Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Integralni kruh i peciva

Integralni od zobi, vodeničarski, integralni sa suncokretom, specijalni i kukuruzni kruh samo su neki od proizvoda subotičke pekarne »Uni-pek«. Ovi su pro izvodi, a pokraj njih i različita peciva, kao i sama pekarna, nastali kada je prehrambeni tehnologinja Manda Mačković, s punih trideset i pet godina staža otišla iz Fidelinke u mirovinu. 
Ono što je vidjela na sajmovima kruha i peciva po Njemačkoj, a u velikoj kompaniji u kojoj je radila dugi niz godina nije mogla, ostvarila je u svojoj pekarni. 
POČECI PEKARNE: Ideja o proizvodnji kruha od integralnog brašna nastala je davno, kaže Manda Mačković, kada je još radila u Fidelinki kao tehnologinja. »Po povratku sa sajma u Njemačkoj razgovarala sam s pekarima, ravnateljem i tehnologom i šefom proizvodnje i svima predlagala da krenemo s proizvodnjom kruha i peciva od integralnog brašna. Željela sam raditi na tome, međutim, oni nisu htjeli, nije ih to interesiralo«. Jedan od razloga je, smatra ona, što se bijeli kruh proizvodi potpuno automatizirano, dok u proizvodnji kruha i peciva od integralnog brašna ima mnogo više »ručnog« rada. 
»Ja sam onda kod kuće stalno eksperimentirala u vlastitoj, običnoj pećnici. Kada sam 1994. godine otišla u mirovinu, kupila sam, sa svoja dva  sina, strojarom i elektrotehničarem, iz sredstava za njihovo samozapošljavanje u visini od 2000 tadašnjih njemačkih maraka, prvu »malu peć« za kruh«, opisuje početke pekarne Manda Mačković. Kasnije, postupno i bez kredita ili pomoći, kupili su mješalicu za tijesto, komoru za fermentaciju te »veliku peć«. Pekarna, koja se nalazi uz obiteljsku kuću, za sada je radno mjesto samo za Mandu i mlađeg sina, koji proizvode kvalitetne proizvode, ograničenog obima i koji se plasiraju mahom po prodavaonicama, kako se najčešće nazivaju, zdrave hrane te u prodavaonicama »Trgoprometa«.  
BUDUĆNOST: Trenutačno ova pekarna proizvodi deset vrsta kruha: pšenični, od zobi, raženi, ječmeni, od suncokreta, specijalni, i tri vrste beskvasnog kruha te petnaestak vrsta peciva, koje ljubitelji proizvoda od integralnog brašna već dobro poznaju. To su: trokut sa sirom, lisnato pecivo punjeno makom, višnjama, jabukama, štanglice sa sezamom, pereci, kajzerice, kifle od integralnog brašna…  
Osim proizvoda za široku potrošnju, koji se mogu kupiti od Subotice do Novog Sada, pekarna »Unipek«  proizvodi i specifične vrste kruha za djecu i odrasle kojima, uslijed bolesti crijeva, smetaju pojedini sastojci iz pšenice, raži, ječma i zobi. Nedostatak enzima, koji razlaže određenu aminokiselinu, dovodi do toga da ove osobe ne mogu jesti prerađevine od ovih žitarica, ali zato mogu jesti rižu, soju, eventualno heljdu, oplemenjeni štir i još neke vrste biljaka. Manda Mačković dva puta tjedno proizvodi stoga i ovakve pekarske proizvode, kako kaže - ne iz komercijalnih razloga, već prije svega iz želje da pomogne ovim ljudima.
Kako za proizvode od integralnog brašna, tako i za specijalne vrste kruha, bez kvasa i bez fermentacije, postoji krug potrošača i sve više ljudi je svjesno prednosti i zdravstvene koristi ovih proizvoda. Sve više i liječnici preporučaju integralni kruh umjesto bijelog. Na tržištu, međutim, još uvijek dominira bijeli kruh, ne uvijek niti naročite kvalitete. Je li to dovoljan razlog da se uđe u proširenje proizvodnje i uzimanje kredita? »Ne usuđujemo se uzeti pravi kredit. Razmišljamo o kreditima koje daje Pokrajinski fond za razvoj gdje kamata nije velika, ali još uvijek se bojimo inflacije i još uvijek se ustežemo. Dosadašnja ulaganja su sva išla iz vlastitih sredstava, osim 2000 njemačkih maraka za samozapošljavanje u početku, te se bojimo da bi nam sve otišlo, ako bi došlo do inflacije«. 
I na kraju, nekoliko riječi o cijeni kruha. Manda kaže kako joj strahovito smeta kada je povika na cijenu kruha: »Kad kažu: kruh je opet poskupio! Međutim, ako se i trideset vekni tjedno pojede i onda je to samo 600 dinara mjesečno, što je u odnosu na ostale troškove neznatno. No, političari s ovom pričom manipuliraju kao što je to bilo i ranije«, kaže Manda, ali ipak svjesna socijalne situacije, u kojoj se društvo i mnogi kupci, osobito bolesni, nalaze ni njezini proizvodi nisu mnogo skuplji od prosjeka. 
Jasminka Dulić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika