Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svaki događaj je mali praznik

Privatni poduzetnik iz Subotice, Petar Francišković, pasionirani je gledatelj brojnih sportskih i kulturnih programa, jednako uživajući u njihovoj »živoj« ili televizijskoj izvedbi. Kako sam kaže: »Svaki novi dan nosi nešto lijepoga za gledanje, potrebno je samo znati odabrati i posvetiti pažnju odabranom programu«.
4Kako biste definirali svoju gledateljsku pasiju?
Svoju životnu filozofiju temeljim, prije svega na realnom i skromnom poimanju života i nastojim se radovati lijepim, jednostavnim stvarima koje donosi svakodnevica. Kao obiteljski čovjek, skupa sa suprugom Đurđinkom i sinom Nikolom uživam u prilikama kada skupa možemo pogledati neki lijep kulturni događaj poput primjerice tamburaškog koncerta ili kazališne predstave. Opet, s one čisto »muške« strane, skupa sa sinom ili prijateljima uživam pratiti brojne sportske događaje, bilo na samim sportskim borilištima ili putem televizijskih prijenosa.
4Koje sve sportove redovito pratite?
Osim nogometa, koji je oduvijek zauzimao počasno mjesto u mome sportskom interesiranju, pratim većinu sportova koji se prenose na brojnim televizijskim programima. Glede odlazaka na gradske sportske priredbe, redovito posjećujem gradsku Dvoranu sportova i nastupe košarkaških i odbojkaških momčadi.
4S obzirom da pratite brojne sportove jamačno imate i određene momčadi za koje navijate, davajući dodatnu dimenziju gledateljskom užitku?   
Na lokalnoj razini navijam za NK »Bačku« iz Subotice, u Hrvatskoj nogometnoj ligi navijam, još iz vremena dok sam živio i radio u Hrvatskoj, za momčad Rijeke, dok u međunarodnom nogometu preferiram momčadi Milana i Chelsea, čije nastupe u Champions league redovito s velikim zanimanjem pratim. U biti, uživam gledati i svaki drugi nogometni prijenos, neovisno o momčadi koje su suprotstavljene i liga u kojima nastupaju.
4Televizija je, od samog svog nastanka, postala neizostavni dio čovjekove zbilje, dominirajući velikim dijelom našeg slobodnog vremena. Kakav je Vaš odnos prema »prozoru u svijet«?
Iako puno gledam televizijske programe, nisam pristaša gledanja televizije po svaku cijenu. Dapače, smatram kako je najbolje izabrati određene programe tijekog svakog dana koji će se pratiti s određenim dodatnim interesiranjem i tada, po mom mišljenju, televizija donosi određeni užitak i biva mali, svojevrsni praznik. Opet, praćenje informativnih programa spada u nužnost svakog suvremenog čovjeka koji želi biti barem prosječno informiran.
4Spomenuli ste praznik gledanja, na koji način biste odredili taj pojam?
Primjerice nastupajuća jesen donijet će mnogo ružnih i sumornih dana u kojima će biti i dosta lošeg raspoloženja, ali isto tako tijekom mjeseca listopada i studenog igrat će se i susreti Champions leaguea, te nekoliko kvalifikacijskih susreta za plasman na Europsko nogometno prvenstvo. Po mom, a vjerujem i po mišljenju i mnogih drugih pasioniranih ljubitelja nogometa, ti dani će također, na određeni način, predstavljati svojevrstan »praznik« u iščekivanju velikog sportskog događaja. 
4U čemu se krije, po Vašoj ocjeni, osnovna ljepota gledanja nekog sportskog ili kulturnog događaja?
Po mom mišljenju, tajna užitka gledanja krije se u razvijenim sferama interesiranja, bilo da su one usmjerene ka sportu, kulturi ili nekoj drugoj oblasti.Također, iznimno bitan segment krije se u društvu s kojim se prati određena manifestacija, upravo zbog toga i redovito, skupa s obitelji, posjećujem gotovo sve kulturne manifestacije koje se organiziraju u našem gradu.
4Što ste posljednje pogledali?
Prije nekoliko tjedana obiteljski smo nazočili »Hosana festu«, festivalu hrvatskih duhovnih pjesama koji je bio upriličen na sceni nekadašnjeg kina »Jadran« i bili smo oduševljeni pjesmom i nastupom svih sudionika.                                             g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika