Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Početak rada u listopadu

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku u Subotici 1. listopada počinje s radom u renoviranom prostoru Žute kuće u Subotici, najavljeno je na konferenciji za novinare, održanoj 5. rujna u Subotici. 
Izaslanstvo Novosadskog sveučilišta, rektorica prof. dr. Radmila Marinković Nedučin, predsjednik Matične komisije prof. dr. Dragoslav Petrović, te vršiteljica dužnosti dekana novog Fakulteta prof. dr. Katalin Kaić sa suradnicima, nakon sastanka s predsjednikom Općine Gézom Kucserom i članicom općinskog vijeća zaduženom za prosvjetu Edit Molnár Pintér najavili su tehnički prijam renovirane zgrade za 28. rujna a zatim i početak rada ovog Fakulteta.
KONAČNA REALIZACIJA: »Približava se konačna realizacija ideje, koju je lokalna samouprava njegovala dosta dugo, da u Subotici započne s radom Učiteljski fakultet, smatrajući da je Subotici potreban jedan takav fakultet zbog djece koja žive u njoj ali i zbog mađarske djece u cijeloj Vojvodini«,  kazao je predsjednik Općine Kucsera. On je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Novosadskim sveučilištem »koji je imao sluha i pomogao u organizaciji i prihvatio se velikog posla«. Kucsera je podsjetio da je lokalna samouprava osigurala prostor, time što je, skupštinskom odlukom dana na korištenje  Žuta kuća i izdvojeno oko 30 milijuna dinara za rekonstrukciju objekta. »Radovi na rekonstrukciji Žute kuće idu prema planu i planira se tehnički prijem objekta za 28. rujna«, kazao je Kucsera, te je istaknuo kako lokalna samouprava nije samo preuzela obvezu da stvori prostorne uvjete za rad »nego će i ubuduće pomoći, kao i svim drugim institucijama u Subotici, da taj fakultet funkcionira i razvija se u skladu sa suvremenim stremljenjima.«
AUTONOMIJA I ODGOVORNOST: Rektorica Sveučilišta u Novom Sadu Radmila Marinković Nedučin je govoreći o formiranju ovoga fakulteta i o namjerama da ta institucija bude »kvalitetna i prepoznatljiva institucija ne samo u Subotici i Vojvodini nego i širom Europe« istaknula kako Sveučilište veoma drži do svoje autonomije i do svojih prava glede odluka o visokom obrazovanju ali »ako ima autonomiju ima i odgovornost za razvoj zajednice u kojoj postoji«.
»Pri donošenju odluke o formiranju Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici Sveučilište Novom Sadu je imalo u vidu svoje generalno opredjeljenje da u Vojvodini, multietničkoj i multikulturalnoj sredini, omogući njegovanje ne samo jezika već i kulture nacionalnih zajednica. Rektorica je podsjetila kako je odluka o osnivanju ovog fakulteta donijeta jednoglasnom odlukom i stručnog organa, Nastavno-naučnog vijeća, i Vijeća Sveučilišta, i kako je ujedno to »bila prva odluka po novom zakonu o visokom obrazovanju koji je u potpunosti vratio autonomiju sveučilištu i osigurao da sveučilište samo regulira svoju unutarnju strukturu«.
Ona je izrazila svoje zadovoljstvo suradnjom s lokalnom samoupravom u Subotici na ovome poslu ističući kako je  »ogromna prednost ako možemo imati partnerski odnos  i ako svaka sredina prepoznaje i svoj interes da zajedno sa Sveučilištem razvija visoko obrazovanje. Ovo je pravi primjer da smo, osim toga što smo imali vlastitu odluku, imali ugovor s gradom Suboticom ali i puno razumijevanje i odluke državnih tijela pokrajine i tijela republike kako bi se stvorile sve pretpostavke da se naša ideja a onda i opredjeljenja realiziraju u punoj mjeri«. 
TRI NOVA FAKULTETA?: Predsjednik Matične komisije za osnivanje Učiteljskog fakulteta i član Izvršnog vijeća Vojvodine zadužen za obrazovanje i znanost prof. dr. Dragoslav Petrović je istaknuo kako je započinjanje rada ovog fakulteta u sklopu opće koncepcije razvoja visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačkog rada u AP Vojvodini te da će se nakon osnivanja ovoga fakulteta razmotriti zahtjevi za otvaranjem još tri nove visokoškolske ustanove na teritoriju pokrajine te formirati i četiri znanstvena instituta u sklopu cjelovitog sustava visoko obrazovnog i znanstvenog istraživačkog rada u pokrajini. 
On je konstatirao kako su »zajedničkim naporom i Sveučilišta u Novom Sadu i lokalne samouprave ispunjeni svi uvjeti da od 1. listopada ova visokoškolska ustanova od Matične komisije preuzme u punom smislu svoju funkciju u okviru novosadskog Sveučilišta«. Glede pak financiranja opremanja i funkcioniranja nastave do kraja ove godine. prof. dr. Petrović je istaknuo  kako su regulirane obveze IV AP Vojvodine te Ministarstva  prosvjete i sporta vlade Republike Srbije ali i da je značajan doprinos dala vlada Republike Mađarske čije je resorno ministarstvo upravo ovih dana formaliziralo odluku da stavlja na raspolaganje 70. 000 eura za osiguravanje potrebne opreme za ispunjavanje svih standarda za rad ove visokoškolske institucije u skladu  s novim zakonom o visokom obrazovanju. Za funkcioniranje novog Fakulteta osigurani su i potrebni kadrovi dosadašnjim natječajima, s tim da će za preostalih šest oblasti do kraja tjedna Matična komisija obnoviti natječaj, najavio je Petrović. On je izvijestio i da se na raspisani natječaj za prijem prve skupine studenata prijavilo 87 zainteresiranih, a da je primljeno trideset i pet, od toga dvadeset na teret proračuna i petnaest samofinancirajućih studenata. Ukupno će tako, prelaskom studenata druge, treće i četvrte godine sa somborskog Pedagoškog fakulteta na ovom fakultetu studirati 176 studenata.
J. Dulić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika