv. bunjevačkog pitanja, ovo bi se moglo smatrati samo jednom od izgubljenih bitaka. Ovako je, međutim, stranka dospjela u situaciju da joj se, urušavanjem prioritetnog cilja, urušava sustav cjelokupnog političkog djelovanja. Ako se ne želi prikriti istina, onda se mora reći: politika DSHV-a prema Bunjevcima doživjela je fijasko. 
Posebno je začuđujuće kako su nazočni vijećnici DSHV-a više-manje mirno slušali argumentaciju predlagača, kojom se zadire u bit njihove stranačke politike, pa i u bit jedinstva i integriteta njihove nacionalne zajednice. Odlučniji, konkretniji i nacionalno uvjerljiviji bili su pojedini vijećnici, pripadnici hrvatske zajednice iz drugih političkih stranaka, koji su se javno, za govornicom, usprotivili prijedlogu smatrajući ga pogrešnim i za Hrvate štetnim. Ne može se reći niti da druge stranke, u čijim redovima ima vijećnika Hrvata, nisu zauzele korektan stav glede ovoga pitanja. Uglavnom je vijećnicima samima prepušteno da odluče po vlastitoj savjesti.  
Da DSHV prije samo desetak dana nije tako oštro zabio prst u oko jednom jakom koalicijskom partneru iz općinskih i pokrajinske vlasti, pitanje je kako bi se sve završilo i bi li takav zahtjev uopće bio uvršten u dnevni red. 
No, što je tu je, trebalo bi se sada trgnuti, priznati činjenično stanje i vlastitu odgovornost, pokušati se sabrati i nastaviti opreznije, pametnije, dalekovidnije. Logično bi bilo da odgovorni u stranci podnesu ostavke, što iz prosvjeda prema koalicijskom partneru, što iz moralnih razloga prema vlastitoj izbornoj bazi. Dosadašnja praksa nam, međutim, govori da je od nekih ljudi teško očekivati bilo što logično. Prije bi se moglo reći da će krivac ponovno biti netko drugi, ali netko »domaći«, što znači da će opet započeti lov na vještice po hrvatskoj zajednici. Sa svim lažima koje uz to idu.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika