Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Imati nebo u oku – biti čist u ogledalu svoje duše

U organizaciji Likov-nog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, prošloga petka 29. rujna, u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici otvorena je izložba slika Cecilije Miler pod nazivom »Nebo u oku«. Izložba obuhvaća ukupno 44 rada u tehnici akrilika i ulja na platnu, nastalih uglavnom u proteklih godinu dana. 
Cecilija Miler rođena je 1944. godine u Somboru. Završila je birotehničku školu u Somboru, a danas je službenica u mirovini. Slikarstvom se bavi od 1970. godine, a članica je »Likovne grupe 76« od 1983. godine. Bila je sudionica smotre likovnog stvaralaštva amatera Srbije 1995., 1998., 1999. godine, te smotre likovnog stvaralaštva amatera Vojvodine 2002. godine. Sudjelovala je na mnogim kolonijama u organizaciji »Likovne grupe 76« ili po pozivu. Aktivna je organizatorica likovnog stvaralaštva u HKUD-u »Vladimir Nazor« u Somboru, te osnivačica likovne kolonije »Colorit« pri ovom Društvu. Imala je pet samostalnih, te sudjelovala na 115 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. 
Ilustrirala je knjige poezije »Dragocjena blizina« Blaženke Rudić, dječje knjige »Pripovitke za laku noć« Balinta Vujkova, te knjige »Žetvene svečanosti« u Somboru. Osim slikanja piše poeziju i prozu - sudionica je pjesničkih susreta »Lira naiva« u Subotici i »Svitanje riječi« u Rešetarima, u Republici Hrvatskoj. Radovi su joj objavljeni u kalendaru »Subotička Danica« i mjesečniku »Zvonik«. 
Otvarajući izložbu vlč. dr. Andrija Kopilović je naveo kako su djela Cecilije Miler nastala najprije u duši, »jer detalji koje promatramo na ovoj izložbi, mogu biti plod doživljaja i zapažanja, ali onih koja su prošla kroz filtar duše umjetnika.« »Ono što me impresionira je veliki dio ovih slika koje nam predstavljaju prirodu koja je nenarušena i nedotaknuta ljudskom rukom. Vjerojatno umjetnica, kao i svi mi, nosi u sebi jedan skriveni svijet duhovne intime u koji ne želimo da bilo čija ruka ili noga zagazi i ne oskvrne nepatvorenu ljepotu. Staviti to na svilu ili platno ovom ili onom tehnikom, svakako je svojevrsna ispovijest. Tako nam autorica ovih slika zapravo otvara onaj dio sebe koji svatko od nas također nosi u sebi, dok god ima bistro oko i čistu dušu. Ovaj svijet ovako viđen i ovako predat nama na promatranje, od nas traži logiku ogledala. Netko je rekao da je mjesečina najbolji ispitivač ljudske savjesti i da je nepatvorena priroda najveći hram molitve. Čini se da su ove tvrdnje istinite i stoga i stoga se pred ovim slikama osjećam potaknutim biti sam i prepustiti se onom doživljaju vlastite nutrine kada mi se sa nepatvorene prirode i realne ljepote detalja s ovih slika podigne pogled prema razigranom nebu, pa ostaje želja da se i sam podignem u te beskonačne nebeske visine i da tamo budem slobodan, čist i očišćen, te tako doživim ljepotu svoga bića i proces čišćenja svoga oka, te se smijem vratiti pred svoje ogledalo i pogledati kroz svoje oči u svoju dušu. Nije ovaj puta pitanje spadaju li ove slike stilski u romantizam ili realizam, nego sam više doživio ove slike kao poruku i potrebu čovjeka našega vremena da kroz doživljaj lijepoga ‚uhvati‘ sebe kako je potreban mira, čišćenja i susreta sa ljepotom koja vodi k smiraju i jedinom cilju – biti čist u ogledalu svoje duše – dakle, ‚imati nebo u oku‘«, rekao je dr. Kopilović. 
Milerova je slikarica pejzaža u tehnikama ulja, akrilika i akvarela na svili. Ovo je njezina druga samostalna izložba u Subotici; prije tri godine u vestibilu Gradske kuće publici se predstavila radovima na svili. Inače, za svoj rad na svili dobitnica je pohvalnice Zavoda za kulturu Vojvodine.
Prigodom otvorenja izložbe »Nebo u oku« nastupili su recitatorica Tereza Nađheđeši i violinist Franjo Vojnić Hajduk.
Izložba je otvorena do ponedjeljka 8. listopada.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika