Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Raste nezaposlenost
Bajmočani žive od socijalne pomoći
 i mirovina
 
BAJMOK – Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci bez posla je u Bajmoku ostalo preko 400 radnika, a od 3000 zaposlenih, koliko ih je bilo prije nekoliko godina u ovom naselju s preko 9000 žitelja, radi svega ― 500 ljudi.
Situacija je, tvrde u Mjesnoj zajednici, više nego alarmantna, jer Bajmočani mahom žive od mirovina i socijalne pomoći. Da se život u selu polako gasi najbolje svjedoče podaci da je u nekadašnjoj bajmočkoj »Ravnici«, sadašnjem »Matijeviću«, nekada bilo zaposleno preko 500 radnika i nekoliko stotina sezonaca, dok sada radi njih svega stotinjak. Pogon »Severa«, koji je upošljavao više od 300 radnika, zarastao je u korov, a osim čuvara svi radnici su otpušteni. I posljednja otpuštanja u subotičkom »Severu« pogodila su najviše Bajmočane, jer je otkaze dobilo stotinjak radnika. Prestao je s radom i »Košut«, koji je upošljavao 70 radnika, a otpušten je i veliki broj radnika, najviše žena, iz subotičkog »Solida«. 
Trenutačno u Bajmoku rade pogoni »BN bosa« i Industrije namještaja Bajmok, kao i nekoliko trgovačkih poduzeća. 
V. I.
 
Radne akcije u B. Monoštoru
Novo dječje igralište
 
BAČKI MONOŠTOR – U monoštorskom vikend naselju »Adica« završeno je planirano postavljanje tobogana, klackalica, ljuljački i penjalica na prethodno pripremljenom terenu. S nekoliko radnih akcija napravljen je koristan i lijep kutak pokraj kanala za najmlađe, u koji je utrošeno oko 25 tisuća dinara.
A. Đipanov
 
Usavršavanje i razmjena znanja
 Informatički kamp 
u Bačkom Monoštoru
 
BAČKI MONOŠTOR – Odbor za informatičke djelatnosti Regionalne gospodarske komore organizirao je jednotjedni kamp za mlade, talentirane informatičare.
U kampu Crvenog križa u Bačkom Monoštoru 12 srednjoškolaca, budućih studenata iz Zapadnobačkog okruga, koji su postigli odlične rezultate na natjecanjima u matematici i informatici, imali su prilike usavršiti i razmijeniti svoja znanja.
Predavanja su im držali gospodarstvenici koji se bave različitim djelatnostima, a cilj je bio da polaznici nauče sve ono o čemu u školi inače ne uče. Bavili su se prvenstveno internetom, a jedan od zadataka im je bio napraviti novi sajt Bačkog Monoštora, na čemu su radili predano i s velikim interesom.
A. Đipanov
 
Bajmok – pred početak školske godine
Otvara se nova škola
 
BAJMOK – Novu školsku godinu učenici OŠ »Vuk Karadžić« iz Bajmoka započet će 1. rujna u tek izgrađenoj školskoj zgradi. Prema riječima ravnatelja bajmočke škole Đure Zrnića u tijeku je tehnički prijam zgrade, a očekuje se i nova oprema. 
»Kratak je rok za završetak neophodnih poslova, ali se nadamo da će sve teći po planu i da će nova školska zgrada konačno početi s radom, a otvorit će je, kako je najavljeno, ministar prosvjete Žarko Obradović«, kaže Đuro Zrnić.
Škola u Bajmoku, kao i još osam osnovnih i srednjih škola u Srbiji, izgrađena je sredstvima zajma Europske banke, čiji je garant bila Vlada Republike Srbije, a u projekt poboljšanja stanja školstva u Srbiji utrošeno je 25 milijuna eura. 
V. I.
 
Mladi Somborci obilježili Međunarodni dan mladih
Putujući koncert
 
SOMBOR  – Brojni mladi Somborci su u srijedu, 12. kolovoza, na biciklima, skejtovima i rolerima u povorci pratili kamion na kome je somborska skupina »Ruski lekari« izvodila glazbene performanse. Pod sloganom »Putujući koncert traži putujuću publiku« mladi su pjevajući i igrajući obilježili 12. kolovoza, Međunarodni dan mladih. Putujuća publika je nakon zastajkivanja na četiri glazbena punkta bila sve brojnija i raspoloženija, da bi se na koncu zaustavili u Domu omladine, gdje je priređena izložba odabranih fotografija nagradnog natječaja UG »Ravangrad« na temu »Mladi drugačije«. Tročlani stručni žiri je od pristiglih 165 fotografija autora iz cijele regije, za najbolje radove odabrao fotografije Stefana Aleksića iz Bačkog Brestovca, Kerima Somuna iz Goražda, Teodore Litvai iz Sombora, Bisere Tasevske iz Makedonije, Ivana Aleksića iz Niša i Katarine Femić iz Beograda. Ova izložba će uskoro krenuti putem okolnih somborskih naselja, te će se moći pogledati i u Stanišiću, Bačkom Monoštoru, kao i u Novom Sadu, nakon čega će ponovno gostovati u Domu omladine u Somboru. Nakon izložbe, publika je nazočila književnoj večeri posvećenoj boemskoj i ljubavnoj poeziji.
U nedjelju, 16. kolovoza, u dvorištu Doma omladine priređeno je cjelodnevno punk druženje pod nazivom »Revival of punk«. Projektirana su dva filma o povijesti punka »Kill your idols« i »True Testimonial«, a čitana je i autorska poezija i proza, te se mogla pogledati izložba fotografija, slika i crteža. Mladi su uživali i u koncertu punk bendova.
Sva ova dešavanja su organizirana u sklopu »Somborskog ljeta za mlade 2009.«
Z.G.
 
 
Sastanak Predsjedništva HKPD-a »Matija Gubec« iz Tavankuta
Projekcija filma »Od zrna do slike«
TAVANKUT – Sastanak Predsjedništva HKPD-a »Matija Gubec« održan je 13. kolovoza u prostorijama društva u Tavankutu.
Jedna od glavnih tema sastanka bila je netom održana kolonija slamarki. Po prvi puta od postojanja HKPD-a »Matija Gubec«, katalog s XXIV. saziva prve kolonije naive u tehnici slame katalogiziran je, što znači da će se nalaziti u knjižnicama u Beogradu i Novom Sadu.
Za rujan je najavljena projekcija filma »Od zrna do slike« Tavankućanina Branka Istvančića, koji živi i radi kao redatelj u Zagrebu, a film je sniman na našim prostorima i s glavnim akterima, članovima slamarske i folklorne sekcije HKPD-a »Matija Gubec« iz Tavankuta.
S. Gagić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika