Arhiv tekstova Arhiv tekstova

T(V)JEDNIK

Nakon odluke Vlade Republike Crne Gore o ukidanju obveznog služenja vojske, koja stupa na snagu odmah, sad stvarno ne znam što je veliki gospodar Petar Petrović Njegoš mislio svojom izrekom: »Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka!«
To srce će imati, mislim se, onih 2000 profesionalnih vojnika »do zuba« naoružanih »svijetlim oružjem«, posebice za NATO hitne intervencije u manjim, problematičnim zemljama svijeta!
Inače slobodno pogađajte za koga će glasovati otpušteni regruti na parlamentarnim izborima. Skupa s obiteljima i djevojkama!
 
Prvoga rujna prije podneva dobio sam SMS poruku na svom mobitelu koja me je osupnula. Pošiljatelj TELENOR me izvješćuje: »Poštovani, upravo ste postali dio jedne od najvećih telekomunikacijskih mreža na svijetu«. Opalac, pomislim, od Braće Karić, preko Vlade Srbije stigao sam do Norvežana, s mojom otrcanom Nokiom i seniorskim post-paid (plati računom na koncu mjeseca) ugovorom. Čujem i čitam po stotinu puta na TV »nacionalnom« (jedno)servisu» i novinama od crnih do obojenih, kako su TELENOR-ci »ušli« s 1.500.000.000 eura »keša« i tako izbacili Austrijance i Egipćane (!?) kao konkurente iz igre, te preuzeli MOBI 063 u svoje ruke! A u čije ruke će dijelovi ove ogromne novčane svote, to ćemo još vidjeti! Hoće li za poboljšanje katastrofalne infrastrukture gospodarstva ove zemlje ili za nesmiljenu bitku u izbornoj (predizbornoj?) kampanji kako bi se koje-kako skrpila demokratska koalicija na vlasti koju zahtjeva Veliki svijet, kao conditio sine qua non (uvjet bez kojeg se ne može) za ulazak u Europsku uniju, kad-tad i za prst bliže! Pedalj je velik! Živi bili pa vidjeli hoćemo li još za išta od »obiteljske srebrnine« dobiti toliki novac! Samo kad rasprodamo sve što se može prodati, da ne bude one, po meni, stupidne reklame na B92 i Tijanićevoj dalekovidnici: »More, Marko, ne ori drumove...« Uvod u teoriju štednje!
 
Nakon prošlotjedne storije o dva, recimo dubiozno moralna Nobelovca, stigla je tužna vijest iz Egipta. Umro je u 94 godini Naguib Mahfouz najveći egipatski pisac svih vremena i Nobelovac od 1988 godine, što mu je donijela njegova »Kairska trilogija« U tadašnjoj SFRJ prevođeno je više njegovih djela o životu u Kairu, gdje je skromno žvio, posjećujući svaki dan svoj omiljeni kafić »Qasr al – Nil cafe«, okružen umjetnicima svake vrste, dobrim mlađim, i nakon 1994 godine, kada je ostao poluslijep nakon uboda nožem u glavu od strane nekakvog islamskog terorista, luđaka! Pisao je najviše o životu običnog svijeta u svojem Kairu, koji ima gotovo 12.000.000 ljudi, od onih u palačama poput prošlog tajnika UN Butros-Butros Galija do onih jadnika koji žive po grobnicama na periferiji grada, skupa s mrtvima, a živi se bore za koricu kruha. U svakom slučaju, ovaj književnik koji je objavio više od trideset naslova, imao je u Egiptu status nacionalnog blaga!
Pročitajte makar neku od njegovih brojnih knjiga pripovjesti, ima ih puno prevedenih na tzv. tadanji srpsko-hrvatski jezik i uvjerit ćete se u snagu, duha jednog skromnog čovjeka, a velikog pisca koji je poživio gotovo vijek među svojim sugrađanima.
Biti ću, gotovo istim redoslijedom rad prihvatiti glasovanje BBC slušatelja o najboljim albumima popularne glazbe u posljednjih pola vijeka:
 
1. »Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Band« - THE BEATLES (1967.)
2. »Thriller« - Micahel Jackson (1982).
3. »The Joshua Tree« - U2 (1987.).
4. »Rumours« - Fleetwood Mac (1977.).
5. »Wish You Were Here« – Pink Floyd (1975).
6. »Revolver« - THE BEATLES (1966.).
7. »Bridge Over The Troubled Water« – Simon& Garfunkel (1970.).
8. »Abbey Road« - THE BEATLES (1969.).
9. »A Night In Opera« – QUEEN (1975.).
10.  »The Beatles« – THE BEATLES (1968).
 
Sve je ovo moja generacija slušala tisućama puta na sad već odbačenim long-play pločama od 33 obrtaja i gramofonima, a poslije na diskovima i plejerima, kao i na svim mogućim radio postajama svijeta od Radio Luxembourga, »kralja srednjih valova« sve do hrvatske redakcije Radio Subotice.Vidite kako se može i bez »Kotrljajućeg kamenja«!
Hoće li ljubimci današnjih tinejdžera imati nakon pedeset godina listu slične kvalitete?
Iskreno sumnjam!
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika