Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri nastupa u jednom danu

U nedjelju, 3. kolovoza, u Subotici je gostovao Zbor katedrale iz Đakova, koji je ovom prigodom u katedrali-bazilici svete Terezije Avilske nastupio pod svetim misama u 10 i 18 sati, te nakon večernje mise u navedenoj katedrali održao i kraći samostalni koncert. Pod dvama svetim misama gostujući zbor pod ravnanjem vlč. Ive Andrića izveo je Missu Brevis u C-duru francuskoga skladatelja Charlesa Gounoda, dok je okviru njihova samostalna koncerta publika mogla čuti »Rorando coeli defluant« Vodnanskog, »Psalite Deo nostro« Miseracha, Arcadeltovu »Ave maria«, Wittov »Laudate Dominum«, »Hvali duše moja Gospoda« Krste Odaka, »Tolite Hostias« Saint-Sainsa i Galuppijevu »Sonatu u d-mollu«, te jednu skladbu na orguljama - Bachov »Wir glauben alle an einen Gott« - u izvedbi vlč. Vinka Sitarića, koji je zbor pratio i u drugim točkama. 
Prema riječima njihova dirigenta vlč. Andrića katedralni mješoviti zbor ima oko 50 članova i čine ga župljani župe u katedrali. »Naš je repertorij uvjetovan dimenzijama đakovačke katedrale koji treba na neki način ‘ispuniti’, te su stoga to ‘moćnije’ skladbe. Komorne skladbe jesu izvodive, ali naprosto nisu efektne«, kaže ravnatelj zbora dodajući kako su ovom prilikom, među ostalim, izveli i djela hrvatskih skladatelja koja svojim nastupima nastoje promovirati.    
Studij dirigiranja vlč. Andrić završio je u Rimu, a osim toga što u posljednje dvije godine vodi katedralni zbor, ujedno je i prefekt i voditelj zbora bogoslova u Đakovačkoj bogosloviji. »Đakovo je nažalost sredina koja u glazbenom smislu nije bogata, nemamo glazbenih škola te se glazba uvijek gajila uz crkvu i Veliki samostan Sestara sv. Križa. Tako je i današnja đakovačka glazbena kultura uvelike uvjetovana time, i zapravo je plod rada svećenika i časnih sestara u Đakovu, kao i zborova pri katedrali«, objašnjava on.
Iako im je ovo prvo gostovanje u Subotici, vlč. Andrić je izrazio nadu u nastavak suradnje zborova i glazbenika iz, kako kaže, susjednih biskupija. »Bilo bi zgodno naći mjesta i za gostovanje subotičkih zborova kod nas u Đakovu. Pretpostavljam da bi to moglo biti u uskrsno vrijeme ili oko blagdana sv. Petra, čije ime katedrala-bazilika nosi, kada su glazbena događanja kod nas najintenzivnija«, rekao je vlč. Andrić na kraju razgovora.
 
D. B. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika