Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šampion se jednostavno mora roditi

Tavankućanin Zlatko Tumbas već se dvadeset godina aktivno bavi konjima, odgajajući ih i vozeći na kasačkim trkama. U tom razdoblju promijenio je dosta konja, ali svi oni ostali su u dubokoj sjeni jednog jedinog – Fantastik Lobela. Rođenog šampiona.
4Kako ste se počeli baviti konjima?
U biti sve je počelo iz čiste potrebe za nabavom radnog konja, a onda smo kupili jednog pa drugog konja, pa se ispostavilo da nabavljena kobila ima »odličnu krv«, potom ona oždrijebi još bolje mlado i godinama smo tako dolazili do odličnih primjeraka kvalitetnih ždrijebaca.
4Konj kojeg sada imate u posjedu, Fantastik Lobel, ipak je predstavnik u vašem žargonu »najbolje krvi«. Kako ste došli do te »najbolje krvi«?
Vrlo jednostavno, kao i u mnogim drugim stvarima u životu, stvar je u novcu. Kada su drugi »pripuštali« ždrijepca za 20 eura mi smo to radili za 1000 eura i tako smo jednom dobili našeg Fantastik Lobela.
4Tko su glasoviti roditelji Vašeg šampiona?
Njegov je otac Sure File Lobel i jedna kobila od Tedrova koja je došla iz Amerike, što znači da Fantastik u sebi nosi izvornu američku liniju krvi.
4Kada ste nazreli da će Vaš konj biti izuzetan primjerak i budući šampion?
To se već odmah moglo vidjeti, još kad je bio jednogodišnjak. U toj dobi pobijedio je na svim utrkama izuzev derbija.
4Zašto nije uspio zabilježiti pobjedu na derbiju?
U pitanju je, prije svega, jednostavno rečeno određeno »prokletstvo« kod ljudi koje se manifestira nesportskim potezima tijekom te velike utrke. U pitanju su tzv. »gančovanja« i »natjerivanja konja«.
4Kako biste okvalificirali jednog šampionskog konja poput Fantastika i postoje li neke određene osobine koje otkrivaju kvalitetan potencijal?
Nema tu puno filozofije, konj se jednostavno mora takav roditi. On je taj i to se jednostavno mora »potrefiti«, jer u pitanju su rođeni šampioni. Konkretno, kod Fantastik Lobela nisam imao ni dovoljno adekvatne hrane, niti smo prakticirali kvalitetniji trening, pa je opet na koncu ispao šampion.
4Koje je najbolje Fantastikovo vrijeme zabilježeno na jednoj utrci?
Njegov rekord iznosi 1:16,2, a s obzirom da je on sada u četvrtoj godini polako se bliži svome vrhuncu.
4Spomenuli ste trening. Na koji način trenirate Vašeg prelijepog konja?
Nema tu gotovo nikakvog pravog treninga jer ga tijekom tjedna koristim u radne svrhe, prežući ga u svoj »špediter« na kojemu prenosim razne tovarne materijale, poput smeća na primjer. Glede samog treninga na stazi to obavimo najviše jednom tijekom tjedna.
4Čime ga hranite?
Ničim posebnim već svime onim što se normalno daje u prehrani jednog konja. Fantastik jede sve, od kukuruza, zobi, sijena, a kao poslasticu voli, poput svih ostalih konja, jesti jabuke.
4Nakon uspješne trkaće karijere, »umirovljeni« šampioni se često koriste za priplod i stvaranje novih, budućih šampiona. Kada će i Fantastik »ići« u priplod?
Iako je još u punoj trkaćoj formi, naš šampion će već ove zimi ići u priplod, ali smo odredili cijenu ispod koje ne želimo ići tj. niti nećemo »pripuštiti« svakoga.           g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika