Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljubav prema glazbi

Branko Ivanković Radaković, rođen je u Subotici 1980. godine, gdje završava osnovnu školu »Matko Vuković« i nižu Muzičku školu, instrument harmonika, te upisuje srednju Muzičku školu, teoretski odjel - Muzički suradnik.
Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, odjel Opća glazbena pedagogija, na kojoj je i diplomirao 2005. godine. Po završetku Akademije njegovo zvanje je profesor solfegia i glazbene kulture.
 
GLAZBENIK I PROFESOR: Svoj život je posvetio glazbi i stvaralaštvu, te od 1998. godine svira harmoniku u ansamblu »Ravnica«. »U proteklim godina rada za nama su mnogobrojni nastupi, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Od 1998. godine smo u ovom sastavu i do sada smo izdali jedan CD koji nosi naslov ‘Što je ostalo’. Imali smo jedan samostalni koncert na kojem su se na programu našle klasične skladbe, kao i naše autorske pjesme«, kaže Branko Ivanković Radaković. 
Od ove 2006/2007. školske godine, Branko radi u OŠ »Matko Vuković«, gdje predaje predmet Glazbenu kulturu, petom razredu koji sluša nastavu na hrvatskom jeziku. U istom periodu počeo je raditi i u srednjoj Muzičkoj školi u Subotici, gdje predaje teoretske predmete u svim razredima srednje škole, a ujedno je i razredni starješina.  
 
RAVNATELJ FESTIVALSKOG ORKESTRA: Od II. Festivala bunjevački pisama je u organizacijskom odboru ovoga Festivala, dok je od IV. Festivala počeo dirigirati festivalskim tamburaškim orkestrom. 
»Kada nam stignu aranžmani, skladbe, treba okupiti orkestar, ljude koji hoće raditi i početi s probama. Na festivalu svira isključivo tamburaški orkestar, dok se članovi mijenjaju iz godine u godinu, te je moja dužnost da okupim tamburaše koji žele svirati na ovom festivalu. Ove godine na VI. Festivalu bunjevački pisama su svirali članovi Tamburaškog orkestra HKC ‘Bunjevačko kolo’, učenici Muzičke škole u Subotici, članovi Subotičkog tamburaškog orkestra i članovi drugih tamburaških sastava. Što se tiče orkestra, on je ove godine pomlađen, te ima više mlađih članova. Obzirom da oni nemaju puno iskustva u ovom poslu, trebalo je više raditi, tako smo se za ovaj nastup počeli pripremati od 1. rujna, prvo samo s orkestrom, a potom su na probe dolazili i izvođači, te smo skupa uvježbavali. Uložili smo puno rada i vremena u pripremama. Tu postoji jedan problem, ako ga možemo nazvati problemom, a to je što u našoj zajednici ima malo pjevača koji se profesionalno bave tim poslom, te se često pojavljuju isti solisti, isto tako je i problem s tekstovima i pisanjem aranžmana«, kaže Ivanković. 
U narednom periodu ovaj orkestar, kao i sve izvođače koji su nastupili na Festivalu bunjevački pisama očekuje studijsko snimanje Festivalskog CD-a. 
ČLAN STRUČNOG POVJERENSTVA: Ove godine Branko je od strane organizatora odabran za člana stručnog povjerenstva Festivala hrvatskih duhovnih pjesama »Hosanafesta« koje je imalo ulogu odabrati skladbe koje će nastupati na ovom Festivalu. Isto tako je odabran i za člana stručnog žirija, koji je imao zadatak odabrati najbolju skladbu - točnije najboljeg izvođača na »Hosanafestu«. 
»Moram priznati da sam oduševljen ‘Hosanafestom’, samim vizualnim efektima i scenom, te organizacijom i samim izvođačima. Na ovome Festivalu je pored pjevača koji su odavde, nastupao i veliki broj njih koji su iz inozemstva, što puno znači. Vidi se da je uloženo puno truda i rada, te su moje ocjene izuzetno visoke. Neka ovako bude i ubuduće«, kaže Ivanković.    
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika