Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podržana uređivačka koncepcija tjednika

Upravni odbor Novinsko-izdavačke ustanove  »Hrvatska riječ« jednoglasno je podržao uređivačku koncepciju tjednika nakon razmatranja ove teme. Na sjednici su članovi Upravnog odbora upoznati i s informacijom o rezultatima tenderskog natječaja za tiskanje tjednika »Hrvatska riječ«, koji se od prošloga broja tiska u Subotici u tiskari »Rotografika«, a koja je ovaj posao dobila zbog najpovoljnije ponude, a razmotrene su i usvojene i druge operativne odluke.
Prilikom razmatranja uređivačke koncepcije tjednika »Hrvatska riječ«, predsjednik Upravnog odbora Lazar Baraković napomenuo je, kako se više puta na sastancima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini prigovaralo uređivačkoj koncepciji ovog tjednika, zbog čega se članovima Upravnog odbora, koji su u članstvu te političke stranke, predlagalo da se ta tema stavi na dnevni red sjednice Upravnog odbora ove novinsko-izdavačke ustanove. Primjedbe su bile kako nema dovoljno tekstova i fotografija o aktivnostima DSHV-a, te da objavljeni tekstovi i fotografije nisu na reprezentativnim stranicama tjednika. 
NAPREDAK U RADU: U daljnjem tijeku rasprave Lazar Baraković je istaknuo, kako je njegova osobna ocjena da je uređivačka koncepcija tjednika dobra i da novinari kvalitetno rade svoj posao u dosta teškim uvjetima, podsjetivši kako su uposlenicima u »Hrvatskoj riječi« više puta prijetili, pa i smrću anonimnim telefonskim pozivima. Lazar Baraković je također istaknuo kako NIU »Hrvatska riječ« napreduje, što se permanentno ogleda u sadržajnom i tehničkom podizanju kvalitete tjednika, dječjeg podlistka »Hrcko« te književnih izdanja u nakladi ove novinsko-izdavačke ustanove. 
Glede ove teme član Upravnog odbora Zdenko Đaković je rekao, kako se u rubrici Pisma čitatelja ne bi trebala objavljivati nepotpisana pisma u slučaju kada autor pisma želi ostati anoniman, iako je ime autora pisma poznato redakciji, dok je član Upravnog odbora Zvonko Tadijan naglasio kako bi za njega osobno najveći promašaj bio, ako bi tjednik »Hrvatska riječ« postao ‘nečije’ glasilo, što sada nije slučaj. »Treba otvoriti prostor za polemiku na stranicama tjednika, a rad ove novinsko-izdavačke ustanove smatram jednim od najuspjelijih projekata hrvatske zajednice. Kao čitatelj tjednika, sadržaj mogu ocijeniti raznolikim i kvalitetnim, a jasno je da se ne mogu uvijek zadovoljiti ukusi svih«, rekao je Zvonko Tadijan.
KRITIKE  I KRITIČARI:  Potpredsjednica Upravnog odbora Dušica Dulić rekla je, kako su najveći kritičari u hrvatskoj zajednici glede raznih aktivnosti, oni koji ništa ne rade i ne pridonose hrvatskoj zajednici, te je istaknula, kako je javni rad lako kritizirati, ali problem je što je takva kritika uobičajeno zlonamjerna i sramotna. 
»Čini mi se da su pojedinci razočarani što tjednik ‘Hrvatska riječ’ nije u funkciji njihove osobne promocije. Kritika rada NIU ‘Hrvatska riječ’ jest potrebna, ali argumentirana i konstruktivna, a rezultati rada ove kuće vide se svakog petka, kao što se vide i drugi rezultati«, rekla je Dušica Dulić, dok je direktor i v. d. odgovornog urednika NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić istaknuo, kako do sada nije dobio niti jednu službenu primjedbu na rad ustanove od neke hrvatske institucije. 
Na sugestiju Lazara Barakovića i Stipana Stantića, prihvaćeno je da se svi eventualni nesporazumi i nejasnoće glede pisanja tjednika, rasprave u razgovoru s direktorom NIU »Hrvatska riječ«.
Nakon rasprave članovi Upravnog odbora jednoglasno su podržali uređivačku koncepciju tjednika »Hrvatska riječ«.
PREDNOSTI DOBRE TISKARE: Zvonimir Perušić je na sjednici podnio informaciju o rezultatima tenderskog natječaja za tiskanje tjednika »Hrvatska riječ«, koji je od pokretanja tjednika 2003. godine raspisivan svake godine. 
»Na do sada raspisanim tenderima novosadska tiskara ‘Dnevnik’ uvijek je bila najbolji ponuđač, a na tenderu, koji smo raspisali ove godine u srpnju, najpovoljniju ponudu dala  je subotička tiskara ‘Rotografika’. Riječ je o najboljoj tiskari u Srbiji sa stopostotnim hrvatskim kapitalom, koja tiska sve najbolje časopise u Srbiji. Nastojat ćemo da tehnička kvaliteta lista bude još bolja, a već nakon prvoga broja vidi se kolike su prednosti dobre tiskare, jer je prošli broj tjednika već tiskan u ‘Rotografici’. Zbog toga što se tiskara nalazi u Subotici, sada možemo pratiti proces tiskanja, a možemo i bolje kontrolirati distribuciju tjednika. Za očekivati je da od sada pretplatnici poštom dobivaju svoj primjerak tjednika petkom, kada list i izlazi, a ne kao do sada ponedjeljkom ili čak utorkom«, rekao je Zvonimir Perušić.
 
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika