Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čuvari tradicije

Veliki broj djece i ove godine odazvao se na Smotru dječjih pjevača i zborova, koja je održana dan nakon generalne probe, u četvrtak 28. rujna, također u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Ove godine predstavilo se dvadeset i tri izvođača, koji su nastupili kao solisti. 
Djeca koja su nastupila na ovoj Smotri su izabrana na prednatjecanjima koja su održana po okolnim mjestima, župama i osnovnim školama.
VELIKI ODAZIV DJECE: Smotru su i ove godine započele Kraljice iz Aleksandrova, koje je pripremila s. Eleonora Merković, dok je manifestaciju otvorila Jelena Piuković, potpredsjednica HKC »Bunjevačko kolo«. Pokraj osamnaest točaka programa na samom kraju, kao iznenađenje za sve nazočne, nastupili su svi izvođači skupa. Tamburaški orkestar, za ovu smotru pripremila je prof. Mira Temunović, koja je ujedno i dirigirala orkestrom koji broji četrdeset i dva tamburaša. Pored djece koja sviraju u Tamburaškom orkestru Centra, tu su se priključila i djeca iz Muzičke škole u Subotici i nekoliko djece iz Subotičkog tamburaškog orkestra. U dvije točke, s orkestom je nastupila i solo violina, koju je svirala  Marija Sekereš. 
CILJEVI SMOTRE: Osnovni cilj Smotre bio je otkriti talentirane mlade pjevače, koji će se usavršavati i kasnije moći nastupati i na Festivalu bunjevački pisama, kao i drugim festivalima i događanjima. Za ovogodišnju Smotru dječjih pjevača i zborova održana su prednatjecanja te su djeca predstavljala svoju osnovnu školu ili mjesto. Tako su nastupila djeca iz Tavankuta, Đurđina, OŠ »Matko Vuković« iz Subotice, OŠ »Ivan Milutinović« iz Subotice, iz župe Marija Majka Crkve iz Aleksandrova i s Palića, a sudjelovala su djeca do osmog razreda osnovne škole. 
Na programu su se našle pjesme s prijašnjih Festivala Bunjevački pisama, narodne pjesme, pjesme Zvonka Bogdana i Miroslava Škore, a po prvi puta za Smotru pisana je pjesma »Majkin salaš« koja je i premijerno izvedena.  Tekst i glazbu ove pjesme napisao je Marjan Kiš, aranžman je uradila Nela Skenderović, a pjesmu je izvela Dragana Sudarević. 
Na kraju programa svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarivanju i održavanju Smotre dječjih pjevača i zborova zahvalio se predsjednik organizacijskog odbora Festivala bunjevački pisama dr. Marko Sente. 
Za svu djecu koja su nastupila ovo je bilo jedno novo iskustvo, no svakako svi izvođači i sudionici zavrijeđuju sve pohvale. 
Željka Vukov
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika