Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koliko košta opremanje jednog prvašića?

Prošloga petka, 1. rujna, za mnoge prvašiće zazvonilo je po prvi puta školsko zvono, označavajući početak osnovnoškolskog obrazovanja i novu etapu u njihovim mladim životima. Igračke i bezbrižno doba vrtića zamijenile su školska torba i svakodnevne obveze, a da bi naobrazba mogla nesmetano teći potrebno je osigurati sve neophodne rekvizite. 
ŠKOLSKA TORBA: Kao i svake godine u mjesecu rujnu brojni sociolozi, pedagozi i svi oni, kojima u opisu radnog mjesta stoji sveza sa školskom problematikom, upozoravaju kako je školska torba na leđima malenog prvašića preteška (u prosjeku nekoliko kg), ali ona ipak svake godine biva sve teža. A kako i ne bi bila kada u nju moraju stati brojne školske potrepštine, često puta i posve nepotrebne, ali uredno predviđene planom i programom. 
Evo kraćeg pregleda školskog »arsenala«, kojim bi trebao biti opremljen svaki prvašić prilikom polaska u školu:
Školska torba od 2.000 – 4.000 dinara
Male bilježnice 15 – 50
Velike bilježnice 30 – 100
Blok za crtanje 35 – 45
Bojice drvene 90 – 200
Bojice vodene 140 – 235
Flomasteri  100 – 300
Grafitne olovke 10 -35
Gumice 10 – 50
Šiljila 20 - 70
Ljepilo 20 - 40
Kolaž papir 45 – 60
Toaletni pribor 70 din
Ukoliko uzmemo prosječnu cijenu navedenih školskih artikala i njihovu nabavu - ovisno o platežnoj moći roditelja, u »najblažoj računici« za obrazovni start jednog prvašića potrebno je izdvojiti nekoliko tisuća dinara (između 4-6.000). U ovu kalkulaciju ulaze samo najnužnije navedene stavke prosječnih vrijednosti, jer, ukoliko se želi uzeti luksuznija varijanta svega navedenog, onda se cijena »starta« znatno penje za još koju tisuću više. A to je samo početak, jer pobrojani školski materijal bit će ubrzo potrošen u obrazovnom radu, te će ubrzo biti potrebna nabava novih olovaka, bojica, gumica, blokova i svega drugog.
SVE OSTALO: Uz nabrojene školske rekvizite, malenog osnovnoškolca ili osnovnoškolarku treba adekvatno i odjenuti za polazak u prvi razred, te je nužno obnoviti i garderobu. Uz odjeću idu i nove cipele, ali i tenisice, tj. sportske papuče za svaki dan te za nastavu tjelesnog odgoja. Sve bližim dolaskom jeseni bit će potrebno dopuniti i odjevne predmete za hladniji dio godine, što opet povisuje cjelokupni proračun opremanja jednog prvašića. I tako sta-rtna suma od nekoliko tisuća dinara, koja uključuje »čisti« školski materijal, pridodana sumi za sve ostalo, vrlo ubrzo »naraste« nekoliko puta, što u konačnici daje zbir sume, koja je potrebna za opremanje polaznika-ce u prvi razred osnovnoškolske naobrazbe.                                                 g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika