Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagovor i pomoć sv. Roka

Vjernici našega grada i danas štuju sv. Roka, koji se smatra i zaštitnikom Subotice. Prije više od 270 godina dan je zavjet da će se na blagdan sv. Roka postiti, kako bi nas ovaj svetac poštedio kuge. I danas mnogi poste i ostaju vjerni tom običaju, koji se prenosi s generacije na generaciju. Iako danas nemamo kugu, imamo neke druge bolesti i probleme današnjice. 
U subotu, 15. kolovoza, u ovoj stoljetnoj kapelici blagoslovljen je obnovljeni oltar. Tim povodom razgovarali smo s mons. Stjepanom Beretićem, katedralnim župnikom. »Za vrijeme kuge 1738. godine katolički građani Subotice su se zavjetovali da će u čast svetome Roku u središtu grada podići zavjetnu kapelu. I zaista. 5. rujna 1738. godine je već položen kamen temeljac današnje kapele. Kapela je 1753. godine prvi put bila obnovljena, a 1773. godine je ispred kapele podignut trijem, te je tako služila kao župna crkva, dok se nije završila današnja katedrala – u listopadu 1797. godine. Kad je 1739. godine ponovno izbila kuga, subotički katolici su se zavjetovali da će se na blagdan svetoga Roka uzdržavati od težačkih poslova, te da će toga dana postiti. Još i danas se posti. I naše vrijeme ima svoju kugu: zarazne bolesti, rak, ovisnosti. U svim tim bolestima možemo tražiti zagovor i pomoć svetog Roka«, pojasnio je mons. Beretić. 
 
Radovi na kapelici
 
Radovi na obnovi kapelice sv. Roka započeli su još 2007. godine obnovom pročelja i oluka, ugrađena je i rasvjeta i obnovljena fasada same kapelice. »Kao što je brigu za gradnju kapela svojedobno prihvatio grad Subotica, i kao što se stoljećima brinuo o njezinom uzdržavanju, tako je subotička gradska samouprava 2007. i 2008. godine posve obnovila kapelu izvana. Svi su ti radovi bili pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici«, rekao je mons. Beretić. Obnova unutrašnjosti subotičke zavjetne kapele sv. Roka je započela prošle godine otklanjanjem oštećene žbuke. Po riječima katedralnog župnika Beretića radove je obavio Zdravko Petković, dok su radovi vezani za unutrašnjost kapele rađeni ovoga ljeta, te je soboslikarske i ličilačke radove obavio István Annus, a električarske Gabriel Kujundžić. Oltar, koji je sada blagoslovljen, još je prošle godine izradio stolarski majstor Stipan Bašić, a ove je godine dobio svečanu oblogu. »Ona strana oltara koja gleda prema puku (antependij) je izrađena u lijepom reljefu. U središtu antependija je lik Krista Kralja. Tamo se vide i reljefi zaštitnika grada Subotice: svetog Mihovila i svete Terezije Avilske. Na antependiju su likovi sv. Rozalije i sv. Alojzija, koji su, kao i sveti Rok, zaštitnici od kuge. Također, na antependiju su i likovi blaženoga Ivana Merza i blažene Sare, da ljudi koji se u kapeli okupljaju imaju i najnovije svjedoke svetosti iz vlastitoga naroda«, pojasnio je mons. Beretić. 
U zavjetnoj kapeli sv. Roka od 15. do 22. kolovoza služi se jutarnja dvojezična misa s početkom u 7 sati, a navečer u 18 sati moli se pobožnost u čast ovoga sveca. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika