Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sunčanica

Sunčanica je akutno, naglo nastalo oštećenje mozga koje je izazvano sunčevim zračenjem. Izloženost glave suncu bez kape, šešira i slične zaštite, koje se događa u ljetnjem periodu, može dovesti do glavobolje i poremećaja svijesti. Ovo se najčešće događa kod izlaganja suncu u vremenu najjačeg zračenja, odnosno od 11 do 16 sati.  Ipak, nisu svi ljudi podjednako osjetljivi na zračenje, pa čak to nije ni ista osoba u različitim vremenskim i fizičkim uvjetima.  
Do razvoja simptoma sunčanice dolazi zbog otečenosti mozga, koji je uzrokovan širenjem krvnih žila samog mozga zbog iznimno visoke temperature u njegovoj okolici. Razvoju neuroloških simptoma koji vode podrijetlo od sunčanice podložne su labilne osobe, osobe u alkoholiziranom stanju, ćelave osobe, ali i sve druge osobe nakon preležane bolesti i ozljede.
ZNAKOVI SUNČANICE 
 
Simptomi sunčanice ne nastaju odmah nakon ili tijekom izlaganja poglavine suncu, nego po pravilu postoji jedno tzv. latentno razdob-lje u kojem osoba ne osjeća nikakve simptome. Ovo razdoblje traje otprilike 6-12 sati, nekada i duže, nakon čega se javlja ošamućenost, glavobolja, mlitavost cijelog tijela, crvenilo lica, mučnina, povraćanje koje ne donosi olakšanje. Upravo ovo povraćanje, nakon kojeg osoba ne osjeća olakšanje kao poslije povraćanja zbog mučnine izazvane hranom, ukazuje na ozbiljna događanja u središnjem živčanom sustavu i mora biti znak da situacija postaje veoma opasna. Ukoliko se ne reagira pravilno u ovom stadiju razvoja sunčanice, dolazi do pojave nesvjestice, halucinacija, nekada i grčeva tijela te do ukočenosti vrata. U ovom stadiju sunčanica je vrlo ozbiljno stanje, koje može završiti dugotrajnom nesvjesticom, a na kraju i komom i smrću. 
Poslje sunčanice se obično javljaju: glavobolja koja može potrajati danima, preosjetljivost na zvučne i vizualne nadražaje, šum u ušima, razdražljivost i opće nezadovoljstvo. Bolesnik se mora odmarati u zamračenoj i prohladnoj prostoriji, u mirnom okruženju bez televizora i kompjutora.
 
POMOĆ 
 
Ukoliko netko u vašoj okolici pokaže znakove razvoja sunčanice, potrebno je na vrijeme i adekvatno reagirati, jer nerijetko na taj način možete ne samo pomoći unesrećenoj osobi, nego joj čak i spasiti život! Ukoliko je povređeni na suncu potrebno ga je prenijeti u hlad, osloboditi suvišne odjeće i rashlađivati laganim polijevanjem vodom (ne naglim pljuskanjem iz kante). Svakako, savjetuje se stavljanje hladnih obloga na čelo i na glavu (krpe, ručnici, majice potopljene u hladnu morsku ili bazensku vodu), a preporučuje se i stavljanje kesa s ledom. Hladne obloge ili kese s ledom, koje se najprije moraju umotati u krpe kako oboljeli ne bi dobio ozebline, mogu se stavljati i na grudni koš, na stopala, na predeo butina i ispod pazuha.
Ukoliko je ozlijeđeni pri svijesti, neophodnu mu je dati hladne napitke u što većim količinama. Pošto tijekom sunčanice tjelesna temperatura raste i preko 40°C, ukoliko postoji mogućnost, treba je stalno kontrolirati te s hlađenjem prestati tek kada padne ispod 38°C.
Ukoliko je ozlijeđeni u komi, odnosno bez svijesti, potrebno ga je staviti na bok u tzv. »bočni koma položaj«, kako se ne bi ugušio ukoliko dođe do povraćanja. Bolesnika treba što prije prevesti u bolnicu, gdje se tekućina nadoknađuje infuzijama i daju se lijekovi za smanjenje otoka mozga. 
 
PREVENCIJA 
 
Sunčanicu možete izbjeći ukoliko koristite dobru zaštitu za glavu. Nabavite slamnati šešir širokog oboda, koji će vas štititi od direktnog utjecaja sunca. Ukoliko na suncu boravite duže vrijeme (na primer za vrijeme poljskih radova ili na plaži) redovito rashlađujte kosu, glavu i potiljak vodom. Pijte puno hladne tekućine kako biste rashladili tijelo iznutra – i odmarajte se dovoljno.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika