Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Panonski put mira

Nakon jednogodišnjeg rada na projektu »Prekogranične suradnje i pomirenja Sombor-Osijek«, koji je obuhvaćao suradnju u oblasti zaštite okoliša, kulture, sporta i gospodarstva, izgradnja i otvorenje biciklističke staze koja povezuje ova dva grada, upriličeno u subotu, 30. rujna, u Zlatnoj Gredi - rubu Parka prirode Kopački rit u Republici Hrvatskoj, kruna je cijelog projekta, navodi se u priopćenju Odjeljenja za skupštinske i izvršne poslove – Odsjeka za protokol i informiranje  Općine Sombor
Riječ je o 80 kilometara dugoj biciklističkoj stazi, »Panonskom putu mira«, trećoj na svijetu pokraj biciklističke staze koja povezuje nekada Istočni sa Zapadnim Berlinom i staze koja povezuje Sjevernu i Istočnu Irsku. Panonski put mira se prostire uz najljepše krajeve uz Dunav i u neposrednoj je blizini ove najveće europske rijeke, a projekt je zajednički realiziran partnerstvom nevladinih udruga Zeleni Osijek, Zelena mreža Vojvodine, Gradskog Poglavarstva Osijeka i Općiine Sombor.
Prigodom ceremonijala otvorenja, član Poglavarstva grada Osijeka Branko Lacković, je naglasio da je ovo »najbolji primjer da gradovi Osijek i Sombor pokažu što mogu učiniti kada rade na zajedničkom programu koji spaja ljude sa dvije strane granice«.
»Granica i Dunav dijele naše ljude, ali nikako nisu prepreka u suradnji koju je rukovodstvo Osijeka ocijenilo korisnom za svakog pojedinca«, izjavio je Lacković. 
U ime somborske općine, oko 400 okupljenih biciklista, ekologa, zaljubljenika u prirodu i ljudi koji su dali nesebičan doprinos realizaciji ovog projekta, pozdravio je Žika Gojković, odbornik u SO Sombor i predsjednik skupštinskog Odbora za ekologiju i turizam.
»Ponosan sam na Sombor ali i na Osijek, i sve ljude sa obje strane granice koji su nesumnjivo učinili veliki napor da danas imamo najbolji mogući povod da se sretnemo na Zlatnoj Gredi. Izuzetno mi je drago što je ovaj projekt uspješno priveden kraju i što je ova staza konačno dobila svoju najbolju mogući namjenu: s jedne strane da potakne ljude na sport i zdrave životne navike, a s druge strane da simbolično bude spona između ljudi, prije svega iz naša dva grada, koji svoju budućnost imaju samo na zajedničkom putu ka velikoj europskoj porodici«, izjavio je Gojković prigodom otvorenja Panonskog puta mira.
Prigodnim slovom okupljene su pozdravili i predstavnici donatora projekta Suzan Kutar, ispred USAID-a (Američke agencije za razvoj) i Noah Zahropski, ispred CRS-a (Katoličke asocijacije za pomoć). U svom obraćanju Suzan Kutar je istak-nula kako je ovo »izuzetan primjer da se sa obije strane uoči prirodni resurs koji je najbolje iskorišten, ne samo izgradnjom biciklističke staze, već i gospodarskim povezivanjem dva grada. Noah Zahropski je zahvalio svima koji su dali doprinos realizaciji projekta i naglasio važnost potpore koju su pružili Osijek i Sombor, dodajući da »u budućnosti ova dva grada vidjet ćemo mnogo zajedničkih i uspješnih projekata«.
Protokolarni dio službenog otvorenja Panonskog puta mira završen je kada su jedan somborski i jedan osječki biciklist zajednički otkrili mapu biciklističke staze Sombor - Osijek.
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika