Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Probe recitatorske sekcije 
Hrvatske čitaonice
 
Recitatorska sekcija Hrvatske čitaonice u Subotici nastavlja s radom, te će se njihove probe ubuduće održavati svakoga petka od 11 do 14 sati u prostorijama Hrvatske čitaonice (ulica Bele Gabrića 21).
Pozivaju se stari članovi, kao i svi mladi koji se žele baviti lijepim kazivanjem stihova.
Inače, za posuđivanje knjiga Hrvatska čitaonica radi utorkom i četvrtkom od 16 do 19 sati, dok je srijedom, petkom i subotom njezino radno vrijeme od 10 do 13 sati.
 
Multimedijalna etno večer 
posvećena tkanju i vezovima
 
Multimedijalna etno večer posvećena tkanju i vezovima Hrvata Bunjevaca u subotičkom kraju održat će se u petak 8. rujna, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Program večeri obuhvatit će izložbu starih radova tkanja i veza, kao i prikaz tkanja, predenja i veza, dok će o ovoj temi govoriti Grgo Kujundžić, pročelnik Etnografskog odjela Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, Alojzije Stantić (povijesno-etnološki osvrt na tkanje i vez) i predsjedavajući Instituta dr. Andrija Kopilović (vrijednost i značenje narodnih rukotvorina, tkanja i veza). Također, povjesničarka umjetnosti Olga Šram predstavit će katalog »Mili rode, čuvaj blago svoje, vez svoj, tkanje svoje«, a bit će prikazan i dokumentarni film »Tkanje i vezovi« Rajka Ljubiča.
Organizatori multimedijalne večeri su Grgo Piuković, Rajko Ljubič i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz  Subotice. Početak je u 19 sati.
 
»Likovnjaci« gosti zatvaranja likovne 
kolonije »Breške« u Tuzli
 
U subotu 9. rujna članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice boravit će u Tuzli, gdje će kao gosti HKD »Napredak« nazočiti zatvaranju 7. saziva Međunarodne likovne kolonije »Breške«, na kojoj među ostalim, sudjeluju i dva člana Likovnog odjela Geza Verebeš i Kristijan Sekulić. Prigodom posjeta Tuzli, članovi Likovnog odjela planiraju posjetiti i likovne galerije u ovom gradu.
Koncert »Bach Jazz« u subotičkoj 
Katedrali 
 
U četvrtak 14. rujna u katedrali-bazilici svete Terezije Avilske u Subotici održat će se koncert pod nazivom »Bach Jazz«. Riječ je o koncertu na kome će u izvedbi Bachovih djela gostujuću orguljašicu Elenu Kurilovu iz Rusije pratiti Jazzquartet pod vodstvom Géze Kuscere mlađeg. Početak je u 19 sati.
 
Upis novih članova u sve odjele 
HKC »Bunjevačko kolo«
 
U ponedjeljak 4. rujna, počeo je upis novih članova u sve odjele (folklorni, dramski, likovni i glazbeni) HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Svi zainteresirani mogu se javiti svakim radnim danom u razdoblju od 16 i 30 do 22 sata u prostorijama Centra u Preradovićevoj br. 4. Upis traje do kraja rujna, a za sve dodatne informacije telefon je 024/555-589.
 
Hrvatski književnici na Koloniji 
književnika u Kanjiži
 
Na ovogodišnjoj 54. Koloniji književnika u Kanjiži, koja se održava od 6. do 9. rujna, među ostalim, sudjelovat će i hrvatski književnici i prevoditelji iz Vojvodine i Mađarske - Jasna Melvinger, Petko Vojnić Purčar, Janja Prodan, Stjepan Blažetin, Milovan Miković i Zvonko Sarić. U okviru kolonije bit će održano više književnih radionica. 
 
Gavranova »Judita« objavljena u Zemunu
 
Roman suvremenog hrvatskog književnika Mire Gavrana »Judita« ovih je dana objavila zemunska izdavačka kuća »Most art«, izvijestila je zagrebačka agencija Presscut, a prijenosi Hina. U proteklih pet godina Gavranova »Judita« imala je pet izdanja na hrvatskom jeziku te prijevode na deset stranih jezika.
»Judita« je prvi roman iz Gavranove tzv. biblijske trilogije, a zemunski izdavač namjerava objaviti i preostala dva »biblijska« autorova romana – »Krstitelj« i »Poncije Pilat«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika