Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Održan IX. Rešetarački susret pjesnika
 
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba i KLD »Rešetari«, u Rešetarima je 23. rujna održan IX. Rešetarački susret pjesnika iz dijaspore i Hrvatske. Pokrovitelj manifestacije bila je Brodsko–posavska županija Slavonski Brod. 
Susret je počeo okupljanjem sudionika u knjižnici OŠ »Ante Starčević«, gdje su pjesnici čitali svoje pjesme te odgovarali na  pitanja učenika ove škole. Nakon poslijepodnevnoga prijama kod načelnika gradskog Poglavarstva, te dobrodošlice koju su im uputili uglednici političkoga i kulturnoga života ovog kraja, započela je promocija knjige »Dodiri,odlasci«. 
Na natječaj za objavljivanje pjesama konkuriralo je 107 autora iz 17 država svijeta, a tiskane su 154 pjesme od ukupno 97 autora. Nazočni su bili pjesnici iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. U sklopu promocije govorili su se izbornici pjesama, pjesnici, urednici i pokrovitelji, dok su članovi KLD »Rešetari« pročitali nekoliko odabranih pjesama. Nakon službenoga dijela, u velikoj dvorani tvornice kože »Psunj«, započela je svečanost pjesničke večeri. U ime HMI, Dijana Mašala Perković otvorila je susret, a pjesnici iz raznih krajeva svijeta čitali su svoje pjesme. Organizatori su za ovu prigodu, svakom pjesniku darovali po tri knjige. 
Na samom kraju, u ime domaćina, nazočnima se obratio urednik spomenute knjige Ivan De Villa, otvorivši tom prigodom i novi natječaj koji će trajati do 1. veljače 2007. godine. Također, De Villa je poželio da se uz nove sudionike, »ponovno vidimo na istom mjestu, 22. rujna 2006. godine, na jubilarnom desetom Susretu.«
A. Kovač
 
»Miholje 2006.« u Novom Slankamenu
 
U povodu obilježavanja blagdana svetog Mihovila, zaštitnika istoimene katoličke župe u Novom  Slankamenu, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Stjepan Radić« organiziralo je  koncert svoga Društva. Pred punim Hrvatskim domom u Novom Slankamenu koncert su igrama iz Srijema otvorili najmlađi članovi folklornog odjela HKPD »Stjepan Radić«. Pokraj domaćina na koncertu su nastupili i KUD »dr. Đorđe Natošević« iz Novog Slankamena, KUD »dr. Borivoje Gnjatić« iz Starog Slankamena i HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora. 
Osim predstavnika hrvatskih udruga iz Srijema i predstavnika lokalnih vlasti koncertu su nazočili zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimir Lončar, prva tajnica Rajka Rajić i drugi tajnik zadužen za ekonomski sektor Jerko Ljubičić. 
Za sve goste i uzvanike poslije koncerta domaćini su priredili večeru i zabavu uz tamburašku glazbu.                                I. R.
 
Repriza predstave »Ženidba i udadba«
 
U nedjelju, 8. listopada u velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« Dramski odjel Centra izvest će reprizu predstave »Ženidba i udadba« Jovana Sterije Popovića, a u režiji Ninoslava Šćepanovića.Ulaznice se mogu kupiti na dan predstave u prostorijama Centra po cijeni od 100 dinara. Početak je u 19 i 30 sati.  
Zavitni dan Bačkog Monoštora 
 
Ovogodišnje svečano obilježavanje Zavitnog dana Bačkog Monoštora, počinje u petak 13. listopada, kada će u u crkvi svetih Petra i Pavla biti služena sveta misa koju će predvoditi msgr. Stjepan Beretić, i na kojoj će sudjelovati župnici iz okolnih župa.
U subotu 14. listopada, obilježavanje Zavitnog dana se nastavlja koncertom u sportskoj dvorani OŠ »22. oktobar«, na kome će sudejlovati brojne folklorne skupine, kao i tamburaški ansambl »Dike« iz Vinkovaca. Početak koncerta je u 18 sati, a ulaz je slobodan.
Organizator manifestacije je lokalni KUDH »Bodrog«.
 
Dani Balinta Vujkova u Subotici
 
U okviru Dana Balinta Vujkova, koji se od 5. do 7. listopada održavaju u Subotici, danas, u petak 6. listopada, u Gradskoj knjižnici u 15 sati počinje stručno-znanstveni skup, na kome će u prvom dijelu biti predstavljen Zbornika radova sa Dana Balinta Vujkova u razdoblju 2002.–2005. Zbornik će predstaviti dr. sc. Sanja Vulić iz Zagreba, a nakon toga će uslijediti radni dio skupa.
Večeras, 6. listopada, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici Gradske kuće održat će se Multimedijalna večer na kojoj će »Hrvatsko izdavaštvo – od Dana do Dana« predstaviti dr. sc. Slaven Bačić, a nastupit će i dramske sekcije iz Sonte i Sombora, te biti prikazan film iznenađenja. 
Manifestacija se nastavlja u subotu 7. listopada, stručno-znanstvenim skupom koji će se s početkom u 9 sati održati u Plavoj vijećnici Gradske kuće, i na kome će sudjelovati znanstvenici i književnici iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Vojvodine. Istoga dana navečer, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici održat će se predstavljanje knjige »Hrvati u Vojvodini danas – traganje za  identitetom« Tomislava Žigmanova, o kojoj će govoriti recenzenti dr. sc. Srećko Lipovčan i prof. Đuro Vidmarović, u ime nakladnika Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić, te u ime sunakladnika Pučkog otvorenog učilišta Zoran Vlašić, Vladimir Ilić i dr. sc. Slaven Bačić.
Nabrojane programe pratit će izložba knjiga »Hrvatsko izdavaštvo u 2006. godini« i izložba ilustracija najnovije slikovnice »Razlinkavi zec« Balinta Vujkova. 
 
Promocija knjige »Između minulog i 
prijetećeg« Bele Durancija u Subotici
 
Otvorenje dokumentarne izložbe »Zapisi pred djelima stvaratelja« i promocija knjige »Između minulog i prijetećeg« autora Bele Durancija, a u povodu njegovih 75 godina života i 45 godina rada, održat će se u petak 6. listopada, u Modernoj galeriji Likovni susret u Subotici. Početak je u 17 i 30 sati, a u programu će sudjelovati Borislav Beljanski, Vesna Latinović, Boško Krstić, Eva Naray, Stepanov i Olga Šram, te orkestar nove glazbe Cadabra.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika