Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svečano obilježen blagdan Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe svečano je obilježen u brojnim marijanskim svetištima diljem kršćanskoga svijeta, pa tako i diljem Hrvatske. U  najpoznatijem svetištu Mariji Bistrici okupilo se 30-tak tisuća vjernika, a svečano je euharistijsko slavlje predvodio kardinal Josip Bozanić. Ništa manje svečano nije bilo niti u Sinju, gdje su vjernici hodočastili Gospi Sinjskoj, a niti u Rijeci, gdje se tradicionalno hodočasti Gospi Trsatskoj. Može se reći da je najveća proslava blagdana Velike Gospe ove godine bila u nadbiskupijskom svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu, gdje je svečano misno slavlje predvodio mons. Marin Srakić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki. Prema ocjenama nazočnih i brojnih novinara, u Aljmašu se okupilo 60 tisuća vjernika.
Svečano je bilo i u poznatom marijanskom svetištu Dragotinu kod Đakova, gdje se također okupi par tisuća vjernika, a kod Gospe Ilačke okupilo se ove godine desetak tisuća vjernika s krajnjeg istoka Hrvatske, ali i iz susjedne Vojvodine, gdje već tradicionalno hodočaste vjernici iz Vinkovaca, Iloka i sela u šidskoj općini. 
Prelijepim misnim slavljem obilježen je blagdan Velike Gospe u najstarijoj Marijinoj crkvi u Srijemu, u Moroviću, koji je nekada slovio kao poznato marijansko svetište. Okupilo se nekoliko stotina vjernika iz Morovića, Jamene, Vašice i Batrovaca, te hodočasnika iz Gibarca, Kukujevaca, Sota i Šida, a župnik župe Presvetog Srca Isusovog iz Šida, koji je i župnik u župama u Gibarcu, Kukujevcima, Moroviću i Vašici, te filijalama u Jameni, Batrovcima i Berkasovu – vlč. Nikica Bošnjaković u svojoj je propovijedi naglasio: »Sinoć sam prikazao svečanu euharistiju u Gospinom svetištu u Ilači, gdje je bilo nekoliko tisuća vjernika i bilo mi je milo obraćati se tolikom mnoštvu, no ja sam danas ovdje u Moroviću jednako tako uzbuđen, mada je znatno manje vjernika, a vjerojatno je razlog u obnovi koja je u tijeku, i crkve svetoga Roka u centru Morovića koja datira s početka 19. stoljeća, ali i ove Marijine crkve sagrađene u 12. stoljeću, koja svjedoči da su ovdje dolazili Marijini štovatelji evo već punih osam i pol stoljeća. Zato vam s radošću prenosim riječi biskupa našega srijemskog mons. Đure Gašparovića i dekana mitrovačkog dekanata preč. Eduarda Španovića, koji su podržali našu inicijativu da se ova crkva zbog svoje znamenitosti, duhovne i povijesne, uzdigne na čast svetišta marijanskog. Ona to jest, ona je to i bila tijekom svoje duge i bogate povijesti i ona to treba biti i ubuduće. Ali treba nam zamaha, treba nam vremena da čitavom ovom kraju, čitavoj okolici, čitavoj regiji, pokažemo i dokažemo da se ovdje Marija časti više od 8 stoljeća. Zato smo i krenuli u obnovu, da ovo blago ne propada, i Bogu hvala, naišli smo na razumijevanje i Zavoda za zaštitu spomenika, Ministarstva vjera Republike Srbije, pokrajinskih struktura, ali prije svih općine Morović i ja im ispred ovog Marijinog oltara srdačno zahvaljujem, ali i svim morovičkim vjernicima, koji su svaki na svoj način pridonijeli ovoj našoj aktivnosti«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika