Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slikarski doživljaji bačke ravnice, salaša i polja

U subotu 2. rujna, na salašu obitelji Vinka Žuljevića u Somboru održana je sad već tradicionalna, sedma po redu, likovna kolonija »Colorit 2006.« u organizaciji HKUD »Vladimir Nazor«. Ova kolonija, jedina ovog tipa u organizaciji HKUD-a »Vladimir Nazor«, održana je prvi put 2000. godine na salašu Pavla Matarića i od tada okuplja sve veći broj slikara s naših prostora, dok je poslednjih par godina dobila i međunarodni karakter. Tako je ove godine pokraj slikara iz Sombora: Cecilije Miler, Slobodana Nastasića, Sime Kalmara, Stane Libic, Marije Jelene Fišer, Marije Kovač, te članova Likovnog odjela HKC  »Bunjevačko kolo«: Josipe Križanović, Nedeljke Šarčević i Ivana Šarčevića, bilo gostiju i iz Republike Hrvatske – članova KUD-a »Lopoc« iz Bilja i KUD-a »Rešetari« iz Rešetara. Pod njihovim kistovima nastalo je oko 15 izuzetnih radova, raznolike tematike i u različitim tehnikama. Na svoja platna prenijeli su svoj doživljaj mile nam bačke ravnice, salaša, polja i plodova crnice. Zanimljivo je naglasiti da je najmlađa sudionica, Cecilija Pekanović, imala svega 10 godina, a koloniju »Colorit« obogatila je te svojim radom doprinijela njenoj kvaliteti i mlada akademska slikarica Marija Kovač.
 Od ranog jutra kada je kolonija otvorena bijela platna su prekrivana bojama i oblicima da bi predvečer, kada je sve bilo gotovo, kolonija bila i svečano zatvorena. Prigodan govor na zatvaranju održala je Marija Šeremešić,  a predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Šima Raič i pročelnik likovne sekcije Janoš Raduka zahvalili su se svim sudionicima i domaćinima što su upriličili ovako lijepu manifestaciju. Domaćinima je u znak zahvalnosti poklonjena jedna slika po njihovom izboru. Teškom im je bilo među toliko lijepih i životopisnih slika izabrati jednu, ali su se na kraju ipak odlučili za njima najlepšu - sliku salaša, rad slikarice Cecilije Miler. Pokraj slikara, članova i simpatizera Društva na zatvaranju je gost bio i predsjednik HNV-a  Josip Z. Pekanović kao i predstavnici medijske kuće »Spektar« iz Sombora.
 Sve se završilo uz neizbježan gulaš i druženje, te u nadi da će likovna kolonija Colorit još dugo trajati i iz godine u godinu postajati sve veća što svojim kvantitetom, a tako i kvalitetom urađenih radova. U iščekivanju sljedećeg saziva, radovi s ovogodišnje kolonije mogu se vidjeti kako krase prostorije Hrvatskog doma u Somboru.
Marija Matarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika