Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavak hajke na Ivanu Dulić-Marković

Kako prenosi B92, Ministarstvo kulture pozvalo je tužiteljstvo da reagira na novi napad na nacionalnoj osnovi na potpredsednicu Vlade Ivanu Dulić-Marković u jednom tabloidu.
»Kurir« je, naime, u ponedjeljak objavio navodno svedočenje ustaškog zločinca Ivana Jovanovića Crnog iz 1957., u kome on priznaje kako je godinama radio na imanju obitelji Dulić nakon Drugoga svjetskog rata. Ministarstvo kulture koje je zaduženo i za informiranje priopćilo je kako objavljivanje takvih informacija može imati ozbiljne posljedice jer predstavlja podsticanje na diskriminaciju i zagovara nacionalnu mržnju, te kako bi tužitelj morao reagirati i predložiti zabranu distribucije takvih informacija. Međutim, u Demokratskoj stranci Srbije kažu kako su protiv zabranjivanja novina.
Neovisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo govor mržnje i najnoviji napad na Ivanu Dulić-Marković: »Najnoviji napad na potpredsjednicu Vlade Srbije zbilja je bez premca u skorijoj povijesti beščašća jednog dijela tiska u ionako osiromašenoj napaćenoj Srbiji.« Predsjednica NUNS-a Nadežda Gaće kaže kako je ta udruga više puta zahtijevala reagiranja i kažnjavanje medija i novinara koji siju rasnu i vjersku mržnju.
Asocijacija neovisnih elektroničkih medija u svom priopćenju prosvjeduje povodom teksta i ocjenjuje kako on predstavlja nastavak nedopustive kampanje na nacionalnoj osnovi koja se vodi protiv Ivane Dulić-Marković.
Udruga radio i televizijskih novinara Srbije i Asocijacija profesionalnih emitera Srbije u zajedničkom priopćenju upozorili su na »povampirenje govora mržnje u domaćem tisku, prije svega u nekim tabloidima, što se pretvara u hajku na sve neistomišljenike«.
I Udruženje novinara Srbije prosvjedovalo je zbog teksta koji nosi naslov »Ustaški jatak« te su naveli kako iznošenje podataka iz obiteljskog života u tekstu u kojem se prvo stvara slika da je otac Ivane Dulić-Marković »skrivao« ustaškog zločinca, a da bi se zatim to dovelo u pitanje navodom da se ipak ne zna »jesu li Dulići znali tko je Jovanović«, predstavlja novinarsku zlouporabu u kojoj se senzacionalizam stavlja iznad potreba za istinitim i objektivnim informiranjem. 
G17 Plus očekuje da tužiteljstvo pokrene postupak protiv odgovornih lica u dnevnom listu »Kurir« zbog teksta »Ustaški jatak«, izjavila je glasnogovornica te stranke Ivana Grbić: »G17 Plus najoštrije osuđuje laži kojima je ponovno ‘Kurir’ napao potpredsjednicu G17 Plus (i potpredsjednicu Vlade Srbije) Ivanu Dulić Marković.«
 
N. Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika