Arhiv tekstova Arhiv tekstova

SVM i DSVM pripremaju koaliciju

Prije dva tjedna objavili smo kako se vodstvo dvije najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke vojvođanskih Mađara složilo oko zahtjeva za izravno zastupanje manjina u Skupštini Republike Srbije. Prema posljednjim najavama, suradnja bi mogla ići i korak više. Naime, u subotu je Savjet SVM-a na sjednici održanoj u Belom Blatu odobrio nacrt teksta sporazuma između dvije stranke u kojem je sadržana i odredba po kojoj potpisnici neće u javnosti iznositi kritike na aktivnosti drugog potpisnika sporazuma prije no što ih međusobno izravno ne rasprave, bez javnosti. 
SVM je predložio i stav po kojem potpisnici u slučaju nepostizanja međusobnog suglasja kritike u javnosti neće iznositi tako da budu osobne, tj. bit će bez uvreda, izrugivanja i ponižavanja. Sporazum SVM-DSVM predviđa da se »po mogućstvu« na izborima nastupa u koaliciji, ili uz uzajamnu podršku kandidata, posebno ukoliko bi bez zajedničkog nastupa njihov ulazak u dano predstavničko tijelo mogao biti upitan. To znači da ne žele dopustiti da protukandidature dvije stranke ne bi smjele ugroziti izbornu pobjedu neke od njih, ali uoči izbora bi vodili pregovore o koaliciji i zajedničkom nastupu.
PRIPREMA ZA IZBORE: Što se političkih ciljeva tiče, to je zalaganje za proširenje autonomnih nadležnosti Nacionalnog vijeća vojvođanskih Mađara, kao i potpora »svim formama manjinske autonomije, uključujući i takvo udruživanje sjevernobačkih lokalnih samouprava s mađarskom većinom, koje bi kao posebna jedinica uprave i uz pomoć samostalnih nadležnosti doprinijelo potpunoj nacionalnoj ravnopravnosti svih građana na tom području, odnosno efikasnoj ravnopravnosti mađarske kulture i jezika«. Navedena je i podrška stvaranju zakonskih pretpostavki za zastupljenost predstavnika vojvođanskih Mađara u parlamentu Srbije srazmerno omjeru Mađara u ukupnom stanovništvu, bilo putem brisanja izbornog praga, bilo osiguranjem garantiranog broja mandata. 
Već drugi dan nakon ovih zaključaka SVM-a oglasio se predsjednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara András Ágoston pozdravljajući pozitivan ishod ideje o suradnji, o kojem će Izvršni odbor njegove stranke odlučivati sredinom tjedna. Prethodno je Ágoston ponudio Józsefu  Kaszi kako će prihvatiti međustranački etički kodeks ukoliko SVM podrži pitanje personalne autonomije Mađara i princip srazmerne zastupljenosti Mađara u skupštini Srbije. Ukoliko se prihvati ponuda SVM, postojali bi uvjeti za zajednički nastup na izborima koji se očekuju naredne godine.
ZAVRŠETAK ISCRPLJIVANJA:Sukobljenost dvije stranke potječe iz vremena kada se raspala velika Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara u kojoj su bili i sadašnji lideri. SVM je bio na glasu kao mirnija, strpljivija stranka koja je gradila svoj položaj u Srbiji i svoje članstvo, dok se DSVM tvrdoglavije zalagao za prava koja su u to vrijeme nisu ni mogla predstaviti javnosti. Dugo međusobno iscrpljivanje počelo je davati loše znake na proteklim lokalnim izborima kada je SVM izgubio mnoge svoje tradicionalne pozicije u mađarskim gradovima i selima. Građanski orijentirane stranke G 17 Plus i Demokratska stranka privukle su Mađare koji su se udaljili od dvije stranke ili osobe koje nisu vidjele prohodnost kroz njihove strukture, te su jačale i zauzele neke važne pozicije.
Nikola Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika