Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mladost na kotačima

Vrijeme je ljetnih školskih ferija i slobodnog vremena je napretek. Četvero subotičkih školaraca ove dane, unatoč velikim toplotama, marljivo koriste trenirajući biciklizam, sport u koji su »zakoračili« tek odnedavna. Tijekom kolovoza, kako sami svjedoče, prevezli su već stotine kilometara pripremajući se za nastupajuća natjecanja. Ovaj kratki razgovor nastao je za vrijeme jedne pauze između dvije trening vožnje.
 
BORIS KOPUNOVIĆ
 
Imam trinaest godina i biciklizmom se bavim već dvije godine. Dosada sam uspio osvojiti dva pokala, koja sam dobio jer sam bio najmlađi natjecatelj na utrkama u Aranđelovcu i Beogradu. Trenutačno se, skupa s mojim klupskim kolegama, pripremam za utrku u Subotici koja je na programu 6. rujna, a vozit će se središnjim ulicama grada. Volio bih napraviti dobar rezultat i zbog toga svakoga dana treniram, vozeći trening etape do Horgoša, Malih Pijaca, Palića i ostalih mjesta u okolici. U svojoj kategoriji mlađih kadeta (do 15 godina) bio sam treći u vožnji na kronometar, jer sam po biciklističkoj vokaciji sprinter.
 
DARIO NIMČEVIĆ
 
Rođen sam 1997. godine, a biciklizmom se bavim godinu dana. Sudjelovao sam na dvije utrke, ali ću u skorijoj budućnosti znatno uvećati broj nastupa. Svakodnevno prevezem 40 kilometara, a danas smo, primjerice, išli i 50 kilometara i malo pojačali trening. U biciklistički sport sam ušao isprva zbog želje da se bavim mountain bikeom, no onda sam čuo za biciklistički klub »Spartak« i ubrzo zavolio cestovnu vožnju. Svojom najvećom vrlinom smatram upornost, jer bez nje je teško izdržati golemi napor brojnih kilometara, koje broji svaka utrka.
 
DIMITRIJE PRLJA
 
Imam petnaest godina i posve sam nov u ovom sportu, s obzriom kako treniram tek jedan tjedan. Isto kao i Darija, i mene je biciklizmu privukao mountain bike, ali sam se ipak odlučio za cestu. Drugačije je to kada je klub organiziran, nego što je to kod mountain bikea. Nije mi teško trenirati, jer već odavno vozim bicikl i prije sam, onako za sebe, znao prevaljivati i duže kilometarske dionice. Malo je teže nego kada je to bila isključivo rekreacija, ali se može izdržati.
 
SLOBODAN IŠTVANČIĆ
 
Nešto sam duže u biciklizmu od Dimitrija, jer sam počeo trenirati prije dva mjeseca. U ovaj sport sam ušao preko trenera, jer sam bio u prodavaonici Winner bike, dobio potrebne telefonske brojeve i prijavio se u klub. Pozvali su me da se priključim momčadi i od tada sam svakoga dana s njima.
   Treniramo svakoga dana izuzev ponedjeljka, a moj osobni prosjek je oko 60 kilometara, jer uvijek vozim i malo više od uobičajenog dnevnog treninga.   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika