Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bunjevačka zastava i službeno u Gradskoj kući

Prvo jesensko skupštinsko zasjedanje nakon ljetne stanke, pokazalo je da u vladajućoj koaliciji u Subotici Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ne može uvijek računati na podršku svih koalicijskih partnera. Naime, usvajanjem novog Poslovnika o radu Skupštine Općine Subotica, kojim je praktički omogućeno da se, uz državnu i pokrajinsku, te zastave mađarske i hrvatske nacionalne zajednice, u skupštinskoj dvorani može ravnopravno istaknuti i bunjevačka zastava, podijelilo je stranke u koalicijskoj vlasti, te je oporba uspjela progurati ove izmjene osiguravši većinu glasova vijećnika. 
Dosadašnji, kao i prijedlog novog Poslovnika, predviđao je isticanje samo zastava onih nacionalnih manjina čiji je jezik u službenoj uporabi, na što je amandman uložio vijećnik Marko Marjanušić. Ovaj amandman a nakon toga i prijedlog odluke da se vijećnici novčano kažnjavaju za nepoštivanje poslovnika, izazvali su najgorljivije i najduže rasprave. Osim toga, žučne polemike i optužbe za malverzacije izazivale su i točke vezane uz donošenje odluka o izradi detaljnog uređenja za nove benzinske crpke na autocesti Horgoš-Beograd.
MUKE OKO DNEVNOG REDA: Uz optužbe oporbe da su materijali za sjednicu sve gori, da se dnevni red proširuje dopunama neposredno prije sjednice, oporbeni su vijećnici predlagali da se prijedlog promjene Poslovnika Skupštine Općine i novčano kažnjavanja vijećnika skine s dnevnog reda. Međutim, nakon duže rasprave većina je usvojila predloženi dnevni red kao i dopune predložene od strane predsjednika Općine, dok je prijedlog odluke o stipendiranju studenata s teritorija Općine Subotica skinut s dnevnog reda. 
Vijećnici su izglasovali i stavljanje na dnevni red prijedlog vijećnika Blaška Gabrića o donošenju Odluke o izradi plana detaljnog uređenja za kompleks benzinskih crpki i motela na 33. kilometru auto-ceste Horgoš-Beograd. Međutim, upravo se na ovome pitanju sjednica i završila budući su vijećnici SVM-a »srušili« kvorum. Za nastavak sjednice koji je zakazan za 12. listopada tako je preostalo odlučivanje o ovoj točki i još 18 točaka o kadrovskim izmjenama u školskim odborima.
Tijekom cjelodnevnog zasjedanja, u sjenci rasprave oko zastava i benzinskih crpki,  bez veće rasprave usvojena je odluka kojom će se olakšati nadzor i kažnjavanje onih koji  ne uništavaju korovsku biljku ambroziju, usvojen je Statut Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić, formirano je povjerenstvo za izradu programa korištenja poljoprivrednog zemljišta, a za ravnatelja JKP »Pogrebno« ponovno je imenovan Nikola Kvala.
ZAKONI I ZASTAVE: Prema novom Poslovniku Skupštine Općine, koji je do sada već dva puta bio na dnevnom redu i koji je iz trećeg pokušaja sada usvojen, ubuduće će se pokraj državne, vojvođanske, te zastava hrvatske i mađarske nacionalne zajednice za vrijeme zasjedanja Skupštine naći i zastava bunjevačke nacionalne manjine. Ovaj je prijedlog međutim izazvao dugotrajnu raspravu, u pojedinim trenucima veoma žučnu. Šef vijećničke skupine DSHV-a Martin Bačić je ustvrdio kako je ovaj prijedlog protivan Zakonu o pravima i zaštiti nacionalnih manjina koji predviđa da se ističu zastave samo onih nacionalnih manjina čiji je jezik u službenoj uporabi. On je ukazao i na to da država Srbija nije priznala bunjevački jezik u nedavno ratificiranoj europskoj Povelji o manjinskim i regionalnim jezicima te samim time neće niti moći postati jezikom u službenoj uporabi.
Mirko Bajić je na to replicirao, kako se ne treba pozivati na taj Zakon niti na Povelju, već na Zakon o lokalnoj samoupravi prema kojemu u službenim prostorijama mogu biti istaknute samo državne i zastave jedinica lokalne samouprave. Prema tome zakonu, kazao je Bajić, niti jedna zastava ne bi trebala biti istaknuta osim državne i općinske, ali se on ne zalaže da se one sklone već da se istakne i zastava koju je usvojilo Bunjevačko nacionalno vijeće kao simbol »njegove zajednice«. 
NACIONALNI I NADNACIONALNI: »DS je nadnacionalna a ne nacionalna stranka, zbog toga podržava da svi ističu svoje zastave«, kazao je Siniša Davčik ispred DS-a, dok je predsjednik Skupštine Saša Vučinić (DS) nekoliko puta istaknuo kako intimno podržava ovaj prijedlog, kako je većinski stav DS-a da se taj amandman podrži te da će i on osobno glasovati »za« iako ga ne želi uključiti u svoj prijedlog Poslovnika. 
Petar Balažević, također vijećnik iz DS-a, istaknuo je kako su Bunjevci i Hrvati nesumnjivo jedan narod te da se tendencija iz vremena Miloševićeve vlasti na razjedinjavanju jednog naroda na dva glasačka tijela nastavlja i dalje. »Mi Bunjevci, bački Hrvati, nesumnjivo smo jedan narod«, kazao je Balažević, ističući kako on time ne negira pravo svakoga da se osjeća kako želi. 
»Kada pogledamo tko danas vodi bunjevački korpus onda ćemo vidjeti zašto je to naslijeđe prošlosti. Sjetimo se samo vremena kad su Bunjevci proglašavani Srbima- katolicima, kad je Šešelj Bunjevce nazivao braćom Bunjevcima, kad je Milošević produbio krizu iz komunizma kako bi podijelio jedan narod na dva glasačka tijela. To je nastavak te politike«, kazao je Balažević i založio se da se postojeći članak Poslovnika ne mijenja.
U nastavku sjednice uslijedilo je duel između Mirka Bajića i Petra Balaževića, gdje je Bajić Balaževića optužio za nacionalizam a Balažević Bajića da mijenja nacionalnu pripadnost kako mu odgovara, te da se kad je to bilo potrebno, u vrijeme dok je bio  dopredsjednik Općine, izjašnjavao i Hrvatom. 
NOVI POSLOVNIK: Polemika se zatim vodila i oko svečanog obilježavanja 10. listopada kao Dana oslobođenja Subotice. Premda postoji praksa da se taj datum obilježava, amandman prema kojem bi i taj datum bio u Poslovniku naveden – vijećnici nisu usvojili. 
Na kraju rasprave predlagač Poslovnika Saša Vučinić je kazao kako je uključio u svoj prijedlog amandman Stevana Santa prema kojemu jedna trećina vijećnika može sazvati sjednicu Skupštinu, kao i amandman SRS-a o informiranju javnosti, dok je ostale prijedloge ostavio vijećnicima da odluče. Poslovnik je usvojen sa 44 glasa.
Među ostalim izmjenama, novi Poslovnik predviđa da kvorum nije potreban za raspravu već samo za odlučivanje, kao i da skupštinska tijela više nisu u obvezi podnositi godišnja izvješća o radu. 
Novina je i da će vijećnici, za nepoštivanje poslovnika, ukoliko im budu izricane opomene, biti uskraćeni i za dio svoje vijećničke naknade, što je većina usvojila usprkos žestokim negodovanjima oporbe koja je tvrdila da će se ova »kazna« koristiti za onemogućavanje oporbenog djelovanja. 
Tim povodom Mirko Bajić je najavio da će već na sljedećoj sjednici napraviti toliko ekscesa da mu oduzmu cijelu vijećničku naknadu, kako bi ih mogao tužiti i tako dokazati da ovakva vrsta discipliniranja vijećnika nije u skladu sa zakonima.       g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika