Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trodnevna manifestacija izvorne narodne i nove pjesme

Festival bunjevački pisama čija je osnovna svrha promocija i popularizacija nove bunjevačke glazbe i koji se ove godine održava po šesti puta, zakazan je za petak 29. rujna u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. 
Kao i prošle godine, dan ranije, u četvrtak 28. rujna, održat će se, druga po redu, Smotra dječjih pjevača i zborova, koja je zamišljena kao poticaj onim najmlađima da putem njegovanja izvorne narodne i komponirane pjesme pridonesu očuvanju ovog dijela kulturne baštine bunjevačkih Hrvata.
GENERALNA PROBA: Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora dr. Marka Sente, Smotri će kao novina ove godine prethoditi dodatna priredba koja će se održati u srijedu 27. rujna. »Željeli smo napraviti generalnu probu koja će imati kompletan program Smotre, a na kojoj planiramo okupiti svu djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i koja slušaju nastavu iz predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Vojvodini. To će imati značajan poticaj za njihovo međusobno upoznavanje i daljnje druženje, jer će osim praćenja glazbenog programa koji će biti održan popodne od 15 do 17 sati, za njih biti organiziran i posjet Gradskom muzeju u Subotici«, kaže dr. Sente.
On napominje kako su pripreme za Smotru već počele i da  prof. Mira Temunović priprema Dječji festivalski orkestar i izvođače za ukupno 18 pjesama koje će se naći na repertoaru. »Dječji festivalski orkestar ove će godine činiti članovi tamburaškog orkestra pri HKC ‘Bunjevačko kolo’ koji će i u  budućnosti praktično biti, uz ostale obveze, jezgra budućeg ‘velikog’ Festivalskog orkestra, te glazbenike nećemo morati skupljati ad hoc«, kaže naš sugovornik.
U sklopu priprema u župi sv. Roka i OŠ »Matko Vuković« u Subotici, kao i u Maloj Bosni, Tavankutu i Đurđinu održane su audicije na kojima su odabrani izvođači za Smotru. »Trudit ćemo se u ovaj projekt ubuduće maksimalno uključiti i djecu iz Sombora i okolice, što je planirano i ove godine, ali se nije iz tehničkih razloga stiglo ‘odraditi’. Željeli bismo da ovaj projekt zaživi u cijeloj Bačkoj kako bi sva djeca koja to žele, kao svoje prve mogla naučiti naše autohtone bunjevačke pjesme«, objašnjava dr. Sente.
ŠESNAEST NOVIH PJESAMA: Što se tiče središnjeg Festivala bunjevački pisama, predsjednik Organizacijskog odbora ističe kako će publika ove godine imati prigodu čuti 16 novih pjesama čiji su autori i interpretatori, uz nekoliko novih, pretežito već sudjelovali i na prijašnjim festivalima, dok će Festivalskim orkestrom kao i prošle godine ravnati Branko Ivanković Radaković, profesor u subotičkoj Muzičkoj školi. Također, dr. Sente objašnjava da će,  ukoliko ne dođe do nekih tekućih promjena, žiri biti u istom sastavu kao i prošle godine. Stručni žiri zadužen za ocjenjivanje kvalitete skladbi, aranžmana i interpretacije vokalnih solista činit će Mira Temunović, Berislav Skenderović, Jozefina Skenderović, Đuro Molnar i Đuro Parčetić, dok će kvalitetu tekstova vrednovati Katarina Čeliković, Ljiljana Dulić, Ivana Petrekanić Sič, Milovan Miković i Tomislav Žigmanov. 
Glede financiranja potpora bi, kako dodaje dr. Sente, trebala uslijediti od Hrvatskog nacionalnog vijeća, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i samog Centra koji organizira festival, te manjim dijelom i od lokalne samouprave i drugih sponzora. 
Kako najavljuje, festival bi trebao biti »na prošlogodišnjoj, ako ne i na višoj razini«. »Trudimo se svake godine biti bolji, bez obzira što svi organizatori skupa sa sudionicima rade na dobrotvornoj amaterskoj razini, bez honorara«, kaže dr. Sente na kraju razgovora.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika