Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ni jedan dokaz tijekom sudskog postupka

Tužba Radiotelevizije Novi Sad protiv dužnosnika i novinara hrvatske zajednice Dušice Dulić i Zvonimira Perušića, radi zabrane navodnog govora mržnje, odbijena je na temelju odricanja, presudom Općinskog suda u Subotici 28. rujna 2006. godine. Ovakva presuda suda uslijedila je nakon što su Radiotelevizija Vojvodine i Hrvatsko nacionalno vijeće prije dva tjedna potpisali sporazum, kojim se predviđa osnivanje redakcije na hrvatskome jeziku na RTV-u, te povlačenje tužbe.
Ovom presudom stavljena je točka na skoro dvogodišnji sudski spor između nekadašnje RTV Novi Sad i tuženih djelatnika NIU »Hrvatska riječ«. Taj je sudski spor bio u središtu medijske pozornosti i u Srbiji i u Hrvatskoj krajem 2004. i početkom 2005. godine, bio je i predmetom pregovora najviših dužnosnika obiju država, uključujući i premijere, a značajno je opterećivao i odnose Hrvatskog nacionalnog vijeća i Pokrajinske radiodifuzne ustanove.
O presudi Općinskog suda javnost su upoznali Dušica Dulić i Zvonimir Perušić, na konferenciji za novinare, koja je u ponedjeljak 2. listopada održana u prostorijama NIU »Hrvatska riječ«, na istom onom mjestu na kojem je organizirana i konferencija za novinare 18. listopada 2004. godine, nakon koje je tadašnje rukovodstvo RTV Novi Sad podnijelo tužbu zbog navodnog govora mržnje.
OD CENZURE DO TUŽBE: »Prva televizijska emisija na hrvatskom jeziku na TV Novi Sad, pod nazivom ‘TV divani’ počela se emitirati 20. srpnja 2001. godine. ‘TV divani’ su tri puta cenzurirani skidani s programa, a zbog nedostatka novca ekipa koja je pripremala ‘TV divane’ zatražila je ljetnu stanku, poslije emitiranja emisije 11. srpnja 2004. godine. Budući da je NIU ‘Hrvatska riječ’ ustanova koja na institucionalan način provodi informiranje i izdavaštvo na hrvatskom jeziku, u dogovoru sa osnivačem – Hrvatskim nacionalnim vijećem, odlučeno je da ova ustanova ubuduće bude producent emisije, a producent je odlučio promijeniti naziv emisije u ‘Tragom hrvatskim’«, podsjetila je Dušica Dulić i istaknula kako je s tadašnjim rukovodstvom dogovoreno emitiranje koje je, međutim, najavljenoga dana u najavljenom terminu – izostalo. 
»Zbog toga je sutradan održana konferencija za novinare u prostorijama NIU ‘Hrvatska riječ’, gdje je zaključeno kako se dogovor o emitiranju emisije ne poštuje. Samo dva dana nakon što se u studenome potpisuje Sporazum između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o međusobnoj zaštiti manjina i javnih obećanja tadašnjeg predsjednika Svetozara Marovića i premijera Vojislava Koštunice da će emisija ‘Tragom hrvatskim’ biti emitirana, TV Novi Sad 17. studenoga podnosi tužbe protiv Zvonimira Perušića i mene, zbog navodnog govora mržnje, jer smo navodno plasirali neistinite informacije koje potiču mržnju između pripadnika većinskog naroda i pripadnika hrvatske zajednice«, rekla je Dušica Dulić. 
BEZ DOKAZA ZA TVRDNJE IZ TUŽBE: Govoreći o tijeku sudskog procesa,  Zvonimir Perušić je istaknuo kako u samom sudskom postupku tužitelj nije iznio ni jedan dokaz za tvrdnju koja je navedena u tužbi, a zahvalio se novinarima na korektnom praćenju ovoga sudskog procesa, kao i Hrvatskom nacionalnom vijeću koje je stalo na stranu tuženih i uključilo se u sudski postupak kao umješač, te hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Tonči Staničiću i generalnom konzulu Republike Hrvatske u Subotici Davoru Vidišu, na njihovim naporima da se spor riješi političkim sredstvima.
»Zahvaljujem se i odvjetnicima Miri Poljaković, Beli Ivkoviću, Stipanu i Ani Pekanović koji su nas zastupali pred sudom. Moram istaknuti i to da nas je naš prvi odvjetnik, Martin Bačić, napustio u ključnom momentu, jer nam je prije prvog ročišta otkazao punomoć o čemu nas uopće nije obavijestio, te smo o tome saznali od suda, s pozivom na prvo ročište. Službeno sam o tom postupku našeg odvjetnika obavijestio vijećnike i dužnosnike HNV-a, te je tome posvećena i jedna točka dnevnoga reda sjednice HNV-a, budući da je HNV prethodno zauzeo vrlo jasne stavove spram te tužbe.«
Zvonimir Perušić je rekao i kako se sudski spor riješio tek onda kada je na RTV došlo novo rukovodstvo, te je izrazio nadu da je to znak kako će hrvatska zajednica u buduće na toj televiziji biti tretirana ravnopravno sa ostalim manjinskim zajednicama, što je i bio cilj za koji su se Dušica Dulić i on zalagali. 
Z. Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika