Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obilježavanje dana rođenja bana Josipa Jelačića

Otvorenjem izložbe hrvatskih slikara iz Srijema u izložbenom prostoru vinarijuma »Ban« (u rodnoj kući bana Josipa Jelačića) u Petrovaradinu, sutra, u subotu 7. listopada, počinje program proslave obilježavanja dana rođenja bana Josipa Jelačića, jednog od četiri blagdana hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. 
Otvorenje izložbe je u 17 sati, nakon čega će s početkom u 19 sati, u Klubu mladih Srijema (podrum Vikarijata) uslijediti predstavljanje nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« na kojoj će o knjigama govoriti ravnatelj te kuće Zvonimir Perušić, urednik nakladničke djelatnosti Milovan Miković i književnici Jasna Melvinger i Petko Vojnić Purčar.
Program proslave nastavlja se u iduću nedjelju 15. listopada, kada će u crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu s početkom u 18 sati, biti služena koncelebrirana sveta misa, koju će predvoditi pomoćni biskup đakovački i srijemski i generalni vikar za Srijem msgr. Đuro Gašparović. 
Istoga dana, s početkom u 19 i 30 sati, u Domu sindikata u Novom Sadu (Bulevar Mihajla Pupina broj 24) bit će održana svečana akademija u čijem će programu sudjelovati: Mješoviti zbor HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina pod ravnanjem Vesne Kesić-Krsmanović, Tenorski trio iz Zagreba – Marin Kopilović, Domagoj Dorotić i Vedran Jurković – uz glasovirsku pratnju Vedrana Milića, članovi Odjela za hrvatski jezik i književnost HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina koji vodi Branka Dačević,  Dramski i recitatorski odjel HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora čija je voditeljica Marija Šeremešić i Folklorni odjel HKPD »Tomislav« iz Golubinaca u pratnji tamburaškog orkestra pod ravnanjem Ilije Žarkovića.
Završna svečanost u povodu obilježavanja blagdana održat će se u ponedjeljak 16. listopada u Subotici, kada će u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 18 sati, koncert održati Tenorski trio iz Zagreba – Marin Kopilović, Domagoj Dorotić i Vedran Jurković – uz glasovirsku pratnju Vedrana Milića, te potom u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«, s početkom u 19 i 30 sati, biti priređen domjenak.
Suorganizatori proslave su HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina i Hrvatsko nacionalno vijeće.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika