Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što je bilo na Zapadu?

Napori za europsko ujedinjenje doveli su 1957./58. do utemeljenja Europske ekonomske zajednice (EEZ), udruženja zapadnoeuropskih država koje je trebalo promicati europsko gospodarsko ujedinjenje i zajedničko tržište
Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio je 1950. godine stvaranje zajedničkoga europskog tržišta ugljena i čelika. Taj je plan zapravo bio politički i gospodarski okvir koji je trebao spriječiti mogući novi rat između Njemačke i Francuske, a kao krajnji cilj imao je stvaranje ujedinjenih europskih država.
    Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija, Belgija, Nizozemska i Luksemburg, u skladu s tim planom, utemeljile su 1952. godine Europsku zajednicu za ugljen i čelik. Napori za europsko ujedinjenje doveli su 1957./58. do utemeljenja Europske ekonomske zajednice (EEZ), udruženja zapadnoeuropskih država koje je trebalo promicati europsko gospodarsko ujedinjenje i zajedničko tržište. 
POČECI GLOBALIZACIJE: U EEZ su 1973. godine primljene Velika Britanija, Danska i Irska, a tijekom 80-ih Portugal, Španjolska i Grčka. Želju za ekonomskim ujedinjenjem ojačala je i želja da se Europa politički ujedini. 
KA EUROPSKOJ UNIJI: U prosincu 1991. godine u nizozemskom gradu Maastrichtu potpisan je ugovor kojim je utemeljena Europska unija, organizacija koja bi trebala politički ujediniti europske zemlje i oblikovati zajedničku europsku sigurnosnu i vanjsku politiku. Time se Europa još više približila Schumanovoj ideji ujedinjenih europskih država                 g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika