Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Španjolci svjetski prvaci

Iako smo ovoga puta bili uskraćeni za nastup hrvatske košarkaške reprezentacije, koja nije uspjela izboriti vizu za nastup, netom završeno Svjetsko prvenstvo u Japanu donijelo je solidnu košarku nove generacije i potvrdu opće poznatog trenda u igri na dva koša. Poslije Indianapolisa i trijumfa tadašnje SiCG, u Tokiju se na pobjednički tron uspela reprezentacija Španjolske i potvrdila svojevrsnu europsku dominaciju u svijetu. 
ZLATNA ŠPANJOLSKA: Novi svjetski prvaci su do svog posve zasluženog naslova stigli predvođeni najboljim igračem (MVP) šampionata Pau Gasolom i spretno-sretnom pobjedom u polufinalnom duelu protiv Argentine (75-74). U finalnom duelu protiv emotivno ispražnjenih aktualnih europskih prvaka Grka, unatoč neigranju ozlijeđenog vođe momčadi, »furija« je demonstrirala pravu momčadsku igru i posve demolirala 
(70-47) glavnog konkurenta za svjetski tron.
SREBRNA GRČKA: Povijesni trijumf nad favoriziranim Amerikancima u polufinalu (101-95) donio je neopisivu radost u zemlji starih Helena i još jednu potvrdu kako u sportu nema pretplaćenih šampiona. Odličnom obranom i preciznim šutevima stigli su do velikog finala u kojemu su, na koncu, platili danak iscrpljenosti u svakom pogledu. Uz europsku krunu, naslov viceprvaka svijeta još jedan je veliki domet grčke košarke i ugleda koji ona uživa.
BRONČANE SAD: Poslije debakla na svom parketu u Indianapolisu momčad sastavljena od profija iz NBA stigla je u Japan s namjerom da povrati renome i trijumfalno se vrati doma. Na putu do ostvarenja tog cilja namjerili su se na Grke, koji su ih bez respekta zaustavili na putu do svjetskog zlata. Ipak, pobjedom u malom finalu protiv Argentine (96-81), osvojeno je brončano odličje i kakva-takva rehabilitacija. Ne sumnjamo da bi SAD sa svojim najboljim NBA igračima lagano osvojila zlato, ali na natjecanjima igraju oni koji se odazovu pozivu izbornika!
EUROPA VLADA: Upravo završeno Svjetsko prvenstvo u Japanu ponovno je potvrdilo, kako budućnost ovog sporta leži na europskim prostorima s kojih se svake godine regrutira sve veći broj novih košarkaša za NBA draftove. S obzirom kako SAD više ne mogu sastaviti ili bolje rečeno skupiti, nikakav novi »Dream team«, svjetski tron će i dalje biti u posjedu europskih momčadi. Prošlog puta je to bila SiCG, sada je to Španjolska. Također, u finalnom duelu su bile dvije momčadi starog kontinenta, koje su u polufinalnim duelima eliminirale ostatak svijeta (SAD i Argentinu). Uz to u borbama za plasman od 5-8 mjesta igrale su sve europske momčadi (Francuska, Turska, Litva i Njemačka), što nedvosmisleno potvrđuje prevlast kontinenta, koji je ovu igru »uvezao« iz njezine postojbine (Kanada, SAD). Uzmemo li okolnost kako na posljednjem SP-u nisu igrale Hrvatska i Rusija, dvije trofejne svjetske reprezentacije bogate tradicije, onda još i više dobiva na snazi aktualna europska dominacija svjetskom košarkom.                                            g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika