Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sukob interesa ili interesno podmetanje

Nije lako biti novinar, još je teže pokušati sačuvati profesionalni integritet. Jedan prijatelj i kolega po peru malo me je pohvalio za kritičke tekstove, ali me je i saletio pitanjem zašto ne kritiziram istom mjerom i članove Hrvatskog nacionalnog vijeća u njihovim pogreškama u radu. Eto, kaže kolega, javnosti je poznato kako jedino Uredništvo Radio Subotice na hrvatskom jeziku objavljuje takve teme. Pa koja bi to mogla biti tema koja mi se tako neopaženo promakla ispred nosa, pitam ja i dobijem odgovor – sukob interesa Zvonimira Perušića. On je član Izvršnog odbora zadužen za informiranje a istodobno i direktor te odgovorni urednik Hrvatske riječi. I tako je taj Netko čije ime ne navodim, svoje viđenje najznačajnijeg, najvidljivijeg i ključnog problema hrvatske zajednice prebacio na moja ramena.
Pa, što je – tu je, red je i o tome se zamisliti malo detaljnije. Nastranu svi oni odgovori da je istu dužnost u Izvršnom odboru HNV-a obnašala osoba koja je istovremeno bila predsjednik Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«, pa to nikom nije smetalo, nastranu pozivanje na nacionalno zajedništvo, ovdje je ipak potrebna jača analiza.
ŠTO KAŽE ZAKON: Nemajući kud, prisjetio sam se da postoji Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija. I kaže taj Zakon, da je dužnosnik dužan javnu funkciju obnašati tako da javni interes ne podredi privatnom, niti među njima izazove sukob. Nadalje se objašnjava, da sukob javnog i privatnog interesa postoji kad dužnosnik ima osobni interes koji utječe ili može utjecati na obnašanje njegove javne funkcije. 
Ali, postoji i članak dva, koji kaže da se kao javna funkcija, prema ovom zakonu, smatra funkcija koju osoba – dužnosnik, obnaša na temelju izbora, postavljenja i imenovanja u organe Republike Srbije, Autonomne Pokrajine, općine, grada i grada Beograda i u tijela javnih poduzeća čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina, općina, grad i grad Beograd. Dotle se sukob interesa pri obnašanju funkcija sudaca Ustavnog suda, sudaca, sudaca za prekršaje, javnih tužitelja i zamjenika javnih tužitelja uređuje posebnim zakonima. Posebnim zakonima uređuje se i sukob interesa dužnosnika imenovanih u tijela ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina, općina, grad i grad Beograd. Za provođenje ovog zakona utemeljen je Republički odbor za rješavanje o sukobu interesa.
Ne budi lijen, pogledao sam što kaže Republički odbor za rješavanje sukoba interesa na svom službenom internet sajtu, a tamo su čak izravno pobrojane sve te javne funkcije. Gledam i proučavam, nema niti nacionalnih vijeća, niti medija, ničega što bi dalo polaznu točku da se o tome razmišlja. I postade jasno, priča je šuplja. Nema kršenja zakona, nema sukoba interesa.
Međutim, što ako je taj Netko mislio da se ne radi o formalnom, nego o nekom drugačijem kršenju određene profesionalne norme? Zamislim se i prisjetim da osnivačka prava nad Hrvatskom riječi pripadaju Hrvatskom nacionalnom vijeću. Dakle, to je dio HNV-a. Je li sukob interesa raditi i u krovnom tijelu i u jednom njegovom tijelu? Naravno da nije. Zamislite da netko kaže kako urednik stranačkog lista »Glas Ravnice« ne može biti član DSHV-a, ili urednik katoličkog tjednika »Zvonik«– svećenik, jer bi to bio sukob interesa?! Pa o čemu se onda radi? Otkuda tolika fama?
KAKO JE KOD DRUGIH: Da vidimo što rade druge manjine. Gledam impresum Magyar Szó-a, piše osnivač Mađarsko nacionalno vijeće, direktor Rudolf Mihók, glavni i odgovorni urednik Péter Kókai. Pogledam Odbor za informiranje Mađarskog nacionalnog vijeća, vidim – potpredsjednik Péter Kókai. 
Pogledam Hét nap, opet osnivač Mađarsko nacionalno vijeće, direktor Szilveszter Kókai, glavni i odgovorni urednik Károly Dudás. Pogledam tko je potpredsjednik Saveza vojvođanskih Mađara, a ono Károly Dudás, publicist i novinar. Gledam tko je u Predsjedništvu stranke, a ono Ottó Bús, novinar, pokrajinski zastupnik, zatim Zoltán Dévavári (mlađi), novinar Hét nap-a. Gledam tko je u Vijeću Saveza vojvođanskih Mađara, a ono među ostalima István Fehér, novinar, te Klára Siflis Gordán, novinarka. A István Fehér je i predsjednik Odbora za informiranje MNV-a. Uspio čovjek biti i u novinar, i u Vijeću stranke, i u Odboru Nacionalnog vijeća. Pogledam dalje tko su članovi Odbora, a ono novinar do novinara: Erika Kabók, Ildikó Árpási, Ottó Bús.
I eto, taman sam došao do zaključka da je neutemeljena kritika otklonjena, niti se dužnosti Zvonimira Perušića sukobe sa zakonom, niti s nekom posebnom normom, niti s praksom, a onda se sjetim. Ukoliko je Netko toliki čistunac da je po njemu jedan od najvećih problema hrvatske zajednice sukob interesa Zvonimira Perušića, a teži profesionalno i objektivno raditi svoj posao u Radio Subotici, onda taj Netko ima veliki problem.
Naime, Uredništvo Radio Subotice daje program na hrvatskom jeziku – a ne hrvatski program koji bi se bavio samo Hrvatima. Oni dakle rade za dobrobit svog osnivača, Općine Subotica i sve njene građane – za razliku od Hrvatske riječi čiji je utemeljitelj voljom zakona, Hrvatsko nacionalno vijeće, i koja radi (samo) za svoju zajednicu.
Dakle, ako netko želi biti objektivan i profesionalan u radijskom uredništvu, mora u interesu svih građana Subotice sa isto toliko žara nastupati i na konferencijama za tisak Mađarskog nacionalnog vijeća i Saveza vojvođanskih Mađara, uvijek i svuda prozivati dužnosnike mađarske zajednice zato jer su u sukobu interesa. Možda će se to desiti i s Bunjevcima i Romima, i oni trebaju onda biti izloženi kritičkom oku profesionalnog novinarstva.
Ili mi se to samo čini, možda neki izmišljaju posebna pravila samo da bi ih primjenjivali samo za jednu osobu?                     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika