Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nogometni »posao« u Finskoj

Profesionalni nogometaš Zoran Bogešić promijenio je, u svojoj dugoj aktivnoj igračkoj karijeri, mnogo klubova i zemalja. »Pečalbarski kruh« ovog puta ga je odnio put Finske, zemlje tisuće jezera, u kojoj je već prije nekoliko godina s uspjehom igrao. O novim-starim dojmovima glede povratka u poznato skandinavsko okruženje razgovarali smo neposredno po njegovom dolasku na odmor u rodnu Suboticu.
4Kako je došlo do ponovnog odlaska na »nogometni rad« u Finsku i za koji klub sada nastupate?
Posljednjih šest mjeseci, prije odlaska za Finsku, sam živio i igrao u Austriji, u Pahernu iz Graza, a neposredno prije moga odlaska na odmor pozvao me je vlasnik kluba iz Narpesa, i pitao me bih li mogao pomoći u borbi za ostanak. Prihvatio sam ponudu i pristupio nogometnom klubu Kraft Narpeskraft.
4O kakvoj se sportskoj momčadi radi i u kojem je rangu nacionalnog natjecanja?
U pitanju je treće ligaška momčad koja se nalazila u dosta nezavidnom položaju, na trinaestom mjestu, ali sam ipak uspio pomoći, zabivši 14 golova iz 15 susreta i na koncu smo se uspjeli spasiti od ispadanja, završivši na sedmom mjestu konačne tablice.
4Kakve su bile reakcije vlasnika kluba?
Posve logično vlasnik kluba je bio više nego oduševljen i po završetku prvenstva mi je, uz nastavak nogometne suradnje, ponudio i stalno zaposlenje u njegovoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom limenih kutija u koje se slažu razni alati. Obzirom kako sam već zašao u starije igračke godine i da neću moći još dugo aktivno igrati, odlučio sam prihvatiti ponudu i ostati u Narpesu.
4Po drugi puta ste u Finskoj i sveukup-no imate nekoliko godina životnog staža u ovoj lijepoj skandinavskoj zemlji. Što je po vama najljepše u zemlji »tisuću jezera«?
Kada se sabere sve vrijeme koje sam proveo u Finskoj ispada kako ima već gotovo četiri godine boravka u ovoj, doista, lijepoj i prekrasnoj zemlji predivne, očuvane prirode i dobrih, prijatnih ljudi. Ono što je meni, također, iznimno važno je činjenica da su ljudi veoma pošteni i dobronamjerni.
4Kada počnete raditi i igrati nogomet kako će izgledati jedan vaš »radni« dan?
Prema dogovoru radit ću od osam do šesnaest sati, potom slijedi mali odmor, a treninzi su navečer od osamnaest sati. U biti to je mnogo bolja varijanta od sadašnje, u kojoj sam imao vremena na pretek i znao se poprilično dosađivati tijekom cijeloga dana, jer mi je jedina obveza u toku dana bio samo večernji trening.
4O kakvom se gradu radi i gdje se on točno nalazi na karti Finske?
Narpes je jedan mali gradić, recimo veličine našeg Bajmoka, a nalazi se na 80 kilometara udaljenosti od Vase, velikog finskog grada u središnjem dijelu ove ogromne zemlje, koja je, primjerice, po prostranstvu veća od nekadašnje Jugoslavije, a ima svega pet milijuna stanovnika. Glede načina života njega karakterizira kontinuirani mir i tišina, toliko svojstveni načinu života u ovoj zemlji, na koji sam se za proteklo razdoblje poprilično naviknuo.
4Kakav je finski standard i koliko je potrebno za prosječan život?
Baš sam u zrakoplovu, tijekom povratka kući, pročitao kako je prosječna plata u Finskoj negdje oko 2700 eura, a za život je dostatno otprilike oko 1000 eura, što znači da se od rada može sasvim lijepo živjeti.
4Dokle ćete biti na odmoru u Subotici i za kada je planiran povratak u Finsku?
U rodnom gradu ću boraviti sve do kraja ove godine, a s početkom Nove godine planiram se vratiti u Narpes. Vrijeme odmora iskoristit ću i za nastupe u reprezentaciji Hrvatske manjine iz Vojvodine, čiji sam poziv s zadovoljstvom prihvatio, i pokušat ću svojim igrama pomoći što boljem rezultatu.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika