Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više sadržaja posvećeno najmlađima

Ovogodišnji, peti po redu, Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi, održat će se u Subotici od 5. do 7. listopada. Prema riječima predsjednice Organizacijskog odbora ove manifestacije i ravnateljice Hrvatske čitaonice iz Subotice Katarine Čeliković, priprema ovogodišnjih Dana je u završnoj fazi. 
»Umjesto dosadašnjeg dvodnevnog skupa Dani prerastaju u trodnevni i to je najveća novost. Program je proširen na tri dana budući da je Organizacijski odbor ove godine još više prostora želio posvetiti školama, odnosno učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Kako je prijašnjih godina istaknuto, naša je projekcija usmjerena prema djeci jer se upravo njima treba vratiti narodno blago koje je sakupio i zapisao Balint Vujkov«, objašnjava organizatorica. 
PROGRAM: Program počinje u četvrtak, 5. listopada, kada će u Dječjem kazalištu, s početkom u 11 sati, biti održana priredba pod nazivom »Narodna književnost u školi« na kojoj će nastupiti djeca s dramatizacijama narodnih pripovjedaka i bajki. Stručno-znanstveni skup održat će se idućeg dana, u petak 6. listopada, i on će početi u 15 sati u Gradskoj knjižnici predstavljanjem Zbornika radova s dosadašnjih skupova, a bit će nastavljen izlaganjem prijavljenih sudionika istoga dana do 18 sati te u subotu 7. listopada, od 9 do 12 sati, ali u Plavoj vijećnici Gradske kuće.
Multimedijalna večer održat će se u petak 6. listopada, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 19 sati. Nastupit će Dramske sekcije iz Sonte i Sombora, a kako ističe naša sugovornica, bit će priređeno i iznenađenje koje će zasigurno obradovati i djecu i roditelje.
SUDIONICI ZNANSTVENOG SKUPA: Ove su godine svoje radove prijavili stručnjaci iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Vojvodine te će biti izloženo ukupno dvanaest radova. »U dogovoru s nekima od njih proširili smo teme te one obrađuju zastupljenost Balinta Vujkova u školskim programima i knjižnicama a ponuđene su ove teme: ‘Opus Balinta Vujkova protiv zaborava ikavice autentičnog hrvatskog govora u Podunavlju’; ‘Sociološki pristup pripovijetkama Balinta Vujkova’; ‘Podunavske teme’; ‘Balint Vujkov kao uzor, poticaj i ohrabrenje današnjim istraživačima’ i ‘Suvremena hrvatska književnost u Vojvodini’. Želimo dati mogućnost da se u okviru razgovora o Vujkovljevom doprinosu hrvatskoj književnosti govori i o suvremenim dostignućima«, kaže organizatorica.
PRATEĆI PROGRAM: Prema njezinim riječima, osim stručno-znanstvenog skupa Organizacijski je odbor i ove godine posebnu pozornost posvetio popularizaciji blaga koje je Vujkov sakupio i zapisao. »Budući da je vrlo malo dostupnih knjiga Balinta Vujkova, trudimo se svake godine sačiniti izbor za neku od slikovnica. Kao i svake godine dosad, i ove će godine biti upriličena izložba, ovoga puta izložit ćemo ilustracije najnovije slikovnice koju su ilustrirali Ivan Balažević iz Novog Vinodolskog, Lea Vidaković iz Zagreba, Jasmina Vidaković Jovančić iz Subotice, Cilika Dulić Kasiba također iz Subotice i Cecilija Miler iz Sombora. Drugi važan segment je poticanje učenika osnovnih škola da čitaju i potom prezentiraju narodne pripovijetke i bajke. To ćemo ove godine vidjeti u Dječjem kazalištu. Nešto će ostati tajna, a vjerujemo da će to biti vrlo lijepo iznenađenje na Multimedijalnoj večeri kada će se moći po povoljnoj cijeni kupiti knjige tijekom odvijanja programa u Gradskoj kući«, najavljuje Čelikovićeva. 
FINANCIJSKA POTPORA: Glede financijske potpore, ona kaže kako su ove godine, zahvaljujući proračunu Općine Subotica, ušli malo spremniji u organizaciju Dana, ali i da »na žalost od pokrajinskih tajništava nisu dobili potporu«. »To doista iznenađuje ako se zna da ona ni jedne od prijašnjih godina nije izostala. Očekivali smo i nešto veću potporu od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, ali morat ćemo se snaći sa sredstvima koja su nam na raspolaganju i smanjiti neke programe. Naš najveći pothvat ove godine je tiskanje Zbornika radova koji će predstaviti sve ono o čemu su promišljali stručnjaci na četiri znanstvena skupa. Ovo je trenutačno naš najveći materijalni problem, ali se nadamo da ćemo naići na razumijevanje i da će i to biti pozitivno riješeno«, kaže Čelikovićeva, dodajući kako u organizaciji vjeruju da će ove godine pokazati kako je naša narodna stečevina toliko velika da se njome možemo ponositi ali da je moramo još češće, sustavnije i kvalitetnije približavati onima zbog kojih se sve i radi – naših najmlađih. 
»A da to bude tako, potrebno je i znanstveno revalorizirati ono što je Balint Vujkov više od pedeset godina radio – skupljao i zapisivao«, napomenula je predsjednica Organizacijskog odbora na kraju razgovora.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika