Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Doris Pack u Novom Sadu
Projekti tolerancije u Vojvodini zaslužuju podršku EU
Predsjednica delegacije Europskog parlamenta za suradnju sa zemljama jugoistočne Europe Doris Pack ocijenila je 1. rujna da je broj međunacionalnih incidenata u Vojvodini opao. Doris Pack je u pauzi Međunarodne konferencije »Uloga pograničnih regiona u procesu europskih integracija« rekla da projekti tolerancije, koje provode vojvođanske vlasti, »svakako zaslužuju podršku institucija Europske unije«. 
Potpredsjednici Skupštine i Izvršnog vijeća Vojvodine Sándor Egeresi i Támas Korhecz nakon razgovora s Doris Pack rekli su da broj međunacionalnih incidenata jest smanjen, ali su dodali kako još uvijek ima sporadičnih incidenata.  Egeresi i Korhecz su naveli da je broj incidenata smanjen poslije razgovora predstavnika pokrajinskih vlasti i predstavnika Europske unije s predstavnicima Vlade Srbije. 
Tamás Korhecz je upoznao Doris Pack i s problemima nemogućnosti izbora vijeća manjinskih nacionalnih zajednica zbog nepostojanja i nedonošenja odgovarajućih zakonskih propisa kojima se regulira ta materija. »Mandat Nacionalnom vijeću Mađara ističe u rujnu, ali se novo vijeće ne može izabrati, jer Skupština Srbije u proteklih godinu i pol dana nije stavila na dnevni red odgovarajući prijedlog zakona«, objasnio je Korhecz. 
Sándor Egeresi je predstavio ideju o formiranju Dunavske euro-regije koja bi ekonomski, politički i kulturno bila najjača i najutjecajnija u Europi, a podsjetio je da su tu ideju podržali i predstavnici gradova i regija na Međunarodnom festivalu podunavskih gradova i regija u Ulmu. Egeresi je dodao da se prezentacija ovog projekta očekuje 10. i 11. listopada 2006. godine u Briselu, na konferenciji »Dunav-glavni put Europe«. 
Beta
 
Europski zvaničnik Franz Schausberger
Vojvodina je dobar primjer
Predsjednik Instituta europskih regija Franz Schausberger izjavio je 4. rujna kako je Vojvodina veoma uspješno riješila odnose s nacionalnim manjinama. Prema njegovim riječima, Pokrajina može biti savjetnik pojedinim zemljama istočne Europe, kada je riječ o ostvarivanju prava nacionalnih manjina. 
    »Ono što svakako moramo uraditi jest da Vojvodinu uključimo kao savjetnika za zemlje istočne i jugoistočne Europe, koji nisu ni izbliza tako uspješno, kao Vojvodina, uspjeli urediti odnose s nacionalnim manjinama«, rekao je Schausberger za novosadski »Dnevnik«. 
   Po njegovim riječima, decentralizacija i regionalizacija bilo koje države koja je kandidat za člana Europske unije (EU) nije obveza, ali je nešto, što će ubrzati proces pristupanja EU. 
Beta
 
 
Razvoj i unapređenje odnosa regija
Potpisan Protokol o suradnji 
Vojvodine i Umbrije
U Izvršnom vijeću Vojvodine 1. rujna potpisan je Protokol o suradnji Vojvodine i talijanske regije Umbrija, kojim se predviđa razvoj i unapređenje odnosa dviju regija u oblasti gospodarstva, kulture, obrazovanja, turizma i zaštite životnog okoliša.
»Suradnja uvijek donosi pozitivne rezultate za sve ljude u regijama i doprinosi razvijanju dobrih odnosa među državama, na čemu je zasnovana Europska unija«, rekao je na potpisivanju sporazuma vojvođanski tajnik za gospodarstvo Siniša Lazić. On je dodao kako je Italija jedan od najznačajnijih izvoznih partnera Vojvodine i Srbije i ocijenio da je to još jedan argument za potpisivanje sporazuma Vojvodine i Umrbije. 
Tajnik za upravu i financije regije Umbrija Vichenco Riomi izrazio je očekivanje da će suradnja biti uspješna, u skladu s tokovima razvoja EU. »Dvije regije imaju puno sličnosti i zajedničkih programa na kojima mogu raditi, koristeći europske fondove, što će unaprijediti regije«, rekao je Riomi. 
Beta
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika