Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umjetničko putovanje ciklusom radova o željeznici

U ponedjeljak, 4. kolovoza, u salonu Moderne galerije Likovni susret otvorena je izložba grafika Jasmine Vidaković Jovančić pod nazivom »Putovanje«. Izložbu čini ukupno 28 radova nastalih u kombinaciji linogravure s drugim tehnikama, od kojih najveći dio, njih osamnaest, pripada umjetničinom ovogodišnjem ciklusu radova o željeznici u kome dominiraju motivi vlakova, lokomotiva, vagona, peroni, pruge i šine..., a sve u službi umjetničkog »putovanja« ove subotičke akademske grafičarke. Preostali izloženi radovi su dijelom iz ciklusa o Raichle palači, a dijelom iz skupine radova nastalih tijekom njezina sudjelovanja na Grafičkoj radionici u Senti. 
Prigodom otvorenja ravnateljica galerije Olga Šram navela je kako za ove grafike vrijede iste karakteristike koje su prisutne i u autoričinom prijašnjem ciklusu o Sinagogi. »Snažan i prepoznatljiv rukopis, jedna posebna snažna linija, koja je snažna i zbog toga jer ju treba urezati u linoleum koji je tvrd materijal, boja koja je diskretna i popunjava samo one strogo kontrolirane površine, linija i oblici koji su bliski kitnjastoj secesiji i koji su ponovno reducirani i pročišćeni od onog suvišnog što je poseban izraz koji Jasmina njeguje kako bi došla do onog osnovnog, onog snažnog, onog što je njoj zanimljivo«, rekla je Olga Šram dodajući kako se ovom izložbom očituje i profesionalna strana autorice koja je u veoma kratkom roku stvorila jedan potpuno nov, ali jednako vrijedan umjetnički ciklus.
Izložbu je otvorila članica Općinskog vijeća zadužena za kulturu Ildikó Lovas koja je u svom kratkom obraćanju izložbu ocijenila »ne samo događajem u povodu Dana grada nego i događajem godine«. 
U okviru izložbe predstavljen je i poseban segment kojim se, prema riječima Jasmine Vidaković Jovančić, želi prikazati cjelokupan proces nastajanja jedne grafike te time, kako je objasnila, i pojasniti sam pojam ove vrste umjetničkog stvaralaštva. »Htjeli smo prikazati koliko je to težak i dugotrajan proces - od foto predložaka preko crtanja skice i izrade matrice do tiskanja - što je dokumentirano setom fotografija. To u pedagoškom smislu može biti interesantno školskom uzrastu, ali i široj javnosti koja rijetko ima prilike vidjeti kako izgleda taj proces«, rekla je umjetnica u izjavi za naš list.
Prigodom otvorenja performans naslovljen kao i sama izložba (»Putovanje«) izveli su Valentina Šimon (vokal), Zoran Dukić (gitara) i Miroslav Jovančić (violina).
    Izložba je otvorena do kraja rujna.
D. B. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika