Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neka se DSHV usredsrijedi na svoje probleme

Sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, održane 3. listopada, izdano je sljedeće priopćenje za javnost: 
Kad god doživi politički poraz, DSHV krivca potraži u nekome drugom. Taj dežurni »drugi« posljednjih godinu dana skoro je uvijek Izvršni odbor HNV-a. Tako je bilo i sada: kada je postalo jasno da DSHV gubi koalicijsku podršku za svoje glavno političko pitanje – bunjevačko – Vijeće DSHV-a (ili samo jedan njegov dio, pitanje je do kada većinski) pokušalo je skrenuti pozornost javnosti s vlastitog problema i premjestiti je, širenjem laži, kleveta i poluistina, potpuno neutemeljeno na Izvršni odbor HNV-a.
Posljednje priopćenje Vijeća DSHV-a, izdano 28. rujna 2006. godine, pokazuje koliko potpisnik priopćenja Petar Kuntić ne poznaje temu o kojoj govori. Da je kojim slučajem pročitao Statut HNV-a, a trebao je jer je vijećnik, znao bi da sjednice HNV-a ne zakazuje Izvršni odbor HNV-a nego predsjednik HNV-a, te da ni dnevni red ne sastavlja Izvršni odbor HNV-a nego predsjednik HNV-a.
A optužba da, navodno, Izvršni odbor HNV-a »već neprimjereno dugo odbija donijeti i verificirati proračun za tekuću godinu« najobičnija je neistina. Izvršni odbor je na svojoj sjednici još 24. listopada 2005. godine usvojio prijedlog analitičkog plana rashoda za 2006. godinu i proslijedio ga predsjedniku HNV-a Josipu Z. Pekanoviću. O tome kada će biti sazvana sjednica Vijeća nije odlučivao Izvršni odbor, nego predsjednik HNV-a, sukladno Statutu HNV-a. Taj je materijal razmatran i usvojen na sjednici HNV-a 17. lipnja u Petrovaradinu. 
Vijećnici su tada također tražili posebnu sjednicu HNV-a, na kojoj bi se raspravljalo o prijedlogu ispravke (rebalansa) analitičkog plana rashoda u 2006. godini. Tražena je sjednica sazvana za 14. srpnja 2006. godine u Subotici, za koju je Izvršni odbor HNV-a pripremio prijedlog odluke ispravke. No, sjednica HNV-a nije održana jer su je vijećnici iz DSHV-a, na čelu s predsjednikom Petrom Kuntićem, neodgovorno i iz nejasnih razloga bojkotirali.
Zbog svega navedenog, Izvršni odbor HNV-a predlaže Vijeću DSHV-a i njegovome predsjedniku Petru Kuntiću da se usredsrijede na svoje probleme, koji nisu mali, te da se ne miješaju u rad HNV-a i drugih institucija hrvatske zajednice. Izvršni odbor HNV-a također poziva predsjednika DSHV-a da se pokuša koncentrirati, kako bi se mogao usmjeriti na prave probleme, te prestati lažima obmanjivati javnost, jer upravo njegova politika DSHV-a vodi slabljenju hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.
 
Izvršni odbor HNV-a
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika