Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

 
POSPREMANJE SOBE
 
Preskakanje optičkih medija po stanu uobičajen je i svakodnevni sport. Mnoge kompanije se trude srediti nered u vašoj sobi. Interesantno rješenje stiže iz firme Landport koja nudi držač za prazne medije pod imenom DiscPod. Princip je jednostavan: pritiskom na gumb DiscPod izbacuje medij, poput auto­mata za žvake. Ukoliko vam je potreban i omot, Elcom ih nudi kao pakovanje rubaca - plastični omoti K-scott. A kada je u pitanju arhiviranje snimljenih medija, za to prijedlog ima kompanija Bluedot. Model divita BDM-700S jeste držač za 100 medija, koji ima ugrađen displej i tipkovnicu. Do diska se dolazi ukucavanjem broja traženog diska ili pretragom po imenu. Dakako, pret­hodno treba unijeti imena svih medija.
 
SAMSUNG ZABRANIO SAMSUNG
 
Ludost ili mudrost? Samsung je krajem svibnja zabranio korištenje sopstvenog uređaja svo­jim zaposlenima. Radi se o modelu SGH-B570 koji se više ne smije koristiti u prostorija­ma firme zbog potencijalne industrijske špijunaže. Na­vodno, Samsung se boji kra­đe povjerljivih podata­ka koji mo­gu stati u 8 GB memo­rije ovog muzičkog mobil­nog telefona. S obzirom na to da južnokorejska kompanija nije zabranila raznorazne USB drive-ove i slične uređaje, sve ovo je ipak novi marke­tinški trik kojim bi trebali po­većati prodaju.
 
KONTROLOR WINAMPA
 
Jeste li nekad poželjeli podesiti Winamp tako da u određeno vrijeme pokrene zadanu pjesmu ili nekoliko njih? Zaposlenima u radiju bi dobro došla i mogućnost da program podese tako da se poslije svake treće pjesme emituje jedan od radijskih džinglova. Ne treba zaboraviti ni reklame u programirano vrijeme, ali ni potrebu da se određene pjesme češće ponavljaju od drugih (tzv. rotacija). Donedavno su ove mogućnosti bile rezervirane isključivo za glomazne i skupe specijalizirane programe za automa­tiziranje kao što su, na primjer, Jazler ili Raduga. Po mišljenju mnogih, međutim, stari dobri Winamp, uz dodatak nekih proširenja, daje najbolji zvuk i zato velik broj korisnika nije želio odreknuti ga se.
Prije nekoliko mjeseci na­pokon se pojavio program koji u potpunosti kontrolira Winamp i dodaje mu mogućnosti koje sam spomenio na početku. Radi se o besplatnom i malo poznatom programu Winamp Radio Scheduler (WRS) još manje poznatog rumunjskog programera Jankua Andreija. Ve­ličina instalacione datoteke je svega 2 MB i poslije sprovedene procedure bit će instalirana u poddirektorijum WRS2 (obveznog) Winampa. Sva podešenja su tvornički dobro odabrana, tako da preostaje samo unijeti pjesme, džinglove ili reklame. Sve je organizirano u vidu »joba«, tj. Košuljice smjene - svaki disk-džokej može imati svoju košuljicu. Job defmira pjesme, džinglove, reklame i vrije­me emitiranja, kao i spisak da­toteka u »jakoj« ro­taciji. WRS može učitati i postojeće Winampove liste izvođe­nja, a potom će ih pre­urediti tako  što će dodati džinglove i re­klame.
Nažalost, ne postoji službena web lokacija ovog izuzetno korisnog programčića, a na njega sam naišao slučajno na lokaciji korisnika Virtual Basica www.vbcity.com, uz čiju pomoć je i nastao.
Program radi izuzetno stabilno i lako se koristi, pa ga preporučamo svim zaljubljenicima u Winamp, a pogotovo zaposlenima na radio-postajama.
 
STEREO - ZASLONI
 
Pojam »3D stereo zaslona« je malo po­znat. Nedavno je Planar u seriji StereoMirror displeja promovirao dva takva modela od 20 i 23 inča. Radi se o zaslonima koji daju osjećaj prostora kori­steći polupropusno zrcalo između dva TFT monitora koji su postavljeni pod kutom od 110 stupnjeva. U kombinaciji sa polarizirajućim naočalama generira se kvali­tetna reljefna slika. Modeli SD 2020 / SD 20231V nude puno veću površinu gledanja, pregled­nost i veće rezolucije od dosa­dašnjih sistema. Ovakvi displeji koriste se u kompleksnoj vizualizaciji, 3D simulacijama, proučavanju fotografija, fotometriji i radiologiji. Kompati­bilni su sa OpenGL, DirectX i Windows aplikacijama, a kori­ste grafičke kartice s dva DVI izlaza. Što bi gejmeri dali da ovo imaju na stolu?
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika