Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Da ti ime na vikove traje

Godinu i pol od svoga osnutka, u nedjelju 16. kolovoza, HKUPD »Matoš« je priredio svoj prvi koncert u Plavni. U dvorištu Vatrogasnog doma okupilo se 150-ak gledatelja i simpatizera ovoga društva, među kojima su bili predsjednik Savjeta MZ Plavna Antun Probojčević, predsjednica Udruge žena »Ruka ruci« Ružica Torubarov, predsjednica Aktiva žena Plavna Nevenka Kristović, predsjednik KUD-a »Palona« Igor Probojčević te bački i plavanjski župnik vlč. Josip Štefković.
 
Ljubav prema Plavni
 
Kulturni program je započeo izvedbom skladbe »Da ti ime na vikove traje« po kojoj je koncert i nazvan, a u kojoj je iskazana ljubav prema Plavni i njenoj prošlosti. Svi sudionici koncerta su bili obučeni u, sada već potpuno afirmirane, šokačke narodne nošnje, a u sadržajnom smislu tijekom cijelog programa predstavljane su šokačke pjesme i plesovi u izvedbi »Matoševih« tamburaša i plesača.
Ovu je dobro osmišljenu glazbeno-literarnu večer obogatio nastup male dječje folklorne skupine, koja je tek nedavno počela s radom. Tako su maleni folkloraši, recitatori i pjevači: Nataša, Ksenija, Luka i Toni prvi puta nagrađeni pljeskom publike.
Tijekom programa svoje su pjesme predstavili publici Siniša Bartulov, Josip Klinovskii Tonka Šimić, koja je i vodila cjelovečernji koncert. Folklorni je dio koncerta predstavljen u koreografijama Ilone Gurić i Evice Bartulov. Ugodno iznenađenje večeri bilo je gostovanje dječje folklorne sekcije mjesnog KUD-a »Palona« s kojim »Matoš« od svog osnutka usko surađuje i održava prijateljske odnose.
 
Izložba
 
Ne manje važan, a za neke i mnogo značajniji događaj, bila je cjelodnevna izložba »Pod zaštitu Tvoju«, postavljena u dvorani Vatrogasnog doma. To je bio, na osobit način, produžetak blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velike Gospe, a na izložbi su se mogle vidjeti slike, knjige, kalendari, kipovi i drugi predmeti u čast Majci Božjoj. Ovaj zanimljivi postav pripredio je »Matošev« povijesno-istraživački odjel, a o samoj izložbi najbolje svjedoče riječi župnika Josipa Štefkovića: »Lijepa izložba u čast Majci Božjoj! Sve to svjedoči da su nam preci bili pobožni ljudi! Daj Bože da se u njih ugledamo!«
»U ovim ljetnim mjesecima u Plavni i okolnim mjestima vlada kulturna praznina i mrtvilo. Ovaj smo koncert organizirali upravo da bismo razbili tu kulturnu monotoniju. Nadali smo se da će u ovom dvorištu ljetna pozornica biti već gotova, ali to se, nažalost, još nije ostvarilo, što se djelomice odrazilo i na uspješnost samog koncerta. Također, htjeli smo ovaj događaj povezati s blagdanom Velike Gospe i stoga smo priredili postav ‘Pod zaštitu Tvoju’. Naslov nije slučajan. Ovo je naziv jedne skladbe Josipa Andrića, koju je on 1965. godine posvetio Evici i Antunu Šarvariju i vlastoručno napisao: Pod zaštitu Božju i Majke Božje preporučam dragu Plavnu, da bude sačuvana od nesreće: poplave Dunava.«, rekla nam je nakon koncerta Kata Pelajić, v.d. predsjednice HKUPD-a »Matoš«. Od nje smo još saznali da ova udruga očekuje poziv na Dane europske baštine u Baču 19. rujna, a u istom mjesecu treba nastupiti i na pokrajinskoj smotri folklora u Vrbasu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika