Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

3D design na jednostavan način
Shade Designer
 
Svladavanje programa za 3D design može biti mukotrpno i vremenski zahtjevno. Međutim, Shade Designer skraćuje proces učenja i snalaženja u programu na minimum, prihvatljiv čak i korisnicima koji su prezauzeti redovnim obvezama. Kombinacija alatki je tako »skrojena« da neće odbiti ni najnestrpljivije, koji bi htjeli svladati program preko noći. Potvrda o tome jeste preko 200.000 prodanih kopija ovoga programa, krcatog suvremenim alatima za design, modeliranje i animiranje. Umjesto da kao konkurentni programi nudi hrpu nerazumljivih menija, ovdje se na zaslonu nalazi samo jedna plutajuća paleta alatki. Ona, doduše, ima podmenije,  ali  su  oni  sasvim  jasno označeni prepoznatljivim ikonicama.
Složeni objekti se lako definiraju, zahvaljujući modeliranju uz pomoć Bezierovih metoda. Program prihvaća i Bulovu logiku (Boolean modelling), koja je naročito zgodna za detalje. Modeli se mogu animirati uz pomoć realističnog simuliranja trodimenzionalnih pokreta živih bića, pri čemu se automatski generiraju vremenski ključevi (keyframes) za sinkroniziranje tijekom video montaže. Program ove vrste ne bi bio potpun bez dobrog modula za vizualiziranje, koji podržava Ray Tracing, kretanje po zadatoj putanji i sl. Izvozni formati JPEG, TGA, TIFF, BMP, EPS i DXF za statične slike i AVI ili Quick-time, MOV za pokretne, omogućavaju laku razmjenu podataka s kolegama.
Saitek PC Gamer’s Keyboard PZO8AX
Tipkovnica iz SF filmova 
 
Navikli smo da nam kvalitetne igračke komponente dolaze iz velikih tvrtki. Međutim, da i manje tvrtke mogu napraviti izuzetno kvalitetne komponente, potvrđuje Saitek svojom tipkovnicom nedvojbenog naziva PC Gamer’s Keyboard. S tvrtkom Saitek imali smo  prilike upoznati se u svijetu igračkih periferija - proizvodnjom igračkih komponenti (prije svega joystick-a) bavi se od 1993. godine. Kada je u pitanju vanjština, ova tipkovnica nas je oduševila već na prvi pogled. Prvo što pada u oči jest industrijski dizajn koji do sada nismo imali prilike vidjeti ni na jednoj testiranoj tipkovnici. Ova tipkovnica podsjeća na dio nekog  komandnog mosta svemirskog broda iz SF filmova. Na kutovima se čak nalaze imitacije imbus vijaka.
Tipke izrađene od crne plastike su sa gornje strane i malo su teksturirane tako da prsti ne klize prilikom rada, a grupirane su standardno. Tipkovnica je na testu imala njemački raspored tipki. Prilikom rada iznenadio nas je nizak nivo buke koju tipke prave. Iako nije u pitanju slim tipkovnica, hod tipki je prilično mali pa je i tipkanje na njoj izuzetno lako. Završna obrada plastike je na veoma visokoj razini i pokazuje kako se Saitek doista potrudio oko ove tipkovnice.
Kada se tipkovnica prikopča na USB port, u oči pada plavo osvjetljenje koje se nalazi ispod tipki. Kako u uvjetima noćnog rada svjetlo može i smetati, na tipkovnici se nalazi tipka kojom se jačina svjetla smanjuje odnosno potpuno isključuje. Zamjerka je to što karakteri na tipkama ne svijetle, jer su tipke od neprovidne plastike, što u cjelini smanjuje funkcionalnost osvjetljenja. Na vrhu tipkovnice nalaze se tri dopadljive svjetleće diode koje, kao i pozadinsko osvjetljenje, svijetle plavom bojom.
Tipkovnica stoji na pet »stopala« koja su izrađena od gume. Mekana guma, njihove relativno velike dimenzije, kao i iznenađujuće velika masa ove tipkovnice jamče joj izuzetnu stabilnost i eliminiraju svako klizanje po podlozi. Poput većine današnjih tipkovnica, i ova ima dodatak za ruke, međutim Saitek je tu posebnu pažnju posvetio osobama sa većim šakama pa je napravio oslonac za ruke koji se po potrebi može produžiti za još nekoliko centimetara, što je sasvim dovoljno za udoban rad.tt
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika