Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Tuđe poštivaj, svojim se diči«

U povodu VI. Festivala bunjevački pisama i II. Smotre dječjih pjevača i zborova u Subotici se prošle srijede 27. rujna, okupilo oko 300 djece. Ovu skupinu činili su učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili slušaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Djeca su došla iz osnovnih škola u subotičkoj Općini – OŠ »Matko Vuković«, OŠ »Ivan Milutinović«, OŠ »Sveti Sava«, OŠ »Pionir« iz Starog Žednika, OŠ »Vladimir Nazor« iz Đurđina, OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta te ogranka OŠ »Ivan Milutinović« u Maloj Bosni. Također, oko stotinu djece došlo je iz Sonte, Bačkog Monoštora i Bačkog Brega.  
Njihov susret započeo je u subotičkoj katedrali-bazilici svete Terezije Avilske, gdje ih je pozdravio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić i gdje su djeca primila blagoslov za novu školsku 2006/2007. godinu. Nakon toga uslijedio je posjet Gradskoj kući, gdje ih je primio potpredsjednik općine Subotica Petar Kuntić. Djeca su imala priliku razgledati enterijer Gradske kuće, te nakon toga u pratnji kustosice Gradskog muzeja pogledati i stalnu izložbenu postavku.
U HKC »Bunjevačko kolo« čekala ih je okrepa sendvičima i sokovima, a oko 15 sati započela je generalna proba II. Smotre dječjih pjevača i zborova, kojoj su nazočili.
Cilj okupljanja djece bio je naučiti ih što znači slogan smotre »Tuđe poštivaj, svojim se diči«, te ih u tom kontekstu upoznati s duhovnom i kulturnom baštinom, kao i poviješću svoga naroda. Najvažnije je to što su djeca imala priliku upoznati se i međusobno se družiti. Tim su se mislima vodili organizatori i zato su se i djeca okupila u ovako lijepom broju.
A. Piuković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika