Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ludi ljetni ples

Kako se piše filmska kritika? Odete u kino, pogledate film, saberete dojmove, malo švrljate po internetu (ovo vam mnogi neće priznati, ali svi to rade) i na kraju napišete tekst. Međutim, što se dešava ako ste primjerice iskidali ligamente i noga vam je u gipsu, te ne možete otići do kina? Onda pišete pregled  proteklog razdoblja (čitaj: ljeta 2006.).
Kako smo se do sada bavili Hollywoodom tu praksu ćemo nastaviti i u ovom tekstu. Da bi što više ublažili »ljetne mrtvilo« – praksu da se ljeti ne ide u kino, ho-llywoodski producenti su i ove godine svoje potencijalno najveće hitove sačuvali upravo za ovaj period godine. Tako su nam ovog srpnja, kolovoza i rujna bili podareni »Da Vincijev kod«, »Poroci Miamija« i »Povratak Supermena«,  ali i nastavci velikih hitova poput »X-men: The Last stand« i »Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja«; «Povratak Supremena» može također ući i u ovu kategoriju, ali nije klasični nastavak zbog velikog vremenskog razmaka između ovog i dijela prije njega (1987.). 
DVA ZAKLJUČKA: Iz navedenih naslova možemo zaključiti dvije stvari. Prvo: nastavci filmova više ne nose naslove tipa »Jaws 2« »Jurassic Park III« »Rocky V«, nego se uz naslov manje ili više uspješnog prvog dijela dodaju intrigirajući, suptilno-deskriptivni i potpuno bespotrebni podnaslovi. Drugo: da se producenti u sunčanoj dolini suočavaju s ozbiljnom krizom dobrih scenarista, bolje reći scenarija ili da jednostavno ne žele riskirati. Može biti i jedno i drugo. Igra se na lake i sigurne karte: u igri su adaptacije bestsellera i uspješnih televizijskih serijala (istina ovo je oduvijek bila praksa Hollywooda), filmovi sa popularnim strip junacima (Batman, fantastična četvorka, Superman, X-men, Spiderman itd.) od kojih je veliko mnoštvo tek u pripremi, i naravno beskrajno izrabljivanje uspješnih ostvarenja preko mnogo manje uspješnih nastavaka od kojih je veliko mnoštvo tek u pripremi. Postavlja se pitanje treba li ukinuti Oscara za najbolji originalni scenarij i uvesti Oscare za adaptaciju knjige, stripa (grafičke novele), serije ili filma kao posebne kategorije (trenutno objedinjene u kategoriji adaptiranog scenarija). Naravno ove zamjerke ne bi ovdje stajale da navedeni filmovi išta valjaju, ali osim uzbudljive trke na Box-office listama nisu nam ništa donijeli – da ne ostane ne spomenuto pobijedili su »Pirati s Kariba« s nevjerojatnih milijardu i tri milijuna dolara, što ovaj film čini trećim najuspješnijim filmom u povijesti Box-officea, odmah iza »Titanic-a« i »The Lord of the Rings: The Return of the King«. 
NAJBOLJE, A TUŽNO: Tužno je, ali najbolja stvar koju gledatelj može vidjeti u novom «Supermanu» je posthumno pojavljivanje Marlona Branda, a u »Da Vincijevu kodu«... pa ništa. Također smo više očekivali od klasičnih ljetnih ostvarenja koja se dešavaju na vodi oko vode i za vodu - pogotovo morsku. »Posejdon« Wolfganga Petersena i »Adrift« ostvarenje Hansa Horna koje neodoljivo podsjeća na »Open Water« ostavili su povoljan dojam u domenu zabave, ali ništa više od toga. Jedino su »Poroci Miamija« kako-tako zadovoljili svoju znastveno precizno određenu publiku. Naravno postoje i oni koji nisu razočarali. Tu je svakako animirani film koji sa ostvarenjima poput »Preko ograde« i »Auti« pokazuje zašto iz godine u godinu imaju sve veće budžete i B – produkcija koja je sa ostvarenjem »Snakes on a Plane« (očekuje se u europskim kinima) zadala ozbiljan udarac velikim studijima. »Auti« fenomenalno su ostvarenje studija Pixar kome se po svemu sudeći smiješi Oscar (ako ne i više). Savršena animacija sa filmskim stilom montaže, klasična priča ali sa fino upakiranim obrtima i maestralnim šalama i aluzijama i sve to iz »automobilske« perspektive. Ako niste pogledali ovo ulazi u kategoriju »obavezna literatura«. S druge strane »Snakes on a plane« je sve samo ne lijepo uređen film, ali mu to ne smeta ni u jednoj sekundi. To je film koji vam u naslovu kaže što se u njemu dešava, a istodobno ga ne smeta da bude izuzetno ostvarenje. Napeti triler s kombinacijom nekoliko fobija (od letenja, od zmija, od terorizma i tko zna čega još) dobitna je kombinacija koja je rasturila američka kina, kritičare i publiku, a očekuje se da isto uradi i u Europi. Dakle možda je vrijeme da se svi oni kojima se ne sviđa što nam velike sjede glave Hollywooda nude, a ipak imaju tendenciju k američkoj kinematografiji, okrenu B produkciji.
 
M. Šokčić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika