Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Blagdan Svetog Roka u Lemešu
Zahvala svecu koji ih je spasio od kuge
 
U nedjelju, 16. kolovoza, na blagdan Svetoga Roka, katolički vjernici u Lemešu obilježili su zavjetni dan. Svečanu misu predvodio je mjesni župnik Antal Egedi. Misi je bio nazočan veliki broj vjernika, što ukazuje na činjenicu da vjernici i dalje štuju ovaj blagdan iako je od davanja zavjeta proteklo više od dva stoljeća. Naši stari su molili ovog sveca da ih spasi od kuge koja je harala selom. Sveti Rok im je uslišio molitve, bolest je prestala. Za uzvrat, mještani su ovaj dan štovali kao zavjetni i u crkvu postavili kip ovoga sveca i, naravno, kao žrtvu su postili, što se i danas održava. 
Vremena se mijenjaju, pa je pošast sada bijela kuga. To potvrđuju i brojke: prije samo 30-ak godina u mjesnoj osnovnoj školi bilo je 350 - 400 učenika, a sada ih je oko 220.
L. T.
 
Još jedna »Čikerijada«
 
Ovogodišnji susret mladih »Čikerijada 2009« održat će se 26. kolovoza u Čikeriji, malom mjestu između Subotice i Tavankuta. Kao i prijašnjih godina, susret je zamišljen kao duhovno-rekreativni susret mladih iz subotičkih i okolnih župa. Tijekom dana mladi će sudjelovati na misnom slavlju, koje će ove godine predvoditi vlč. Akos Gutasi. Pokraj ispovijedi i mise, ostatak dana okupljeni će provesti u druženju, sportu i drugim rekreacijama. Na Čikeriju se ide biciklima, a zainteresirani se mogu javiti svojim župnicima ili jednostavno doći biciklom ispred župe Isusova Uskrsnuća (kod »Buvljaka«), gdje je okupljanje u 8 sati.  
100 Bandaša i bandašica
 
U povodu proslave 100. obljetnice održavanja Dužijance u Subotici, Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« planira izdati fotomonografiju pod radnim naslovom »Sto bandaša i bandašica«, koja bi u svom sadržaju prikazala sve do sada sakupljene fotografije bandaša i bandašica. Knjigu priprema Grgo Piuković, koji dugi niz godina brižno sakuplja i arhivira sve fotografije vezane za Dužijancu. 
Iako je sakupljen veliki broj fotografija, nedostaju neke iz vremena prije i nakon I. svjetskog rata, te one iz perioda II. svjetskog rata i nakon rata, kada su ulogu bandaša i bandašice vršila djeca. 
Molimo sve dobronamjernike koji imaju fotografije dužijance ili informacije o njima iz bilo koje godine, da pomognu i posude fotografije, kako bismo ih mogli uvrstiti u monografiju. Naravno, fotografije ćemo nakon skeniranja odmah vratiti vlasnicima, a rado ćemo primiti i skenirane fotografije na USB memoriji ili na CD-u u »jpg« ili »tif« formatu. 
Unaprijed Vam zahvaljujemo u nadi da ćete prepoznati vrijednost ovoga izdanja te svojim informacijama i angažiranjem u potrazi dati i svoj doprinos stotoj obljetnici Dužijance. Možete se javiti Grgi Piukoviću na tel. 024/534-589 ili Marinku Piukoviću na tel. 063/80-87-835.
mr. Andrija Anišić, 
pročelnik izdavačkog odjela Instututa »Ivan Antunović« 
 
Obilježen blagdan u Zemunu
Srce za molitvu otvoreno
 
Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, čije ime s ponosom nosi župna crkva u Zemunu, njeni župljani su 15. kolovoza obilježili na poseban način. Prijepodnevnu svečanu misu predvodio je biskup Srijemski mons. Đuro Gašparević s domaćim župnikom Jozom Dusparom i još nekoliko svećenika. Poslijepodnevno svečano euharistijsko slavlje predvodio je preč. Petar Tašev iz crkve Ćirila i Metoda s Čukarice s ostalim svećenstvom. On je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u svom izlaganju povezao s njenom pobjedom nad duhovnom i fizičkom smrću. Dobro poznatim pjesmama posvećenim Majci Božjoj, koje su od srca vrijedno pripremili pjevači zbora Svete Cecilije, uveličane su obje svečane svete mise. Na ovaj veliki blagdan Blažena Djevica Marija još jedanput pod svoje okrilje okupila je nas, svoju djecu. Najveći dar koji mi možemo pokloniti njoj je naše srce otvoreno za molitvu i za svako dobro koje nam ona i njen sin svakodnevno nesebično daruju. Župljani Zemuna su danas zaista pokazali želju da krenu prema tom cilju.
D. Lukinović
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika