Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čarobna ljevica Miguela de Cervantesa

28. rujna 1898. godine u selu Raklju ponad Raškoga zaljeva u Istri rođen je Mijo Mirković, težak, ribar, mornar, akademik, pjesnik, »prvi Rakljan ki je napisal 50 knjig«, piše na njegovoj nadgrobnoj ploči, te da je »pokopan uz zvuke dragih roženic«. Umro je u Zagrebu 17. veljače 1963. godine. Najvažnija su mu djela Matija Vlačić Ilirik (Flacius), monografija o hrvatskom i europskom latinistu i reformatoru XVI. stoljeća – za tu je knjigu dobio nagradu Hrvatskoga sabora za životno djelo, Dragi kamen, zbirka čakavskih pjesama, Tijesna zemlja, roman,  Stara Pazinska gimnazija i Puna je Pula, te znanstvena studija Doba manufakture u Hrvatskoj. Na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1946. godine bio je vođa delegacije koja je znanstvenim argumentima izborila međunarodno priznanje sjedinjenje Istre s Hrvatskom. Mnogi suvremenici nisu znali da se Mijo Mirković koristio pseudonimom Mate Balota.
29. rujna 1758. godine rođen je Horatio Nelson, britanski admiral, koji je 1805. godine u bitki kod Trafalgara uništio francusko-španjolsku flotu. Poginuo je tijekom bitke  21. listopada 1805. godine. 
29. rujna 1902. godine umro je u Parizu Emile Zola, francuski pisac, najznačajniji francuski naturalist. Najpoznatija su mu djela Nana i Germinal u kojima je opisao težak život radnika.
29. rujna 1913. godine umro je Rudolf Diesel, njemački konstruktor motora.
29. rujna 1938. godine počela je Münchenska konferencija. Hitler, koji je 1935. godine Reichu pripojio područja koja je Njemačka izgubila Pariškim mirovnim ugovorom, a 1938. godine pripojio je Njemačkoj Austriju, imao je sve veće apetite. Kako ga nitko nije zaustavio, sljedeća je na udaru bila Čehoslovačka. Zahtijevao je priključenje Sudeta, zapadnoga dijela Čehoslovačke pretežno naseljenoga njemačkim stanovništvom. Sudetski su Nijemci pričali o vlastitoj ugroženosti te su zahtijevali isprva kulturnu, a kasnije političku i teritorijalnu autonomiju. No, kada su Nijemci u Sudetima balvanima zakrčili prometnice, Čehoslovačka je proglasila je mobilizaciju i očekivala pomoć Francuske i Velike Britanije. Međutim, zapadne sile nisu htjele zaratiti s Hitlerom zbog Čehoslovačke, već su odlučile pregovarati s njim. Uz Mussolinijevo su se posredovanje u Münchenu Hitler i Mussolini sastali s predsjednicima britanske i francuske vlade. Na tom je sastanku potpisan sporazum, kojim je odlučeno da Čehoslovačka mora predati Sudete Njemačkoj. Hitler je za uzvrat dao jamstva da neće zahtijevati daljnje teritorijalno širenje Njemačke.
Vjerojatno 29. rujna 1547. u Alcala De Thenaresu u Španjolskoj rođen je Miguel de Cervantes Saavedre. Vodio je buran život pustolova – navodno je bio i u gusarskom zarobljeništvu – i ratnika, koji je 1571. godine u bitci kod Lepanta, kako sam piše, izgubio desnicu da bi ljevicom napisao Bistrog viteza Don Quijotea od Manche, šašavog šizofrenog viteza koji se ne može prilagoditi novom vremenu. Umro je 23. travnja 1616. godine u Madridu.
2. listopada 322. godine prije Krista umro je Aristotel, najveći antički filozof. 
2. listopada 1914. godine rođen je u Subotici Albe Vidaković, hrvatski kompozitor i muzikolog.
2. listopada 1897. godine izvedena je opera Vatroslava Lisinskog, Porin. 
2. listopada 1869. godine rođen je u mjestu Kathiwadu Mahatma Gandhi, vođa Indijaca u antikolonijalnoj borbi protiv britanske vlasti. 
2. listopada 1870. godine Rim je proglašen prijestolnicom Italije.
2. listopada 1990. godine pobunjeni su Srbi zabarikadirali Knin i prekinuli željeznički promet.
3. listopada 1929. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dobila je novi naziv – Kraljevina Jugoslavija.
3. listopada 1935. godine fašistička je Italija okupirala Abesiniju, danas Etiopiju. 
4. listopada 1904. godine umro je Federic-Auguste Bartholdi, francuski kipar, autor Kipa slobode.
4. listopada 1957. godine sovjetske su vlasti lansirale letjelicu Sputnik I., prvi umjetni satelit u Zemljinoj orbiti.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika