Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jačanje tolerancije kao uvjet suživota

Ove jeseni Izvršno vijeće AP Vojvodine nastavit će svoj veliki projekt nazvan Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini. Ovaj je projekt, na inicijativu Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine, Izvršno vijeće Vojvodine pokrenulo prije godinu i pol dana i do sada je uspješno realizirano više njegovih potprojekata.
Cilj ovoga pothvata, koji nije vremenski ograničen i u raznim oblicima trebao bi postati trajno opredjeljenje pokrajinske administracije, jest otkloniti uzroke koji su doveli do incidenata u Vojvodini na nacionalnoj osnovi tijekom 2004. godine.
DUGOROČNI EFEKTI: Prema riječima dr. Tamása Korhecza, potpredsjednika pokrajinske vlade, najvažniji razlozi za izazivanje tih incidenata su nepoznavanje različitosti, nepovjerenje i predrasude koje postoje o određenim nacionalnim zajednicama u Vojvodini. Upravo su zbog toga u provođenje Projekta uključeni stručnjaci iz raznih oblasti, kao i veliki broj mladih različitih nacionalnosti, a za uspjeh veliku ulogu imaju i mediji.
Da bi projekt Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini mogao biti uspješno nastavljen, pokrajinska je administracija zatražila podršku sredstava javnog priopćavanja, te je u tu svrhu u ponedjeljak 4. rujna u Skupštini AP Vojvodine dr. Tamás Korhecz sa suradnicima održao sastanak s direktorima medijskih kuća u Vojvodini, te s njima dogovarao način medijskog praćenja provođenja projekta.
»Tijekom 2004. godine poremećeni su međunacionalni odnosi u Vojvodini, naša je pokrajina postala vijest i na unutarnjem i na vanjskome planu, zbog incidenata na međunacionalnoj osnovi«, rekao je tom prigodom Korhecz. »Radi postizanja dugoročnih efekata nije dovoljno upotrijebiti samo atribute pravne države, nego je neophodno dugoročnim mjerama institucionalno identificirati uzroke i dovesti do takvog stanja u društvu, da neće biti potrebe za represivnim mjerama. Veoma je važno masovno uključiti mladež u Projekt, jer ljudi koji poznaju jezik, kulturu i tradiciju onoga drugoga, mnogo su manje skloni incidentnom ponašanju. Raznolikost Vojvodine je njena prednost i naša je poruka da se raznolikost Vojvodine mora vrednovati kao njena prednost, od koje svaka skupina i svaki pojedinac može imati koristi.«
U Vojvodini postoji tradicija suživota i interkulturalizma, ali je, prema riječima dr. Korhecza, 90-ih godina prošloga stoljeća dio tih vrijednosti narušen. Cilj je Izvršnog vijeća Vojvodine na tome planu napraviti napredak.
DRUGA FAZA: Potprojekt, u okviru glavnoga projekta, pod nazivom Kup tolerancije započeo je još u listopadu 2005. godine, a obuhvaća natjecanja ekipa iz raznih vojvođanskih škola u kojima se nastava izvodi i na jezicima nacionalnih manjina, odnosno škola s teritorija općina u kojima živi značajan broj pripadnika nacionalnih manjina, bez obzira na jezik nastave. 
«Iako su mnogi bili skeptični kada smo počinjali, većina potprojekata realizirana je iznad naših očekivanja», kaže Tamás Korhecz. »Recimo, očekivali smo da će muzejska izložba ‘Živjeti zajedno’ privući pozornost onih čiji smo dolazak organizirali, a ispostavilo se da se spontano javio puno veći broj zainteresiranih, tako da je izložbu vidjelo 5-6 puta više posjetitelja nego što je uobičajena posjećenost drugih izložbi u muzeju.«
Potpredsjednik pokrajinske vlade također ističe kako je kviz »Koliko se poznajemo«, kao natjecanje učenika srednjih škola u znanju o drugim nacionalnim zajednicama koje žive u Vojvodini, posredstvom TV Novi Sad pratilo između 50.000 i 100.000 gledatelja.
»Prva faza Projekta je iza nas, predstoji nam druga faza, jer ovo nije kampanja, nego je potrebno da proces traje«, rekao je direktorima vojvođanskih medijskih kuća Tamás Korhecz. »Nikada nećemo moći reći da su međunacionalni odnosi u Vojvodini riješeni zauvijek. Mogu se mijenjati programi, mogu se mijenjati i akteri, ali cilj i zalaganje pokrajinske administracije moraju biti kontinuirani.«
U drugoj fazi izložba »Živjeti zajedno«, koja je već prikazana u Novom Sadu i Subotici, bit će postavljena i u Somboru, a nastavljaju se i Kup tolerancije i kviz »Koliko se poznajemo«. Predviđeni su i novi potprojekti, kao što su Etno dani, gdje će se u višenacionalnim školama učenicima na jednom nastavnom jeziku prikazati kultura, glazba i poznate ličnosti onoga drugog naroda. Zatim, piše se i izdat će se Knjiga o Vojvodini, koje treba biti prva knjiga povijesti Vojvodine, kao izbalansirani izvor afirmacije vrijednosti multikulturalizma, gdje će se pronaći konsenzus o tome što se doista događalo u povijesti Vojvodine. Namjera je da se ova knjiga uvede i kao dopunski udžbenik u školski sustav.
I, konačno, predstavnici pokrajinskih vlasti žele vidjeti i rezultate cjelokupnoga angažmana na razvoju tolerancije i suživota, te će se sustavno provoditi i evaluacija potprojekata, odnosno pratit će se jesu li realizirani programi doveli do željenoga cilja, a to je da se kod mladeži promijeni vrijednosni sustav u smjeru podizanja praga tolerancije prema onome tko se po nečemu razlikuje od nas. 
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika