Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potrebno je pojačati aktivnosti

U petak 1. rujna održana je sjednica Mjesne organizacije DSHV-a Sonta. Teme su bile aktivnosti unazad mjesec i pol dana, informacija o situaciji u DSHV-u i HNV-u, upisi prvaša u Sonti i problemi stranačke nediscipline. 
Uz nazočnost svega sedmorice članova sjednica je protekla u dosta oštrim tonovima. Sve je očitije da jedan dio članstva ne razmišlja onako kako razmišlja predsjednik Mjesne organizacije Stipan Silađev. 
ZAINTERESIRANOST ZA IZBORNI PREDMET: Najviše razilaženja bilo je u raspravi o emisiji »Prizma« na TV Novi Sad 2, koja je u cijelosti bila posvećena Sonti, te o napisu »Stvarnost ili fikcija« (u kojem se govori o (ne)ostvarenom pravu na službenu uporabu hrvatskoga jezika), objavljenom u »Hrvatskoj riječi« br. 183. Za razliku od predsjednika Silađeva, koji je pohvalio Prizmu, ali je zato bio jako nezadovoljan tekstom »Stvarnost ili fikcija«, uz opasku da nije korektan, te da se o radu MO DSHV-a mora pisati pozitivno, pojedini članovi su u raspravi zastupali suprotan stav, tvrdeći da je navedeno u Hrvatskoj riječi jako bolna istina, koja ne ide u prilog  Hrvatima u Sonti, ali je, nažalost, to naša stvarnost i nipošto je ne treba prešutjeti.  
U nastavku sjednice tajnik MO DSHV-a Andrija Ađin informirao je nazočne o najnovijim zbivanjima u središnjici DSHV-a i u HNV-u, te o upisima prvaša u Osnovnoj školi »Ivan Goran Kovačić« u Sonti. 
»Odjela na hrvatskom jeziku u Sonti ni ove godine neće biti, no, po svim naznakama, imat ćemo opet dobru zainteresiranost za učenje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture kao izbornog predmeta. U sljedećih nekoliko dana imat ćemo precizne podatke«, rekao je tajnik.  
STRANAČKA NEDISCIPLINA: Na koncu sjednice bilo je riječi o stranačkoj nedisciplini, zbog slabog odziva sjednicama i neplaćanja članarine. Zaključeno je da se buduće sjednice trebaju sazivati u formi pisanih poziva, a ne telefonski kao do sada, te da će se članarina plaćati kad sjednicama bude nazočan i rizničar. 
Sjednica je privedena kraju, no ostao je dojam kako je puno toga nedorečeno i da unutar Mjesne organizacije postoje dvije konfrontirane struje, koje su u latentnom sukobu, što nikako ne pridonosi unapređenju rada. 
Član MO DSHV-a Sonta od samog osnutka 1990. godine Stipan Čoban, nije na istoj »valnoj duljini« sa svojim predsjednikom: 
»Ne razumijem predsjednika kad traži da se o našem radu mora pisati pozitivno«, kaže Stipan Čoban. »Može se pisati samo o sastancima, na kojima raspravljamo do besvijesti, a rad na terenu nam je nikakav. Umjesto da nam donošenje odluke o službenoj uporabi hrvatskog jezika u Sonti bude signal za žestoku političku bitku u svim segmentima, mi održavamo jalove sastanke na kojima se više blatimo međusobno, nego što razmišljamo o problemima koje kao manjinska zajednica imamo. Krajnje je vrijeme da prestanemo zabijati glavu u pijesak poput noja, da se pogledamo u oči i objasnimo sebi kako je moguće da je DSHV u prošlom sazivu Savjeta MZ Sonta imao 5 vijećnika, a u ovom svega 2, da se upitamo zbog čega nam se članstvo ne odaziva pozivima na sjednice, zbog čega ne plaća članarinu, a slobodno mogu reći da se i osipa. I danas u Sonti živi tridesetak ljudi koji su bili članovi stranke 1990. i 1991. godine, kad je to bilo jako opasno. Moramo se zapitati zbog čega više nisu aktivni, a nisu ništa manji Hrvati nego što su to bili prije petnaestak godina. Najlakše je nerad opravdati prozivkom novinara koji je, po mom mišljenju, dao jednu jako žalosnu sliku hrvatske nacionalne zajednice u selu, žalosnu i ružnu, ali do bola istinitu. Posao novinara nije zataškavanje bilo čega i u bilo čijem interesu, naprotiv, on upravo i treba ukazivati na navedene pojave, pa ukoliko je bar netko pocrvenio dok je čitao napis, a po reakcijama mislim da jest, cilj je postignut. Nama sad predstoje izbori, kako za HNV, tako i na svim razinama u Srbiji i krajnje je vrijeme da zaboravimo sve sukobe, da angažiramo sve unutarnje pričuve, kako ne bismo iznova došli u poziciju da nakon izbora kukamo poput Kalimera i tražimo krivce u novinarima, glasačima i ne znam kome«, kaže za Hrvatsku riječ Stipan Čoban.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika