Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Palićki dubl

Mladi veslači VK »Palića« koriste svaki dan trenirajući i pripremajući se za nove utrke, koje ih očekuju ove jeseni. Na mirnoj vodi najvećeg vojvođanskog jezera, po čijem imenu je nazvan i klub za koji nastupaju, »preveslaju« desetine kilometara u svom čamcu, usklađujući tehniku i snagu koje su potrebne za njihovu disciplinu dubl skul.
 
MARTIN MAČKOVIĆ
 
Dva puta smo bili drugi na prvenstvu Srbije u diciplini dubl skul, koja je ujedno i naša glavna disciplina. Pošto već duže vremena zajedno treniramo i veslamo na natjecanjima, uspijevamo se dobro »pratiti«, što je i rezultiralo spomenutim uspjesima na najvažnijem državnom natjecanju.
Svakoga dana, tijekom školskih ferija, imamo po dva treninga i ovaj dupli program koristimo za što bolju pripremu, jer kada škola počne, onda možemo trenirati samo jednom dnevno. Ovako imamo prvi trening u osam ujutro, a drugi je poslije podne u pet sati. Trening nam u prosjeku traje oko dva sata, za vrijeme kojih preveslamo između 10 i 12 kilometara, no uvijek ostanemo i malo duže da nešto poradimo oko opreme ili ako treba pomoći u klubu. Uvjeti za veslanje su u redu, kao što to i uobičajeno biva na Paliću koji je mirna voda, jedino je malo nezgodnije ukoliko puše malo jači vjetar. U nastavku sezone nas očekuju natjecanja u Beogradu, Titelu, potom idemo u Szolnok (Mađarska), pa zbog toga moramo malo pojačati buduće treninge. Veslanje volim, ponajprije zbog mojih drugova s kojima zajednički provodim dane, a volim se i natjecati s vršnjacima. Ovo je jedan lijep i zdrav sport, na svježem zraku, koji doprinosi kvalitetnom razvijanju tjelesne muskulature.
 
SABOLČ BOŠNJAK
 
Veslanjem se bavim tri godine, ‘95. sam godište, isto kao i Martin s kojim već duže veslam skupa u pionirskoj disciplini dubl skul. Prije smo veslali i u četvercu, skupa s još dvojicom klupskih kolega, ali smo se ipak odlučili isključivo za dubl u kojemu možemo napraviti bolji rezultat. U našem čamcu sam ja prvi, dok Martin vesla od nazad, ali to uopće nije važno, jer je najvažnije uskladiti pokrete i ritam zaveslaja. Nadam se kako ćemo u budućnosti postizati još bolje rezultate i na sljedećem prvenstvu države osvojiti i prvo mjesto, koje nam je ove godine izmaklo. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika