Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predavanje o Hrvatskoj seljačkoj stranci u Bačkoj
 
SUBOTICA/SOMBOR – Predavanje profesora povijesti Maria Bare na temu »Hrvatska seljačka stranka u Bačkoj: političko, kulturno i gospodarsko djelovanje« bit će održano večeras (petak, 21. kolovoza) u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, s početkom u 19 sati i 30 minuta. Dan kasnije, u subotu 22. kolovoza, isto predavanje bit će održano i u Somboru, u dvorani Hrvatskoga doma, s početkom u 20 sati.
Predavanje organiziraju Hrvatsko akademsko društvo i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz potporu Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine.
 
»Bosansko prelo« u Lemešu
 
SVETOZAR MILETIĆ – Sutra (subota, 22. kolovoza) u Domu kulture u Svetozaru Miletiću bit će održano »Bosansko prelo«. Nastupa skupina iz mjesta Žepče (BiH) koja izvodi izvornu glazbu. Početak je u 20 sati, a ulaz je slobodan. 
 
Međunarodni književni festival 
u Novom Sadu
 
NOVI SAD - Četvrti međunarodni književni festival u Novom Sadu, koji će biti održan od 24. do 27. kolovoza, okupit će oko 60 inozemnih i domaćih pisaca, najavilo je Društvo književnika Vojvodine (DKV). 
Književnici će svake večeri od 21 sat čitati svoje pjesme i prozu na otvorenom prostoru, na Trgu mladenaca, dok će se u poslijepodnevnim satima održavati književnokritički razgovori o suvremenoj poeziji, nacionalnim književnostima, odnosno o suvremenim poetikama, ili oblicima književnosti. Bit će organiziran i posebni simpozij na temu »Književnost i identiteti: globalno/lokalno«. 
U kasnim večernjim satima u Kafeu Bistro u središtu grada drugi put će biti organizirano dvodnevno natjecanje u slam poeziji. Pobjednik natjecanja bit će proglašen za najboljeg slam pjesnika Srbije. 
Festival je i u znaku glazbe koju izvode na festivalskim manifestacijama mladi glazbenici Novog Sada. 
Osim međunarodne nagrade za književnost »Novi Sad«, koja će ove godine biti uručena engleskom pjesniku Seanu O’ Brienu, u okviru festivala bit će uručena »Brankova nagrada« za mlade pjesnike koja se uručuje u Srijemskim Karlovcima.
Znanstveni kolegij o predsvadbenim 
običajima Hrvata-Bunjevaca
 
SUBOTICA – U utorak, 25. kolovoza, u dvorištu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (Harambašićeva 14) bit će održan znanstveni kolegij s temom »Predsvadbeni pohodi i darivanje kod Hrvata-Bunjevaca Subotice i Sombora s okolicom«. Na kolokviju će biti predstavljeni rezultati terenskog istraživanja predsvadbenih pohoda i darivanja u bunjevačkih Hrvata, koje je kao vanjska suradnica Zavoda sprovela diplomirana etnologinja iz Subotice Biserka Jaramazović, uz mentorstvo prof. dr. Milane Černelić. Biserka Jaramazović će govoriti o običajima koji obuhvaćaju cijeli niz pohoda koji se odvijaju u predsvadbenom razdoblju kod bunjevačkih Hrvata – od trenutka izbora bračnog druga do dana vjenčanja, te darove koji se tom prilikom daju i primaju. Podaci su zabilježeni prilikom terenskog ispitivanja za područje Subotice i Sombora s okolicom, koje je za potrebe Zavoda Biserka Jaramazović obavila tijekom ožujka i travnja 2009.
Predavanje je zakazano za 19,30 sati. 
 
DVD arhiva o povelji iz 1779. godine
 
SUBOTICA – U izdanju Historijskog arhiva Subotice pojavilo se DVD izdanje na kome se nalazi gradski privilegij, povelja iz 1779. godine, kojom je Subotica stekla status slobodnog kraljevskog grada, priopćili su iz HAS-a. Materijal se može pratiti na dva jezika (srpskom i mađarskom) a sadrži više cjelina: izvorni tekst privilegija s prijevodom, paleografsko-diplomatički prikaz, tekst o autorima i prevoditeljima te galeriju.
Inače, sve što se nalazi u ovom digitaliziranom obliku, već se pojavilo pred javnošću u knjizi »Korijeni – svjedočenje stoljeća, Subotica 1991«, također u izdanju subotičkog Arhiva. 
 
U rujnu susret društava »Matija Gubec«   
 
RUMA – Za otprilike mjesec dana, u subotu 26. rujna u Rumi će biti održan sedmi po redu susret kulturno-umjetničkih društava koje nose ime legendarnog narodnog tribuna i čuvenog vođe seljačke bune u Hrvatskom zagorju Matije Gupca.
Ovogodišnji domaćin susreta je HKPD »Matija Gubec« iz Rume, a očekuje se da će udruga tijekom susreta ugostiti više od 500 gostiju iz: Ilače, Sotina, Donjeg Miholjca, Slavonskog Kobaša, Zagreba, Tavankuta, Bakovića... Inače, udruga iz Rume ove godine slavi i vrijedan jubilej – 105 godina postojanja i rada, pa je time ovaj događaj još značajniji. 
Potporu ovoj manifestaciji, osim hrvatskih organizacija iz Vojvodine i Hrvatske, pružili su Općina Ruma i AP Vojvodina.
N. J.
 
Natječaj za 38. Novosadski salon
 
NOVI SAD – Otvoren je natječaj za ovogodišnji Novosadski salon, koji se tradicionalno održava krajem godine. Ovogodišnja tema ove likovne manifestacije s najdužom tradicijom u Vojvodini je »Mikro – Manevar«. Rok za podnošenje radova je od 5. do 17. listopada u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, u vremenu od 10 do 20 sati. Na natječaj se mogu prijaviti svi likovni stvaraoci koji studiraju ili su završili Akademiju umjetnosti, ili pripadaju nekoj od strukovnih udruga (SULUV, ULUS, UPIDIV), a koji su mjestom rođenja, prebivališta, studiranja ili profesionalno vezani za teritorij Vojvodine. Opširnije informacije u svezi s natječajem možete pronaći na sajtu Salona: www.nssalon.eunet.rs. Rezultati žiriranja bit će objavljeni 21. listopada. 
Nagradu predstavlja novčani iznos od 100.000 dinara i samostalna izložba na idućem 39. Novosadskom salonu. Otvorenje izložbe 38. Novosadskog salona predviđeno je za 9. studeni u Galeriji likovne umjetnosti Poklon zbirci Rajka Mamužića.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika