Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktivno ljetovanje

Od  27. kolovoza pa do 2. rujna Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta organiziralo je kolektivno ljetovanje za članove svojih odjela na hrvatskome primorju, u Gradu Kaštela, Kaštel Lukšiću, smještenom između poviješću bogatih gradova Splita i Trogira. Članove HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta prijateljski je ugostila župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Kaštel Lukšića.
Kaštel Lukšić nazvan je prema posjedu Lukšiću, a zvao se i Kaštel Vitturi, prema trogirskoj plemićkoj obitelji koja ga je podigla krajem XV. stoljeća. To je središnji i najveći Kaštel, a nalazi se na granici nekadašnjih trogirskih i splitskih posjeda.
POSJET KULTURNIM ZNAMENI-TOSTIMA: Zamišljeno kao aktivno ljetovanje, boravak u Kaštelima urodio je brojnim novim poznanstvima, ali i upoznavanjem kulturnog nasljeđa ovoga područja. Da je boravak Tavankućana u Kaštel Lukšiću bio dobro prihvaćen svjedoči i činjenica da su im se »sva vrata otvarala«. Već prvih dana Tavankućani su posjetili Muzej grada Kaštela, smještenog u obnovljenom dvorcu Vitturi. Ravnateljica ih je provela kroz stalni postav koji govori o povijesti Kaštela, a jednako tako i kroz tzv. Rušinac, stari utvrđeni kaštel uz koji se nalazi crkvica koja podsjeća posjetitelja na romantičan događaj iz 1681., opjevan u narodnim pjesmama, jednom romanu, u dvije drame, a srodan je s legendom o Romeu i Juliji. Priča je to o tragičnoj ljubavi kaštelanskih plemića, Miljenka i Dobrile.
Posjet znamenitom renesansnom perivoju Vitturi, zasađenom u blizini istoga dvorca, upoznao je Tavankućane s brojnim mediteranskim biljnim vrstama ali i nekadašnjim načinom uređenja vrtova. A da Kaštelani vode računa o zelenilu u svojoj okolici, svjedoči i znameniti Botanički vrt OŠ »Ostrog« u Kaštel Lukšiću. Ugošćeni i u ovome vrtu, Tavankućani su mogli razgledati 1400 različitih sorti raznoga bilja sa svih kontinenata, kao i brojne drvenaste i zeljaste biljke. Ovaj je vrt nastajao od 1977. godine, a u njegovu su uređenju pomogli Prirodno-matematički i Šumarski fakultet iz Zagreba, Institut za jadranske kulture u Splitu i brojne srodne institucije. Danas on služi za radni, ekološki i estetski odgoj i obrazovanje učenika. Posjećuju ga učenici, studenti a osoboto turisti. Vrt je 1995. godine dobio nagradu za zatitu okoliša Republike Hrvatske.
PLESNE RADIONICE: Tavankućane su ugostili i dugogodišnji prijatelji Marica i Tonči Tadin, voditelji KUD-a »Ante Zaninović« u Kaštel Kambelovcu. Upoznavanje s članovima ovoga KUD-a realizirano je kroz plesne radionice koje su se održavale u večernjim satima. Tom su prilikom članovi HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta Kaštelane podučavali bunjevačkim plesovima, a Kaštelani Tavankućane kaštelanskim. Dani druženja završeni su gostovanjem tavankutskih tamburaša na lokalnom Radiju Kaštela kao i zajedničkim, večernjim koncertom na trgu u Kaštel Kambelovcu.
Cilj ljetovanja - upoznavanje hrvatske baštine, upoznavanje i razmjena znanja i iskustava između članova KUD-a »Ante Zaninović« iz Kaštel Kambelovca i HKPD »Matija Gubec« iz Tavankutu u potpunosti je ispunjen, a idući susret dogovoren.
I. Dulić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika