Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Europa na bačkoj utvrdi

Proteklog vikenda u nizu europskih gradova održani su Dani europske baštine, manifestacija ustanovljena  1991. godine, na inicijativu Vijeća Europe i uz potporu Europske unije. Tema ovogodišnje manifestacije je bila »Drvo«, a glavni slogan od 1999. godine je «Europa – zajedničko naslijeđe«. Ova manifestacija se u Općini Bač održava od 2003. godine, kad je tema bila »Mladi i naslijeđe«, zatim 2004. »Voda – smisao trajanja«, te prošle godine »Zemlja – naša baština«. 
Osnovna ideja ove manifestacije je da Europljane pripremi za budućnost punu razumijevanja i uvažavanja kulturne baštine svake nacije ponaosob, kako bi puno kamenčića različitosti stvorilo jedan veličanstveni mozaik zajedništva. 
OTVORENJE: Program ovogodišnjih Dana započeo je u subotu 9. rujna, svečanim mimohodom ulicama Bača, u kojem su sudjelovale limene glazbe DVD-a iz Bača i Selenče. Manifestaciju je službeno otvorio dopredsjednik DS-a i šef zastupničkog kluba demokrata u Skupštini Srbije Dušan Petrović, u nazočnosti predsjednika Općine Bač Tomislava Bogunovića sa suradnicima. »Veseli me uspjeh ove manifestacije i zahvalan sam svim organizatorima i sudionicima na njihovom doprinosu. Bilo je lijepo vidjeti zborove iz Apatina i Bečeja, grupu Darkwood dub, glumce iz Novog Sada i Beograda, vitezove iz ‘Svibora’, folklorne skupine iz Sonte i Mladenova, goste iz svih dijelova Vojvodine, te iz Hrvatske i Slovačke, sve institucije kulture iz naše općine u isto vrijeme i na istom mjestu. Osobito me je oduševilo sudjelovanje velikog broja djece i mladih, koji su se, neopterećeni predrasudama naših generacija, međusobno lijepo družili,  što mi daje veliku nadu u bolje zajedničko sutra, nadu da smo mi, ipak, na najboljem putu da uistinu postanemo dio Europe«, izjavio je za »Hrvatsku riječ« Tomislav Bogunović. Svi sadržaji manifestacije održani su u prelijepim, povijesnim ambijentima, poput utvrde, među čijim zidinama je bila smještena ljetna pozornica, te franjevačkog samostana, u kojem su organizirani koncerti duhovne glazbe. 
IZLOŽBA U PLAVNI: Dio manifestacije je održan i u selima Plavna i Selenča. U Selenči je održan koncert zborova, a u Plavni je udruga »Ruka ruci« s Ružicom Torubarov i Katom Pelajić na čelu, priredila izložbu na osnovnu teme ovogodišnje manifestacije. Izloženo je puno tradicijskih predmeta od drveta, vidjeli smo  etno postavku, a demonstriran je i rad na starinskom tkačkom razboju. Nakon otvaranja izložbe upriličen je i zajednički ručak s tradicijskim jelima i tamburašima. 
Folklorni dio manifestacije, »Etno sabor 06«, održan je u nedjelju 10. rujna, na ljetnoj  pozornici postavljenoj među zidinama stare utvrde Bač. U programu su sudjelovali KUD-ovi iz Vojvodine i inozemstva, među njima i KPZH «Šokadija». Nadahnuti prekrasnim ambijentom, folkloraši iz Sonte, uz pratnju iznimno dobrih glazbenika tamburaškog orkestra »Tandora«, svojim su plesom i pjesmom osvojili publiku, koja ih je znala nagraditi dugotrajnim pljeskom. »Ovo što su nam pokazali Sonćani povezali smo s već urađenim u Plavni i nadam se da ćemo uspjeti sa »Šokadijom«  uspostaviti suradnju, koja će nam donijeti obostrano zadovoljstvo. Jako sam zadovoljna i ocjenama koje je moja udruga dobila za jučerašnju etno postavku u Plavni. S puno ljubavi uredili smo jednu starinsku kuću tako, što smo pokućstvom iz 1924. godine opremili ‘pridnju, sridnju i stražnju sobu’ i ‘kujnu’, imali smo čak i jednu baku, koja je tkala na starinskom razboju, a u dvorište smo postavili stara drvena radila, kako bismo posjetiteljima što vjernije prikazali tradiciju naših starih«, rekla je za HR predsjednica udruge žena »Ruka ruci« iz Plavne Ružica Torubarov.      I. Andrašić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika