Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspostavljena suradnja

Protekle nedjelje, 3. rujna, Subotica i squash klub »Votuzo« bili su domaćini jakog međunarodnog turnira upriličenog u sklopu proslave Dana grada. Među igračima iz Mađarske, Slovenije, Austrije i Srbije, hrvatsku delegaciju predvodio je Domagoj Špoljar, najbolji igrač i tajnik Squash saveza Hrvatske. 
4S obzirom kako je squash još uvijek, u velikoj mjeri, dosta nepoznat široj publici, predstavite se našim čitateljima.
Živim u Zagrebu i profesionalno sam angažiran u Savezu na mjestu tajnika. Aktivno igram već desetak godina i aktualni sam prvak Hrvatske. Tijekom proteklih godina igrao sam u gotovo svim europskim državama, a sa squashom sam uspio stići i do Afrike.
4Otvaranjem prvog squash kluba u Vojvodini (»Votuzo«, op.a) ovaj sport je zaživio na našim prostorima. Kada je squash startao u Hrvatskoj i kakva je situacija danas?
Squash je na hrvatskim prostorima prisutan već desetak godina i tijekom proteklih godina se solidno razvio u pojedinim gradovima poput Zagreba, koji ima četiri-pet klubova, dok klubovi postoje i u Varaždinu, Puli, Rijeci, Osijeku i Splitu. Nažalost, najveći problem su financije, jer je zbog specifičnih uvjeta igranja potrebno izgraditi poprilično skupe objekte. Trenutačno imamo oko 500 registriranih igrača, koji aktivno igraju u svojim klubovima, imamo službeno državno prvenstvo, koje se igra svake godine, dok klubovi organiziraju svoja ligaška i turnirska natjecanja.
4U kojem rangu se natječe hrvatska squash reprezentacija?
Okvirno gledamo mi pripadamo B skupini europskog ranga i svake godine igramo na Europian Nation Challenge Cupu, službenom natjecanju Europske federacije, na kojemu nastupaju reprezentacije plasirane ispod 16. mjesta kontinentalne ljestvice. Na ovom natjecanju bilježimo odlične rezultate, jednom smo bili drugi, pa treći, a ove godine očekujemo, također, dobar rezultat u Varšavi (Poljska).
4Kako je došlo do realiziranja Vašeg gostovanja u Subotici?
Za naš dolazak jamačno je najzaslužniji Zoran Vojnić Tunić, koji nas je pozvao u Suboticu prilikom njegovog posjeta jednom našem natjecanju. Kontaktirao je naš Savez, upoznali smo se i plod suradnje je naš dolazak na »Trofej Subotice 2006«.
4Kakvi su prvi dojmovi glede natjecanja i ambijenta u kojemu se ono odvija?
Jako je lijepo, klub je doista organiziran na vrhunskoj razini. Tereni su super, kao i svi ostali prateći sadržaji kojima raspolaže ovaj multifunkcionalni objekt. Glede samog natjecanja držim kako je odlično organizirano, ali su neki igrači ipak prejaki za ovu razinu natjecanja. Osobno volim igrati s jakim igračima. Ovdje sam se uspio plasirati u polufinale, ali mi je žao što nisam imao prilike igrati s prvakom Srbije Đorđevićem,  s kojim uvijek imam »opasne« mečeve kada se nađemo nasuprot jedan drugom.
4Jeste li uspjeli, osim kluba, vidjeti nešto i od Subotice?
Moji suigrači su stigli dan ranije i imali su prilike razgledati Vaš grad, nažalost, ja sam imao neodložnih obveza u Zagrebu i stigao sam tek negdje oko dva sata iza pola noći, te još nisam uspio vidjeti ništa osim »Votuza« u kojemu igramo turnir. 
4Hoćemo li Vas ponovno vidjeti u Subotici na nekom drugom natjecanju, koje organizira squash klub »Votuzo«?
U ovom trenutku još ništa nismo precizirali, ali kontakt je uspostavljen i ovu suradnju ćemo zasigurno nastaviti.
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika